Sataman liikenne

Kysyisin sataman liikenteestä. Olen joskus mennyt töihin aamulla n.klo 7.30 fortumille päin sataman kautta.(minulla on kulkulupa) Siihen aikaan laivoista purkautuu runsaasti rekkaliikennettä ja en ole tahtonut päästä kulkemaan tiellä, kun tulevat suoraan eteen ja eivät siis väistä. Eikö näillä laivoista tulevilla rekoilla ole väistämisvelvollisuus satamatiellä kulkevan liikenteen suhteen? Tarkoitan tietä,joka alkaa mobil oy kohdalta fortumille päin.
Nim.Ihmettelevä

Hannu Sorvari 7.11.2017

Vastaus

Finnlinesin laivojen saavuttua laituriin, pyritään rekat purkamaan pikaisesti laivoista. Sekä rekkakuskeilla että laivalla on aikataulunsa, joista pyritään pitämään kiinni. Rekkajonon pysähtely aiheuttaa ”haitariliikkeen”, joka raskaiden ajoneuvojen tapauksessa hidastaa koko laivan purkautumista merkittävästi ja voi pahimmillaan aiheuttaa laivan aikataulun viivästymisen.

 

Käytännöksi on muodostunut satamassa, että rekkajonon liikkuminen pyritään pitämään mahdollisimman joustavana.

Mm: VR Transpointin junien aikataulut satamaraiteella on pakotettu siten, ettei juna sulje tasoristeyksessä kadun liikennettä, vaikka tieliikennelain mukaan kumipyöräliikenne on aina vartioimattomassa tasoristeyksessä väistämisvelvollinen.

 

Risteävää liikennettä on luonnollisesti aina varottava.

Jos laivasta tulevan rekkajonon väistämisvelvollisuutta arvioidaan suhteessa Satamatiellä kulkijaan, niin perussääntönä voidaan pitää ”oikealta tulevaa on väistettävä”.

 

Olen muutaman kerran ajanut autollani tätä tulevaa rekkajonoa vastaan Satamatiellä, kun olen ollut menossa satamasta Nesteen suuntaan. Olen joutunut väistämään oikealta (laivasta ja rampeilta) tulevaa rekkajonoa ja jäänyt Satamatiellä seisomaan rekkojen keskelle, tämä ei ole tuntunut turvalliselta.

Olenkin yleensä pyrkinyt välttämään ajamista tai muutakin liikkumista (pyörällä, kävellen) alueella laivojen purkautuessa.

Vaihtoehtoisena reittinä olen käyttänyt Viljatietä tai Voimatietä. Satamasta lähtevän liikenteen joukkoon on ollut helppo päästä Satamatieltä Järveläntielle jatkaessa, silloin rekkajono on tullut kolmion takaa Satamatieltä, ammattikuskit tottelevat kiltisti kärkikolmiota.

 

Eli suosittelen vaihtoehtoisten reittien käyttämistä silloin, kun laivojen rekkajonot purkautuvat.

 

terveisin Jukka Kylmäoja, Naantalin satama

Vastattu 8.11.2017
8.11.2017


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Sataman liikenne".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.