Lietsalan koulun historiaa

Kerrotaan, että yli 400 vuotta sitten nykyisellä koulunmäellä sijaitsi pieni luotsimajakka, joka "välkytti valoaan" mäen alla olevassa salmessa kulkeville pursille ja veneille. Tämän teorian mukaan nimi Lietsala tulee sanasta luutsata (luotsata). Myös salmen lietteinen ranta on saattanut antaa aiheen nimelle.

 

Samainen majakka oli lähtökohtana vuonna 1996 käyttöön otetulle Lietsalan koulun logolle: vertauskuvallisesti majakka säteilee tiedon valoa ja opettaja on luotsi oppilasmeressä ohjaten lapsia turvallisesti elämän tielle. Logon on suunnitellut taiteilija-opettaja Kristiina Turtonen. Majakka-aiheisen tuuliviirin on suunnitellut taiteilija Timo Iivonen.

Lietsalan koulun rakentamisesta päätettiin vuonna 1906. Jo seuraavana vuonna Taimon Ylitalosta ostetulla metsäisellä tontilla seisoi uusi, puinen koulurakennus. Koulu toimi yksiopettajaisena aina vuoteen 1925, jolloin alakoulun aloittaminen toi tullessaan toisen opettajanviran. Uusi alakoulurakennus vihittiin käyttöön vuonna 1933. Talvisodan aikana koulutyö jouduttiin keskeyttämään, sillä Turun tie- ja vesirakennuspiiri piti konttoriaan Lietsalan koulussa.

1950-luvulla uudisasutus vaikutti rajusti oppilasmäärän kasvuun. Opettajien määrää lisättiin, ja koulua käytiin vuorolukuna. Tämä ei kuitenkaan poistanut tilaongelmaa. Uusi koulurakennus valmistui vuonna 1957, ja opettajien määrä nousi kaikkiaan seitsemään.

Vuonna 1963 Naantalin kaupunki ja maalaiskunta yhdistettiin, ja Lietsalasta tuli kaupunkikoulu. 1970-luvulla asutus laajeni voimakkaasti Itä-Naantalin alueella. Vanhimmat Lietsalan oppilaista sijoitettiin väliaikaisesti Kalevanniemen kouluun. Uudet Taimon (1982) ja Karvetin (1985) koulut helpottivat oppilasmäärän sijoittamista.

Lietsalan koulua laajennettiin ja saneerattiin vuosina 1991-1993. Vanha maalaismiljöö on edelleen tallella, mutta tilat palvelevat asianmukaisesti nykyajan tarpeita.

 

11.8.2011

 

 

 

 

skannaa0007-200.jpg
Koulu vuonna 1939

 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Lietsalan koulun historiaa".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.