Toukokuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Naantalin museon toukokuun esine on puinen keila. Se on ollut käytössä Naantalin Kaivohuoneella olleella keilaradalla. Asiakirja, joka on päivätty 7.5.1869, kertoo osakemerkinnästä keilarataa varten. Osakkeita laskettiin liikkeelle 12 ja niiden nimellisarvo oli 50 mk. Osakkeita itselleen hankkivat mm. Naantalin kylpylaitoksen perustajajäsenet Franck, Aschan, Lindelöf ja Lindeman sekä kirkkoherra Rancken. Keilarata rakennettiin Kaivohuoneen merenpuoleiselle sivulle ja siitä tuli suosittu huvittelupaikka Naantalin kylpy- ja kesävieraille. He maksoivat radan käytöstä ratavuokraa ja se tuotti osakkaille hyvää voittoa. Keilarata lopetti toimintansa 1910-luvulla.


Naantalin kylpylaitososakeyhtiö – Badanstalten i Nådendal


Vuonna 1863 perustettiin Naantalin kylpylaitososakeyhtiö – Badanstalten i Nådendal Nunnalahdelle. Sinne valmistui savi-, höyry-, suihku-, amme- ja merikylpyosastot. Tarjolla oli myös sairasvoimistelua ja hierontaa. Kylpyvieraat edustivat yläluokkaa ja kylpymatkat olivat varakkaan väen muoti-ilmiö. Kylpylän avattua Naantaliin saapuvat matkailijat olivat lähes yksinomaan kylpyvieraita, mutta 1890-luvulta lähtien yhä enemmän myös muita matkailijoita. Kesävieraita saapui paljon ulkomailta, erityisesti Venäjältä.


Seurustelua ja huveja


Hoidoista vapauduttiin seurustelemaan ja huvittelemaan. Naantaliin syntyi omintakeinen kylpyläkulttuuri, jonka perussääntö oli persoonallinen vapaus. Tärkeää ei ollut vain terveydestä huolehtiminen vaan lisäksi huvielämä ja sosiaalinen kanssakäyminen. Naantaliin tultiin tapaamaan myös tuttuja. Musiikki kuului oleellisesti kylpylän kesänviettoon. Soittokunnat esiintyivät ja kaupungissa vieraili oopperoiden primadonnia. Jokaisen juhlan ohjelmaan kuuluivat tanssiaiset. Ulkoilu oli alusta saakka osa kylpylän terveysohjelmaa. Vieraat saattoivat vuokrata veneitä, harrastaa purjehdusretkiä, pelata tennistä ja krokettia, keilata tai retkeillä lähiseudulla. Kylpylällä oli mm. oma kirjasto ja sanomalehtilukusali.
Soitannosta, sanomalehdistä, pianosta, seurapeleistä, kaivotansseista ja muista huvituksista suoritettiin toimikausimaksuna erillinen sesonkimaksu.


Kaivohuone


Huvi- ja seuraelämän keskeisiksi kokoontumispaikoiksi muodostuivat Kaivohuone ja Merisali. Uusi Kaivohuone rakennettiin vuonna 1868, kyseessä oli kolme huonetta ja verannan käsittävä rakennus. Kaivohuonetta korotettiin ja pidennettiin vuosina 1882 ja 1884. Kaivohuoneesta muodostui keskeinen huvipaikka kaupungissa. Rakennuksessa ruokailtiin, järjestettiin tanssiaisia ja kuunneltiin musiikkia – sekä keilattiin.


Saattaa olla, että näet loput keilat sekä keilapallon Naantalin museon 16.5. avautuvassa kesänäyttelyssä Savikylpyjä, elintarvikepulaa ja polkupyöräpatrulleja – Elämää Naantalissa vuonna 1917. Tervetuloa näyttelyyn!2.6.2017

Kuva: Mari Termonen
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Toukokuun esine".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.