Maaliskuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Naantalin museon maaliskuun esineeksi valittiin vuonna 1881 perustetun Lehmannin valmistama avaimella vedettävä peltileikkikalu EPL 671. Se esittää saksalaista torpedolaivaa aikakaudelta 1913–1935. 


Peltileluteollisuus keskittyi 1800-luvun puolivälistä lähtien Saksaan Nürnbergin seudulle. Tällöin tehtiin ensimmäiset avaimella vedettävät peltileikkikalut.  Lontoon maailmannäyttelyssä 1851 peltileluja oli esillä ensimmäistä kertaa. Aluksi peltileikkikalut, jotka olivat lähinnä nukkeja ja eläimiä, puristettiin muoteissa ja koristeltiin käsin. Tästä edettiin kohti teollista sarjatuotantoa. Silti käsityön osuus säilyi pitkään suurena, ollen vielä 1960-luvulla 90 % luokkaa. Valmistuksessa käytettiin myös kierrätysmetallia, jonka vuoksi leluissa saattoi sisäpuolella näkyä painatuksia mm. ruokapurkeista. Maailmansotien aikana peltilelujen tekeminen tyrehtyi, sillä tehtaita otettiin sotateollisuuden käyttöön. Sodan jälkeen patterikäyttöiset lelut valtasivat markkinoita.


Laivat ja veneet


Leluveneet ja -laivat ovat peltileluista ehkä harvinaisimpia. Niissä käytettiin useita toimintamekanismeja, kuten patteria, vieterivetoa jopa höyrykonetta. Osasta tehtiin vedenpitäviä ja uitettavia, toisista, kuten tästä museon peltilaivasta, lattialla liikkuvia. Peltileikkikalut ja kulkuneuvoja esittävät lelut olivat pala teollistumisen historiaa, tuoden tekniikan osaksi lasten leikkejä. Peltileluteollisuus tuotti mm. autoja, sirkus- ja eläinleluja, moottoripyöriä ja muita kulkuneuvoja kuten kuumailmapalloja ja lentokoneita, jotka kuitenkin olivat liian raskaita oikeasti lentämään. Lentämisen illuusio saatiin toteutettua eri tavoin, kuten narulla tai karusellimaisella rakennelmalla. 


Peltileikkikalut heijastelivat aikaansa ja ympäröivää yhteiskuntaa. Varsinkin toisen maailmansodan jälkeen leikkikaluteollisuus muuttui. Tieteis- ja avaruuslelut, lentävät lautaset ja robotit, tulivat lastenhuoneisiin. 


Kotonatehdyistä teollisesti valmistettuihin


Suomessa suurin osa teollisesti valmistetuista leikkikaluista oli tuontituotteita 1800-luvun lopulle, jolloin kotimainen pienteollisuus alkoi. Suuri osa leikkikaluista valmistettiin edelleen itse, ostolelujen ollessa kalliita. Leluja myytiin kauppapuodeissa ja markkinoilla. Leikkikalut saattoivat olla myös ostetun ja itsetehdyn sekoituksia. Esimerkiksi nuken pää ja raajat ostettiin ja vartalo ommeltiin ja täytettiin kotona.


Lähteet:
KeräilynMailma 6/2002       
Porvoon nukke- ja lelumuseo
http://www.kolumbus.fi/jorma.soderlund/vhurma.html

17.5.2016
maaliskuu2015_MT_lev_800.jpg

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Maaliskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.