Syyskuun esine 2015

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Syyskuun esineeksi on kokoelmista valittu puinen juustomuotti, juustokehä, joita käytettiin lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomessa. Sen avulla juustoutunut massa puristettiin kehäjuustoksi. Muotin pohja koristeltiin leikatuilla viivakoristeilla, taikamerkeillä, hannunvaakunoilla tai muilla kuvioilla, jotka painuivat juuston pintaan.


Aiemmin maitoa käytettiin lähinnä juuston ja voin raaka-aineena, arkijuoma oli piimä. Maitoa joivat lähinnä pikkulapset. Juusto on kuulunut olennaisesti suomalaiseen ruokakulttuuriin vuosisatojen ajan niin elintarvikkeena kuin maksuvälineenä. Talonpojat saattoivat mm. maksaa osan kirkollisverosta juustoina.


Uuni-, piimä- ja juoksutinjuustoja


Juustojen kansanomaisessa valmistuksessa länsi- ja itäsuomalainen perinne erosivat toisistaan. Idässä valmistettiin ternimaidosta paistettua uunijuustoa, kokkelia ja rahkaa. Länsiosissa maata tehtiin piimäjuustoja (lähinnä Uudellamaalla, Satakunnassa ja Etelä-Hämeessä) tai maidosta juoksutinjuustoja (erityisesti Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla). Maito juoksutettiin joko piimällä tai erityisellä juoksuttimella, esim. vasikan makolla, juoksutinmahalla. Se otettiin talteen teurastetusta vasikasta ja kuivattiin. Juuston valmistukseen ryhdyttäessä se liotettiin käyttöä varten ja pantiin juoksutettavan maidon joukkoon. Tämän jälkeen se kuivattiin seuraavaa käyttöä varten. Keinotekoinen juustonjuoksutin keksittiin 1873 ja se syrjäytti muut juoksuttimet 1900-luvun alkupuolella.


Varsinais-Suomi oli kehäjuustoaluetta


Juustojen valmistustavan mukaan voidaan vielä erottaa leipä- ja kehäjuustoalueet. Ensiksi mainittuja tehtiin pohjanmaalla leipomalla herasta erotettu massa ohueksi leiväksi, joka paistettiin juustolaudalla tulen loimussa.


Kehäjuustoja valmistettiin lounais- ja eteläosissa maata. Valmistus aloitettiin lämmittämällä padassa tuoretta maitoa, josta juoksutinaineen avulla erotettiin juustoutunut massa. Padan pohjalle kertynyt aines kerättiin käsin puristettuna kehään, joka laitettiin painon alle. Ylimääräinen neste valutettiin pois. Tämän jälkeen se pantiin orrelle, hyllylle tai juustohäkkiin kuivumaan. Suolatut ja hyvin kuivatut juustot säilyivät jyvälaarissa kuukausikaupalla.


Lue aiheesta lisää:


Vuorela, Toivo. Kansatieteen sanasto. Toinen, uudistettu painos. Helsinki: SKS 1964.
Vuorela, Toivo. Suomalainen kansankulttuuri. Porvoo: WSOY 1975. 
http://www.virtuaali.info/UserFiles/juustot.php

17.5.2016

Kuva: Mari Termonen
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana.NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Syyskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.