Kesäkuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Me suomalaiset olemme suurimpien jäätelönkuluttajien joukossa Euroopassa. Toisin kuin luulisi, pelkkä kesä ei hullaannuta meitä syömään jäätelöä, vaan kulutus on tasaista ympäri vuoden. Perinteiset maut eli mansikka, vanilja ja suklaa ovat suosituimpia. Liitämme jäätelön kuitenkin kiinteästi kesään kuuluvaksi. Kesäkuun kuukauden esine on tämän vuoksi Varsinais-Suomen Emäntäkoulussa käytössä ollut jäätelökone.


Jäätelön historiasta ja synnystä ei ole varmuutta. Monet pitkään kulkeneista tarinoista on todettu vääriksi, kuten se, että Marco Polo olisi tuonut jäätelöntekotaidon Kiinasta Italiaan. Varmasti monia kokeiluja on aikojen saatossa ollut. Vuonna 1846 patentoitiin konekeksintö, jonka myötä jäätelön valmistaminen siirtyi vähitellen kotikeittiöistä teollisuustuotannoksi.
Jäätelöä oli Suomessa 1800-luvulla syöty säätyläiskodeissa ja ravintoloissa, mutta myymään sitä ryhtyivät aluksi venäläiskauppiaat, jotka kiersivät kärryineen kauppaamassa itse valmistamiaan jäätelöitä. Jäätelöt olivat vuoratuissa laatikoissa metallikannuissa jääpalojen, suolan ja sahajauhojen keskellä.


Suomessa jäätelön tehdasmainen valmistus alkoi, kun Magin veljekset perustivat Helsingin jäätelötehtaan vuonna 1922 ja samana vuonna aloitti myös Suomen Eskimo Oy.


Jäätelön valmistus W. Rosenlew & Co. Oy:n Sampo jäätelökoneella:


Puuastia täytetään vuorotellen kerroksittain muserretulla jäällä ja keittosuolalla. Jäätä käytetään kolme kertaa niin paljon kuin suolaa, siksi kunnes puuastia on täytetty levyastian kannen alareunan korkeudelle. Tämän jälkeen kuivataan levyastian kansi ja kaadetaan jäädytettävä seos astiaan. Puuastia täytyy aina täyttää ensin, sillä jos jäätelöön menee yhtään suolaa, on se pilalla.


Kun kaikki valmistelut on tehty, aletaan kampia kiertää 80–100 kierrosta minuutissa. Sitä mukaa kun jäät sulavat, lasketaan vettä pois ja lisätään jäätä ja suolaa. Kestää 10–15 minuuttia ja laite alkaa pyöriä raskaasti. Jäätelö on valmista. Kansi otetaan pois ja seos nostetaan jäätyneestä aineesta. Jäätelö voidaan käyttää jo nyt, mutta sen maku paranee, jos sen annetaan seistä 1–2 tuntia.


Aprikoosijäätelö 6 hengelle


Jäätelöön tarvitaan 200 gr. kuivattuja aprikooseja, 1,5 litraa vettä, 200 gr. sokeria ja ½ munanvalkuaista. Aprikoosit huuhdotaan ja liotetaan muutama tunti sokerivedessä. Sitten ne keitetään pehmeiksi ja puserretaan sihdin läpi liemineen. Munanvalkuainen sekoitetaan viimeiseksi joukkoon. Jäätelö jäädytetään kuten ohjeessa on kerrottu.


https://digi.kansalliskirjasto.fi/pienpainate/binding/344991?page=1


http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/jaatelo-on-hurmannut-kautta-vuosisatojen/320064/

31.5.2018


kkesine_kesakuu2018_700_MT.jpg
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "kk_esine_etusivu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.