Joulukuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Joulukuun 8. päivä on kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen syntymäpäivä. Kuukauden esineeksi museon kokoelmista on tämän vuoksi valittu Arabian vuosien 1945–1949 välillä valmistama keraaminen seinäreliefi laakeriseppelepäisestä Sibeliuksesta. Wäinö Aaltonen suunnitteli reliefin Sibeliuksen 80-vuotispäiväksi. Kuvan takana on teksti ”Suomen kulttuurin hyväksi”.


Johan Christian Julius Sibelius, jota kutsuttiin perhepiirissä Janneksi, syntyi 8.12.1865 Hämeenlinnassa ruotsinkieliseen perheeseen. Täällä hänen isänsä toimi kaupungin- ja sotilaslääkärinä. Kun boheemiluonteinen Christian Gustaf Sibelius kuoli lavantautiin, jäi Jean Sibelius isättömäksi jo 3-vuotiaana. Jeanin äiti Maria puolestaan sai kuolinpesän, joka koostui lähinnä laskuista ja hän joutui lapsineen muuttamaan oman äitinsä luokse. Jean Sibelius kasvoi naisten ympäröimänä. Musiikki kiinnosti Jannea pienestä pitäen. Ensin nuori poika opetteli pianon soiton ja myöhemmin viulu hurmasi hänet soittimena. Hämeenlinna oli aikanaan harvinainen suomalaiskaupunki, koska siellä pystyi lukemaan ylioppilaaksi ainoastaan suomeksi. Tämän vuoksi Jannenkin oli opeteltava suomen kieli.


Sibelius aloitti opinnot Helsingissä 1885 ja seuraavana vuonna Johan otti taitelijanimekseen nimensä ranskalaisen muodon Jean, löydettyään setänsä merikapteeni Johan Sibeliuksen vanhoja nimikortteja, joissa nimi oli tässä muodossa. Helsingin jälkeen säveltäjän opinnot jatkuivat Berliinissä ja Wienissä ja näiden välissä hän kihlautui Aino Järnefeltin kanssa. Wienissä Sibeliuksen kiinnostus Suomea ja suomalaisuutta sekä Kalevalan myytillistä maailmaa kohtaan heräsi voimallisesti. Tämän seurauksena syntyi Kullervo, jonka kantaesitys oli 28.4.1892. Samana vuonna Jean ja Aino vihittiin. Parille syntyi vuosien mittaan kuusi tytärtä.


Liputuspäivä


Hämeenlinnan Kansallinen Kulttuuriyhdistys ry ryhtyi ajamaan Sibeliukselle ja suomalaiselle säveltaiteelle liputuspäivää vuonna 2004. Luonnolliseksi päiväksi muodostui säveltäjän syntymäpäivä. Vuonna 2007 sisäministeriö totesi liputuksen saaneen riittävän hyväksynnän tehden almanakkatoimistolle esityksen päivän merkitsemiseksi kalenteriin. Sibelius ja suomalainen musiikki saivat oman liputuspäivän vihdoin virallisesti vuonna 2011.


Lisätietoja löydät täältä:


http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/3630/

http://www.sibelius.fi/suomi/ainola/ainola_kirjasto_taide.html

http://www.sibelius.fi/suomi/elamankaari/

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/05/jean-sibeliuksen-paiva-suomalaisen-musiikin-paiva-812

2.1.2017

Kuva: Mari Termonen
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Joulukuun esine".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.