Helmikuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Etelä-Koreassa alkavien talviolympialaisten hengessä on Naantalin museon helmikuun esine messinkinen olympiamerkki vuodelta 1956. Rintaneula maksoi aikanaan 200 mk. Samaa merkkiä saattoi ostaa myös kultaisena 500 mk:n hintaan. Kyseisiä olympiamerkkejä myytiin mahdollistamaan Suomen kisajoukkueen osallistuminen Cortinan talviolympialaisiin ja Melbournen kesäolympialaisiin vuonna 1956. Suomen Olympiakomitea rahoitti vielä tällöin urheilijoiden kisamatkat keräyksillä ja olympiamerkkien myynnillä. 1950-luvulta matkakassaa alkoi pikkuhiljaa kertyä myös veikkausvoittovaroista.


Vuoden 1956 talviolympialaiset pidettiin Italian Cortina D’Ampezzossa. Samoin kuin Helsingille vuodelle 1940 myönnetyt kesäolympialaiset, jotka sodan vuoksi jouduttiin perumaan, myös Cortinalle alkujaan vuodelle 1944 myönnetyt kisat jäivät sodan vuoksi toteutumatta. Helsingin olympialaiset pidettiin vuonna 1952 ja Cortinan 1956.


Cortinan talviolympialaiset


Cortinan olympialaiset järjestettiin 26.1.–5.2.1956 ja ne olivat ensimmäiset televisioidut talviolympialaiset ja ensimmäiset joihin Neuvostoliitto otti osaa, vieden heti mitalitaulukon kuninkuuden. Suomi oli mitalitilastossa kolmas, saaden kolme kultaa, kolme hopeaa ja yhden pronssin. Urheilulajeja kisoissa oli kahdeksan ja osallistujamaita 32. Kisat olivat myös viimeiset talviolympialaiset, joissa taitoluistelukilpailut pidettiin ulkona.


Melbournen kesäolympialaiset


Kesäolympialaiset pidettiin Melbournessa 22.11.–8.12.1956. Tosin Australian tiukan karanteenilain vuoksi, joka kielsi hevosten tuonnin ulkomailta kisoihin, ratsastuskilpailut järjestettiin jo aiemmin saman vuoden kesäkuussa Tukholmassa. Olympialaisiin osallistui 72 maata. Erilaisten boikottien vuoksi useat maat eivät osallistuneet. Suezin kriisin takia pois jäivät Egypti, Irak ja Libanon. Unkarin kansanousun takia Hollanti, Espanja ja Sveitsi eivät tulleet kisoihin vastalauseena Neuvostoliiton osallistumiselle. Kiina taas boikotoi kisoja Taiwanin läsnä olon vuoksi.


Suomi sai kisoissa 15 mitalia ja sijoittui mitalitaulukossa sijalle 13. Mitaleista kolme oli kultaisia, yksi hopeinen ja loput pronssia.

1.3.2018

Kuva: Mari Termonen
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Helmikuun esine".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.