Marraskuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Naantalin museon marraskuun esine on Lydia Larkon muistiin merkitsemä laulu ”Naantalin ammatit”.


Aivan kuten Naantalin nukkien tanssin, niin myös Naantalin ammatit -laulun on luonut parivaljakko Irma Wegelius ja miniatyyritaiteilija Aino Neuman-Alli. Naantalin ammatit-laulu on sovitettu sävelmään ”Soios sorja tiuku illan hämärään”. Sanat on alun perin kirjoitettu ruotsin kielellä, laulun on tässä suomentanut Ilmari Rytkönen.


Naantalin ammatit tuo esille kaupungin historiaan liittyviä ammatteja. Kaupungissa neulottiin sukkia ja Naantalin nukkeja, leipurit leipoivat Naantalin piparkakkuja. Vanhan kylpylän kylvettäjättäret olivat kuuluisia ammattitaidostaan. He kaikki olivat laulun arvoisia.


Lydia Larko kuului yksitoistalapsiseen Lindströmin sisarusparveen, joka muutti Merimaskusta Naantaliin vuonna 1894. Osa Lindströmin sisaruksista muutti sukunimensä Larkoksi vuonna 1928. Lydia Larko opiskeli Sortavalan ja myöhemmin Heinolan seminaarissa opettajaksi. Hän oli mukana monessa, toimi partiolippukunta Naantalin Naakkojen lippukunnanjohtajana, Naantalin lottien ja suojeluskunnan yhteisen sekakuoron johtajana ja lisäksi hän oli taitava sahansoittaja.


Museoonkin Lydia Larko liittyy. Hän avusti ensimmäistä museonjohtajaa Ilmari Mannista siirtämään ja järjestämään museokokoelman Hiilolan vuokratusta huoneesta entisen alakoulun tiloihin (Kaivokatu 1). Museon arkistossa säilytetään Lydia Larkon muistiinmerkitsemiä haastatteluja, niin näitä lauluja myös.


Lydia Larko eli pitkän elämän, 1901–1991.

1.12.2016

Kuva: Ritva Joensuu
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana.


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Marraskuun esine".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.