Maaliskuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Naantalin museon maaliskuun esine on savikukko 1870-luvulta, joka on luetteloitu osaksi Naantalin museon kokoelmaa vuonna 1919. Esineluetteloon on kukkopillin kohdalle tällöin kirjattu: Savikukko, ostettu Naantalin markkinoilta. Näille markkinoille saapui Raunistulasta ja Raisiosta "kruunumaakareita", jotka kaupittelivat muitakin saviteoksia kuin "kruukkuja", mm. savikukkoja ja hevosia. Kaupungissa oli tapana antaa ystäville ja tuttaville markkinalahjoja, jos ei muuta niin "rinkelöjä"; vanhemmat antoivat lapsilleen, sisarukset toisilleen. Kyseessä olevan esineen lahjoittaja on saanut markkinalahjaksi vanhemmalta siskoltaan. Savikukot olivat 1800-luvulla suosittuja leikkikaluja, myös soittovälineitä, myöhemmin niistä on tullut enemmän koriste-esineitä.


Talvimarkkinat, syysmarkkinat, viikkomarkkinat


Keskiajalta lähtien oli Naantalissa pidetty vuosittaiset markkinat ns. tuhkakeskiviikkona. Ne olivat saaristolaisille kelirikon vuoksi hankalaan aikaan ja siksi Naantalille myönnettiin lupa järjestää toiset markkinat syyskuun lopulle. Näistä muodostui seudulle tärkeät silakkamarkkinat. Yksityisiä markkinaoikeuksia myönnettiin erityisesti pienille kaupungeille kaupan elvyttämiseksi ja maakaupan ehkäisemiseksi. Jotta kaupunkilaisten ja maalaisten välillä saatiin vaihdettua tavaroita molempia tyydyttävällä tavalla, säädettiin viikkomarkkinat. Aluksi päivä oli Naantalissa ilmeisesti keskiviikko. Päiväksi määrättiin lauantai vuoden 1619 asetuksessa, jossa sanottiin ”silloin kaupunkilaiset saavat välttämättömyystarvikkeensa ja maalaiset voivat käyttää rahansa.” Talvimarkkinat pidettiin aluksi jäällä, vuodesta 1652 torilla. Markkinat kestivät tällöin viikon.


Maalaiset ja kalastajat ottivat tavakseen käydä kauppaa kaupungin satamassa. Kauppaa käyvä porvaristo olisi halunnut estää tämän, mutta muut pelkäsivät maalaisten tavaroineen tällöin kokonaan ohittavan Naantalin. Tämän vuoksi vuonna 1853 määrättiin, että torikauppaa ja kauppaa veneistä sai käydä vain markkina-aikoina. Naantalin markkinat pidettiin torilla Mattilan ja Pusan talojen kohdalla. Talvimarkkinat pidettiin vuonna 1756 vahvistetulla päivällä 24.2. ja syysmarkkinat lokakuun ensimmäisestä päivästä. Vuonna 1881 markkinat lopetettiin maistraatin ehdotuksesta, koska ne aiheuttivat juopottelua ja epäjärjestystä. Näin markkinat tässä muodossaan loppuivat. Nykyaikaisia Tuhkamarkkinoita on järjestetty Naantalissa vuodesta 1995.

4.4.2017

Kuva: Mari Termonen
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana!

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Maaliskuun esine".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.