Toukokuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Siltapaviljongin piirustus


Naantalin museon toukokuun esine on Ukko-Pekan sillan keskiosassa – Raumakarilla – sijainneen paviljongin alkuperäinen pohjapiirros.


Ukko-Pekan silta ja Siltapaviljonki valmistuivat vuonna 1934. Heinäkuussa pidettiin juhlalliset avajaiset, presidentin puoliso Ellen Svinhufvud leikkasi valkoisen silkkinauhan poikki. Naantalin valtuusto oli myöntänyt luonnonmaalaiselle johtaja Viktor Nybergille Raumakarilta paikan kioskia varten. Tosin perinteistä kioskia sinne ei koskaan valmistunut, vaan viehättävä pyöreä, keltaiseksi maalattu paviljonki. Siltapaviljonki tuli vähitellen niin suosituksi, että Viktor Nyberg päätti rakennuttaa toisen kerroksen, joka valmistui vuonna 1937.


Siltapaviljonki palveli naantalilaisia ja kesävieraita 50 vuotta. Tuona aikana paljonkaan muutoksia ei tehty, vesi- ja viemäritöitä ei koskaan. Keittiösiiven lisärakennus liitettiin paviljonkiin 1970-luvulla. Se valmistui paviljongin kaupungin puoleiseen sivuun.

Raumakarin kallioiset rannat olivat suosittuja uima- ja auringonottopaikkoja. Kuumana päivänä virkistystä sai jäätelön ja limonadin muodossa Siltapaviljongista. Erityisen suosittu paikka oli juhannuksena. Paikka oli siisti, rauhallinen vierailukohde perheillekin.


Naantalinsalmen silta


Ajan kuluessa, liikenteen lisääntyessä Luonnonmaalle, Rymättylään ja Merimaskuun, alettiin suunnitella uutta siltaa. Vanha silta oli kapea ja muutenkin kasvavalle liikenteelle solmukohta. Niinpä Naantalinsalmen silta vihittiin käyttöön 14.7.1986. Vanha Siltapaviljonki purettiin vuonna 1984. Yksi aikakausi päättyi.


Siitä uudesta sillasta vielä: Naantalilaisten suussa se vain on yhä Ukko-Pekan silta.
2.5.2018


kkesine_052018_700.jpg
Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.
NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "kk_esine_etusivu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.