Tallipuisto_urkupaja

Missä päin Naantalia on mahtanut sijaita Karl Gustav Wikströmin (5.6.1861 Turku - 30.5.1908 Nilsiä) omistama urkurakentamo,nyt rakentamis uhan alla olevassta Tallipuistosta löytyy jotain viitteitä .Vastineisiin kaavaehdotuksesta annettuihin muistutuksiin ,on Marja Kytönen kirjoittanut(Kyseisen metsikön huoltoaseman puoleisesta päästä, koivikosta, löytyy kallioon kaiverrettuna teksti tyyliin: Tällä paikalla sijaitsi Wikströmin urkutehdas ja vuosiluku. Teksti on nyt sammalten peitossa, mutta löytyy, kun vähän kaivelee. Tavallisella kuntalaisella ei taida olla oikeutta kaivaa tekstiä esiin, ettei tule syytettä ympäristörikoksesta.)

Tallipuiston tarina 19.11.2017

Vastaus

Hei


Kiitos mielenkiinnostanne Naantalin historiaa kohtaan.


Karvetin Tallipuistossa sijaitsi urkurakentaja K.G Wikströmin urkurakentamo vuosina 1902-1908. Wikström rakensi urkuja jo aiemmin Rymättylän Poikossa ja sittemmin Karvetin alirivissä. Vuonna 1902 valmistui Wikströmin oma urkurakentamo "Koivula" Karvetin hevoshakaan. Rakennus oli yhdistetty verstas- ja asuinrakennus. "Koivulassa" rakennettiin urut Salon rukoushuoneelle, Säkylän kirkkoon, kotiurut Wikströmille itselleen, Köyliön kirkkoon, Valkeakoskelle Visavuoren alteljeehen sekä Raision, Nilsiän ja Honkajoen kirkkoihin.


Osia "Koivulan" perustuksista on yhä näkyvissä Tallipuistossa. Itse rakennus purettiin jo vuonna 1908, ja sen hirsistä rakennettiin työväen talo Paraisille, Björkhageniin. Nykyään talo tunnetaan nimellä "Odd Fellow -gården".


K.G. Wikströmin urkurakentamon vaiheista on kerrottu tarkemmin julkaisussa:

Varsinais-Suomen rakennuskulttuuri 15

"Naantalin kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta Ailostenniemeltä Ladvoon", sivut 37-46


Myös Erkki Valanki on laatinut historiikin "Urkurakentaja K.G. Wikström" (julkaistu 1979).


Kiitos myös vinkistä ettei teksti ole näkyvillä, käymme lähipäivinä selvittämässä että voisiko sen kaivaa paremmin näkyville.


Ystävällisin terveisin,

Anne Sjöström, museonjohtaja

Oscu Uurasmaa, kaupunginarkkitehti

Vastattu 21.11.2017
21.11.2017


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Tallipuisto_urkupaja".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.