Joulukuun esine 2015

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.

Joulu Naantalin maalaiskunnassa 1900-luvun alkupuolella


Naantalin museon vuoden 2015 viimeinen kuukauden esine on muistelma – kertomus - joulunvietosta maalaistalossa 1900-luvun alussa.


Museon arkistoon kuuluu muistelmia ja haastatteluja eri henkilöiltä, eri asioista ja eri aikakausilta. Tämä kertomus pohjautuu haastatteluun, joka on tehty 1980-luvulla. Haastateltava on viettänyt lapsuutensa Naantalin maalaiskunnan puolella, hän oli syntynyt aivan 1900-luvun alussa. Koti oli suuri maalaistalo 1800-luvun loppupuolelta; tilalla oli muonamiehiä ja torppareita, hevosia oli 12, lehmiä 35 ja saman verran nuorta karjaa.


Jouluruokien valmistelu


Jouluun varauduttiin jo syksyllä. Syysteurastuksen yhteydessä otettiin kinkut talteen samoin kuin suolet makkarantekoa varten. Paras makkara tehtiin muistelijan mukaan lampaan ohutsuoleen. Makkarat olivat joko ryyni-, veri- tai rusinamakkaroita. Samalla tavalla valmistauduttiin jouluun pitämällä leivontapäiviä. Kerralla leivottiin suuri määrä leipiä, jotka sitten kuivattiin ja varastoitiin. Tarpeen mukaan leipää sitten käytettiin.


Joulunviettoa entisaikaan


Muistelija kertoo joulun vietosta. Oljet tuotiin lattialle aattoiltana. Hänen jouluunsa kuului perheen lisäksi yhteinen jouluateria muonamiesten perheiden ja joidenkin torppareiden kesken. Palvelusväki muistelijan kotona kuului tavallaan perheeseen, syötiin samassa pöydässä ja nukuttiin samassa huoneessa. Joulupukkikin kävi tuoden lapsille piparkakun tai pullapojan, omenan tai joskus jopa karamellin. Muonamiesten vaimot saivat pumpulisen mekkokankaan ja miehet molskihousut tai pitkän puseron ja tupakkalaatikon. Joulunviettoon kuului myös erilaiset leikit oljilla peitetyllä lattialla. Muutaman tunnin yöunien jälkeen oli vuorossa joulukirkkoon lähtö. Kirkkoon lähdettiin kolmen aikoihin aamuyöstä.


Hevosten perään laitettiin parireet, joihin heinät ja loimet pantiin. Matkalta poimittiin jalkamiehiä mukaan. Kirkkoon saavuttaessa reessä saattoi olla kymmenkunta matkaajaa. Lisäksi matkaan lähti kirkkoreki, johon mahtui viisi henkilöä. Hevoselle pantiin silavaljaat ja niihin ”jumpuri”, miehen nyrkin kokoinen kello, joka helisi hevosen ravatessa. Kaupunkiin tultua hevoset vietiin Franckin pihaan, ja sen jälkeen kiiruhdettiin kirkkoon, jotta päästiin mahdollisimman lähelle kamiinaa. Kirkonmenojen loppupuolella alkoivat hevosmiehet hiippailla ulos hevosten luo, jotta oltaisiin valmiina lähtöön kun kirkon jälkeen ajettiin perinteisesti kilpaa kotiin.


Molskihousut: molski (engl. moleskin) on puuvillakangas, joka ensin kudotaan ja tämän jälkeen kammataan ja leikataan toiselta puolelta lyhyen, pehmeän nukkapinnan luomiseksi. Kangas luotiin Englannissa 1800-luvulla ja siitä valmistettiin alun perin työvaatteita maanviljelijöille sekä tehdastyöläisille.


Silavaljaat: ajovaljaat joiden pääosat ovat selustin, mahavyö, häntävyö ja länget

17.5.2016

joulukuu2015_kork800.jpg
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Joulukuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.