Väestönsuoja

Onko Naantalissa yhteisiä väestönsuojia? Asumme Taimossa ja meillä ei ole, niin mikä on meillä lähin?

Utelias 20.11.2017

Vastaus

Kiitos hyvästä kysymyksestä.


Naantalin kaupungissa (ml. entiset Rymättylän, Velkuan ja Merimaskun kunnat) ei ole yhtään ns. yleistä väestönsuojaa. Yleisellä väestönsuojalla tarkoitetaan esimerkiksi julkisilla paikoilla olevaa, yleensä suurta yhteistä väestönsuojaa. Useimmiten ne sijaitsevat esimerkiksi linja-autoasemilla tai rautatieasemien yhteydessä.


Sen sijaan Naantalin kaupungissa on vuoden 2015 tilaston mukaan 186 kpl väestönsuojia. Yhteensä suojapaikkoja on siten laskennallisesti 14262 henkilölle.


Väestönsuojia käytetään vain poikkeustilanteiden aikana eli sotatilaa edeltävänä aikana ja sen aikana.


Mitä tulee väestönsuojien sijoitukseen ja rakentamiseen kunnissa, siihen löytyy monta eri tekijää historian valossa (määräykset väestönsuojien rakentamisesta sotien jälkeen on tullut monia muutoksia), joita en lähde tässä nyt erittelemään. Perinteisesti väestönsuoja tulee rakentaa silloin kun rakennetaan tietyn kokoinen tai tiettyä käyttötapaa palveleva rakennus. Tämä on johtanut siihen, että myös Naantalin kaupungin alueella on rakennettu väestönsuojia kerrostaloihin, rivitaloihin ja liikkeiden yhteyteen. Omakotitaloon ei ole tarvinnut suojaa rakentaa (jos ei ole niin suuri pinta-alaltaan). Tästä syystä omakotialueilla (tässä tapauksessa Taimon alue) ei yleisestikään ole väestönsuojia (pois lukien siis rivitalot).


Vastauksena kysymykseenne:


Poikkeusolojen vallitessa (sotatilan uhatessa) asukkaille määritetään ja tiedotetaan lähimmät väestönsuojat pelastusviranomaisten toimesta.


Lähtökohtana pidetään suuren alueen evakuointia (voi olla yksittäinen kunta, kaupunki tai laajempikin maakunnallinen alue). Tällaisessa tilanteessa kaupungin asukasluku pienenee ja suojapaikkoja riittää määrällisesti jokaiselle.


Normaalioloissa väestönsuojiin ei ole tarvetta suojautua.


Lisää tietoja väestönsuojista saa mm. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kotisivuilta  -> ennaltaehkäise ja varaudu -> häiriötilanteisiin -> väestönsuojat


Ystävällisin terveisin


Heikki Niemi
Suunnittelija

Varsinais-Suomen pelastuslaitos
ALPE, riskienhallinnan palvelualue
Varautuminen
Naantali, Luolalan paloasema
Luolalankatu 1, 21100 Naantali
+358406618238
heikki.niemi@turku.fi

Vastattu 21.11.2017
21.11.2017


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Väestönsuoja".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.