Kesäkuun esine 2015

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Naantalin museon kesäkuun esineeksi olemme valinneet postikortin museomme kokoelmista. Kuvassa keisari Aleksanteri III seurueineen on poistumassa Pusan talon portista kohti Isokatua.


Kun keisari kävi Naantalissa


Kun keisari Aleksateri III vieraili Naantalissa 7.7.1885, olivat naantalilaiset häntä vastassa sankoin joukoin – väärässä paikassa. Turun Lehti heinäkuulta 1885 kertoo vierailusta:

”Kun sanoma korkeain vierasten saapumisesta oli levinnyt Naantaliin, kokoontuivat melkein kaikki tämän pienen kaupungin asujamet ja siellä oleskelevat kylpyvieraat laivasillalle. Kello kahden aikaan saapuivat ”Marevo” ja ”Jupiter” matkansa määräpaikalle ja laskivat ankkuriin Naantalin selälle likelle kaupunkia. Pienestä veneestä tulivat nyt H. M. Keisari, Keisarinna, Suuriruhtinas, Perintöruhtinas ja Suuriruhtinas Yrjö maalle. He eivät nousseet maalle laivasillan luona, jossa ihmisjoukko heitä odotti, vaan kylpyhuoneen luona.”

Onneksi siellä oli muutama henkilö ja yksi heistä, neiti Engwitz, osasi muutaman sanan venäjää ja toivotti korkeat vieraat tervetulleiksi.


Loppuvierailu sujui ongelmitta. Vieraat tutustuivat kylpylaitoksen toimintaan ja tietysti kirkkoon. Vierailun isäntänä toimi raatimies Carl Franck. Korkeat vieraat tutustuivat myös kaupunkiin, kuljettiin pitkin Isokatua, jonka keisari leikillisesti nimitti ”Newskiksi”. ”Newskiä” pitkin on sitten kuljettu ihan Pusan talolle asti, josta keisari seurueineen on kuvassa juuri poistumassa.


Keisarin vierailu oli Naantalille suuri kunnianosoitus, siksi päätettiin rakentaa Merisalin eteen ns. ”keisarinpaviljonki”, johon sijoitettiin komea suihkulähde. Myös ”keisarinluolaksi” paikkaa kutsutaan. Oltiinpa niin onnellisia vierailusta, että muutettiin pääkadun – Isokadun – nimi Aleksanterinkaduksi. Nimi säilyikin aina vuoteen 1942, jolloin se muutettiin Mannerheiminkaduksi.


Aleksanteri III vietti usein loma-aikoja purjehtien Suomen vesillä keisarillisella huvipurrellaan. Usein matka suuntautui Turun saaristoon Högsåraan, joka on kylä Kemiönsaaren kunnassa Hiittisten saaristossa. Aleksanteri III vietti osan kesistä 1885–1894 perheineen ja hoveineen Högsåran pohjoispoukamassa, joka sai näistä vierailuista nimekseen Keisarinsatama.


Käykäähän keisarinluolassa katsomassa sinne sijoitettua muistolaattaa ja kulkekaa pitkin ”Newskiä”.

17.5.2016

1383_5_lev800.jpg
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana.

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Kesäkuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.