Marraskuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.Naantalin museon marraskuun esine on puhelinluettelo vuodelta 1907. Luettelon on painanut Turun Suomalainen Kirjapaino ja Sanomalehti Oy.


Maalaistelefooniluettelo


Museon kokoelmiin kuuluu Maalaistelefooniluettelo vuodelta 1907. Varmaan ennen tätäkin Naantalissa on ilmestynyt luetteloita. Ainakin joissakin Naantalin kylpylän esitteissä on puhelinluettelo mukana.


Naantalin keskusaseman puhelinluettelo löytyy sivulta 21. Luettelossa on 50 numeroa. Puhelinnumero 1 on Turun yhteysjohto, numeron 2 on saanut kauppias Atte Franck ja numeron 3 hänen isänsä, kylpylänjohtaja Carl Franck.  

                                                                                                                            
Erityispiirre Naantalin luettelossa on joidenkin numeroiden kohdalla maininta ”ainoastaan kesällä”. Maininta ei ole pelkästään kylpylän henkilökunnan kohdalla, vaan myös jotkut palveluiden tuottajat ilmoittavat toimivansa vain kesällä, esim. sokerileipuri ja parturi. Suuri osa puhelimien haltioista ovat kauppiaita ja kaupungin virkamiehiä sekä maanviljelijöitä.


Puhelimen keksiminen


Puhelimen keksimisestä annetaan kunnia yhdysvaltalaiselle Alexander Graham Bellille, joka patentoi keksintönsä vuonna 1876. Yhdysvalloissa asunut italialainen Antonio Meucci esitteli keksintöään jo vuonna 1860 ja siitä julkaistiin kuvaus New Yorkin italiankielisessä sanomalehdessä. Hänellä ei kuitenkaan ollut rahaa patentoida keksintöään. Myöhemmin hänelle on palautettu kunniaa, jopa Yhdysvaltain kongressi tunnusti vuonna 2001 Meuccin ansiot puhelimen keksimisessä.


Suomessa puhelin tunnettiin jo vuonna 1877, jolloin metallitehtailija Johan Nissinen rakensi puhelinlinjan Helsingissä konttorinsa ja myymälänsä välille. Vuonna 1882 perustettiin ensimmäiset keskukset Turkuun, Tampereelle ja Helsinkiin.


Naantali oli 1880-luvulla tunnettu kylpyläkaupunkina, kadut täyttyivät kylpy- ja kesävieraista. Niinpä kauppias Wiktor Jaatinen lähetti kesällä 1884 senaatille anomuksen saada perustaa telefoonilaitoksen Naantaliin ja vetää johto Turkuun. Ensimmäiseen keskukseen kytkettiin 25.11.1884 viisi puhelinta.


Puhelinluettelot


Maailman ensimmäinen puhelinluettelo julkaistiin Yhdysvalloissa, New Havenissa, Connecticutissa 21.2.1878 samaan aikaan kun ensimmäinen puhelinvaihde aloitti toimintansa. Suomen ensimmäinen puhelinluettelo julkaistiin Uusi Suometar -lehdessä kesäkuussa vuonna 1882. 

                                                                                                                      
Nykyisin painettu puhelinluettelo on häviämässä kokonaan. Syynä on internet. Yritykset haluavat näkyä verkon puolella. Painettu puhelinluettelo on joissakin kunnissa jo historiaa ja toiset seuraavat perässä.3.11.2017

Kuva: Ritva Joensuu
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana
NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "kk_esine_etusivu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.