Lokakuun esine 2015

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


MITEN NAANTALIIN MUSEO SYNTYI


Naantalin museon lokakuun esineeksi on valittu Naantalin Museoyhdistyksen pöytäkirja, sidottu kirja, joka pitää sisällään pöytäkirjat perustamisvuodelta 1919 aina vuoteen 1931.


Tästä kaikki alkoi


Naantalissa oli 1900-luvun alussa keskusteltu jo muutaman vuoden ajan kirkkomuseon perustamisesta. Oli päästy jo niin pitkälle, että seurakunta oli kirkonkokouksessa 13.4.1913 suostunut luovuttamaan kirkon sakariston permannon alapuolella sijaitsevan ns. ”nunnakappelin” aiottua museota varten. Museohanketta ajamaan oli perustettu komitea, joka lähestyi Helsingissä asiantuntijaa, tohtori Juhani Rinnettä. Tämän ehdotuksesta hanketta lykättiin, kunnes Kansallismuseon taholta olisi toimitettu tarkemmat tutkimukset paikan päällä. Väliin tullut maailmansota ja kaiketi muutkin asiat mutkistivat asiaa, hanke hautautui vähitellen.


Naantaliin oli vuonna 1915 perustettu yhteiskoulu ja tällainen kulttuurilaitos kirvoitti museoaatteen uuteen lentoon. Nyt ei tyydyttykään enää pelkkään kirkkomuseoon, vaan päätettiin perustaa myös kaupunkimuseo. Ensimmäisessä kokouksessa 9.11.1919 ylä-kansakoululla oli paikalla 15 henkeä, puhetta johti tohtori A. A. Branders ja sihteerinä toimi Ilmari Manninen – myöhemmin tohtori. Juuri Mannista Naantalin museo saa kiittää paljosta, hänen ammattitaitonsa ansiosta museoaate lähti käyntiin ammattimaiselta pohjalta.


Ilmari Manninen (1894–1935) oli tunnettu Viron ja Suomen kansallismuseoiden kehittäjä ja ahkera suomensukuisten kansojen kansatieteellisen materiaalin kerääjä ja tutkija. Manninen toimi Naantalin museon johtajana vuoteen 1921. Hän oli myös yhteiskoulun johtaja vuosina 1919–1922. Vuonna 1922 Manninen valittiin Viron Kansallismuseon ensimmäiseksi johtajaksi.


Ensimmäisessä kokouksessa luettiin luonnos yhdistyksen säännöistä ja näistä virisikin vilkas keskustelu. Etenkin keskusteltiin siitä, miten laajalle museo ulottaisi toimintansa. Samalla tuli keskusteluun mukaan kirkkomuseo. Lopulta päädyttiin siihen, että yhdistys toimisi ensi sijassa ja etupäässä Naantalin kaupungin muinaisuutta valaisevien esinemuistojen tallentamiseksi. Tosin, jos maaseudun muinais- tai kansatiedettä valaisevia esineitä lahjoitettaisiin, ei niitä tietenkään hyljeksittäisi, vaan ne talletettaisiin huolella. Samalla huolellisuudella päätettiin hoitaa myös kirkolle kuuluvat muinaisesineet.


Tähän päädyttiin


Ei tullut kirkkomuseota – ei nunnakappeliin eikä muuallekaan. Mutta tuli toimiva Naantalin kaupungin historiasta kertova museo. Naantalin Museoyhdistys aloitti toimintansa innostuksen vallassa. Monia hyviä toimihenkilöitä ja museonhoitajia seurasi vuosien saatossa museon toimintaa. Kerättiin esineistöä, rakennettiin näyttelyitä ja pidettiin erilaisia tilaisuuksia. Ostettiin jopa oma museorakennus, Hiilolan talo Bredenbergien perikunnalta vuonna 1927. Lopulta toiminta sai sellaiset mittasuhteet, että yhdistyksessä aloitettiin keskustelu museotoiminnan siirtämisestä kaupungille. Vuoden 1979 lopussa siirto toteutui. Siirto kaupungille ei varmastikaan ollut helpoin ratkaisu, mutta varmasti oikea. Vuoden 1980 alusta museo siirtyi kaupungin hallintaan ja alkoi uusi ammatillisesti johdettu museon aikakausi.


Suuri kiitos kuuluu tuolloin perustetulle Naantalin Museoyhdistykselle, jonka toimenpiteet ja esinekeräykset loivat pohjan nykyiselle toiminnalle. Yhdistyksen toiminnasta kertovat dokumentit on talletettu Naantalin museon arkistoon, kuten niin paljon muutakin arkistomateriaalia.


Ja niin, vuonna 2019 sekä Naantalin Museoyhdistys että Naantalin museo viettävät 100-vuotisjuhliaan!  

17.5.2016

Kuva: Ritva Joensuu
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana.


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Lokakuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.