Elokuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Elokuun esine on valokuva kirkonmäellä aiemmin sijainneesta köyhäintukista ja aurinkokellosta.


Aurinkokello/köyhäintukki


Aurinkokello on ajanmittausväline, joka perustuu auringon sijaintiin taivaalla. Se kehitettiin n. 3500 eaa., ja on ensimmäisiä ajanmittausvälineitä. Aurinkokellon toimintaperiaate on yksinkertainen. Maassa on esimerkiksi keppi pystyssä. Auringon paistaessa keppi heittää maahan varjon. Kun kepin varjo liikkuu päivän edetessä kepin ympäri, varjo osuu järjestyksessä merkittyjen kellonaikojen kohdalle. Näin voidaan seurata ajan kulkua. Köyhäintukilla ja vaivaisukolla on sama toimintaperiaate: kerätä rahaa seurakunnan hädänalaisille jäsenille. Vaivaisukkojen ja köyhäintukkien esihistoria on jäljitettävissä aina keskiajalle, jolloin rahaa kerättiin ns. uhritukkien avulla.


Naantalin aurinkokello


Köyhäintukin kelloineen pystyttivät kirkolle aikoinaan karvarimestari Isak Salin talosta Jeremias ja kauppias Lemberg talosta Humppi vuonna 1838. Tukki oli tamminen pylväs, jonka yläpäähän kiinnitettiin kivinen laatta, johon oli kaiverrettu tavallisen kellon numerot. Keskellä oli noin 10 sentin mittainen rautainen tikku varjostamassa auringon paistaessa aikaa. Pylvääseen kiinnitettiin rautavanteilla kuparinen kannella varustettu laatikko rahankeräämistä varten. Laatikko varustettiin kolmella lukolla, joiden avaimia säilytti kolme eri henkilöä. Tarkoituksena oli, että varoja nostettaessa kaikkien piti olla läsnä. Kello mittasi naantalilaisille aikaa aina vuoteen 1882, jolloin tukki lahosi ja kello siirrettiin kirkon kellariin.


Kello unohtui kellariin, kunnes vuonna 1921 kauppias Atte Franck löysi sen sattumalta. Kauppias Franckin johdolla köyhäintukkia ryhdyttiin kunnostamaan. Uusi tammipylväs saatiin toripuistosta kaadetusta puusta. Varat tukin ja kellon kunnostamiseen hän sai keräyksellä. 14.5.1921 kello keräyslippaineen pystytettiin entiselle paikalleen. Keräyksestä jäi yli 25 markka, ja sillä perustettiin ”Aurinkokellorahasto”, jonka korot ja tuloista korkeintaan ¾ oli käytettävä köyhien hyväksi ja loppuerä liitettiin pääomaan.


Kello mittasi jälleen aikaa kirkonmäellä. Siellä se oli, kunnes ”vandaalit” kävivät siihen käsiksi ja kello siirrettiin turvaan museon puutarhaan vuonna 1959. Siellä sillä on seuranaan toinenkin pelastettu kohde, Viluluodon lähteen paviljonki. Sekään ei kestänyt paikallaan nykyajan menoa.


Kellonsa voi käydä tarkistamassa Hiilolan pihalla – ainakin auringonpaisteella.

31.8.2016

kkesine_0816_kork800.jpg

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Elokuun esine".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.