Huhtikuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Naantalin museon huhtikuun esine on arkistosta poimittu pieni kirjanen Riimikronikka Naantalin vaiheista. Kronikan on kirjoittanut nimimerkki ”Muuan Metsämies” ja sen on ruotsinkielelle kääntänyt ”eräs Målarmästare”. Kronikka valmistui vuonna 1938. Riimikronikkaa esitetty myös näytelmällisessä muodossa, kuvaelmaa esitettiin Merisalissa heinäkuussa 1938.


Sä hetken seisahtanet, matkamies!
Kun Armon Laakson kautta kulkee ties,
Niin suo mun sanoin vaatimattomin
Ja aivan koruttomin kertomin
Nyt taakse kiertää pyörää ajan sen,
Mi muinoin tänne niemeen Ailoisten
Sai nousemahan muurit luostarin
ja kirkon liepehille kaupungin,
Kun templin ikkunoista iltasella
Soi vespervirsi Ave maris stella.


”Muuan metsämies” -nimimerkin takaa paljastuu Huugo Ehnqvist, joka oli syntyisin Utsjoelta. Hän valmistui metsänhoitajaksi 1908, ja erinäisten vaiheiden jälkeen hän vaimonsa Vernan kanssa muutti Naantaliin 1923. Hugo Ehnqvist osallistui kunnalliselämään kuuluen Naantalin kaupunginvaltuustoon 1924–1950. Hän toimi 20 vuotta valtuuston puheenjohtajana. Kummankin puolison harrastuksiin kuului kuorolaulu Naantalin Laulajissa. Riimikronikan lisäksi Huugo Ehnqvist sanoitti ”Aurinkokaupungin laulun”, jonka sävellyksen teki Selim Palmgren. Toinen hänen sanoituksensa on ”Metsämiehen marssi”. Sen sävel oli I. Kalkkisen.


Kirjasta myytiin aluksi vain suomenkielisenä, mutta vuonna 1955 taiteilija Axel Haartman käänsi sen ruotsiksi. Axel Haartman (1877–1969) oli paitsi taidemaalari, myös toimittaja, professori ja Turun taidemuseon intendentti. Haartman asui vuodesta 1923 Naantalissa, jonne hän rakennutti arkkitehti Erik Bryggmanin suunnitteleman talon Luostarinkadulle. Taloa ylläpitää nykyään Haartmanin puolison Hedvig Haartmanin mukaan nimensä saanut Hedvigs minne -yhdistys.


Muutettuaan Naantaliin Axel Haartman oli mukana museoyhdistyksen toiminnassa. Hän oli innokas ja aktiivinen jäsen ja mukana useissa hankkeissa, kuten mm. rahoituksen keräämisessä museorakennusta varten. Axel Haartman toimi pitkään museoyhdistyksen puheenjohtajana ja oli museonjohtajana vuosina 1928–1929.


Vain hetken viivähdit sa, matkamies!
Nyt muille maille kulkee taaskin ties,
Ja sanoin aivan vaatimattomin
Ma kerroin kohtaloista Naantalin.
Sua matkallesi saattaa kirkkaat tähdet,
Vie lämmin muisto, kun sä täältä lähdet!

2.5.2017

Kuva: Ritva Joensuu
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana.

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Huhtikuun esine".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.