Marraskuun esine 2015

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Museon marraskuun esineeksi on valittu pienikokoinen pääkallo, joka vanhojen luettelointitietojen mukaan on koiran. Miksi ja keneltä se on tullut museon kokoelmiin, sitä emme tiedä. Onko se ehkä Hiilolan museorakennuksen viimeisen asukkaan Natalian koira Pikku? Tai kenties se on sattumoisin ollut sisällä jossain museolle lahjoitetussa rasiassa tai arkussa? Miksi se ylipäätään on koettu tärkeäksi luetteloida museon kokoelmiin? Koska lahjotuksesta ei löydy tutkimuksista huolimatta mitään merkintöjä, jää asia todennäköisesti ikuiseksi arvoitukseksi.


KONTEKSTITIETOJEN TÄRKEYS


Kontekstitiedot ovat museoesineissä merkityksellisiä, kuten huomaamme tämän pääkallon kohdalla. Esine herättää kysymyksiä, joihin haluaisimme vastauksia, mutta meillä ei niitä ole. Museoesineiden kohdalla on erityisen tärkeää tietää niiden menneisyydestä jotain. Kenelle esine on kuulunut, kuka sitä on käyttänyt, mihin tai missä sitä on käytetty, mihin tapahtumaan se liittyy, mistä esine on löydetty, kuka kuvassa on, ym. Jos meillä ei ole vastauksia edes joihinkin näistä kysymyksistä, on esine vain yksi muiden joukossa, arvoitus, mutta ei museonäkökulmasta arvokas. Museoesineen arvo ei määräydy rahallisesti, vaan pitkälti kontekstin kautta. Siten ”rahallisesti” arvokas esine voi ilman kontekstia olla museolle vain yksi tunnistamaton muiden joukossa. Näin ollen rukinlapa, joita maamme museoissa on satoja, voi hyvien kontekstitietojen kautta olla museoesineenä paljon arvokkaampi kuin ilman mitään tietoja oleva ”arvoesine”. Siksi teemme museossa jatkuvasti työtä sen hyväksi, että edes joihinkin tunnistamattomiin esineisiin löydettäisiin vielä tietoja, esimerkiksi vanhoista arkistoista. Nykyisin museoon ei oteta vastaan objekteja ilman jonkinlaista kontekstia, Naantaliin tai naantalilaisuuteen liittyvää. Pitkään museomaailmassa oli kuitenkin vallalla suuntaus, että suuret määrät esineitä kokoelmissa oli tärkeämpää kuin se, että niistä tiedettiin jotain. Siksi monista esineistä on tiedossa vain lahjoittaja, jos sitäkään.


JOKAINEN TOI JOTAIN


Kun Naantalin Museoyhdistys perusti Naantalin museon vuonna 1919, objekteja kerättiin ripeästi. Jokainen yhdistyksen jäsen oli velvoitettu lahjoittamaan museolle vähintään yhden esineen vuodessa. Innostunut jäsenistö huolehti esineiden luetteloinnista hyvin ja ensimmäisten vajaan tuhannen esineen kontekstitiedot ovat kunnossa. Perustajajäsenten muutot, poismenot sekä tämän jälkeen seuranneet sotavuodet vaikuttivat siihen, että arvokasta tietoa vielä luetteloimattomista esineistä katosi ja tilanne muuttui. Nykyisin kontekstitietojen tärkeys tiedetään, mutta kokoelmien suhteen joudutaan tekemään vielä paljon salapoliisityötä. Tietoja on onneksi vielä mahdollista löytää ja välillä museolla koetaan ilon hetkiä, kun erilliset tiedot ja oikea esine pystytään yhdistämään!

17.5.2016

Kuva: Mari Termonen
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana.


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Marraskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.