Tiedote 3.11.2014

Ruokakulttuuriteko eli Lentävä lautanen -palkinto Naantalille

Lentävä lautanen -palkinnon jakaa Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, Elo-säätiö. Palkinnon saivat Naantali-ilmiö, Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia ja villiruoan edelläkävijä Loreno Dalla Valle. 


Lentävä lautanen -palkinto jaetaan suomalaisille ruokakulttuuriteoille, ja se jaettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran. Palkinnon vuoden ruokakulttuuriteosta saivat Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia, Naantali-ilmiö sekä villiruoan edelläkävijä Loreno Dalla Valle.

 

Vuosittain jaettavalla palkinnolla nostetaan esiin edelläkävijöitten ruokatekoja. Tavoitteena on osoittaa ruokakulttuurin kirjo, tekojen ja tekijöitten kautta. Elo-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö tekee työtä suomalainen ruokakulttuurin hyväksi. Palkinnot jaettiin ELO-säätiön gaalassa 31.10.2014.

 

Palkinnot ja perustelut


Helsingin ruokakulttuuristrategia

Helsingin kaupunki tunnisti ruokakulttuurin merkityksen ja kirjasi sen vuonna 2010 hyväksyttyyn strategiaansa. Ruokakulttuuristrategia on luonut raamit viisi vuotta kestäneelle systemaattiselle työlle, jonka tuloksena Helsingistä on kehittynyt kansainvälisestikin kiitelty ruokakulttuurikaupunki ja herkuttelijoitten matkailukohde. Strategiaa päivitetään ja työ jatkuu. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on ollut alusta saakka vahvasti tukemassa ruokakulttuurin kehittämistä ja hän on temmannut mukaansa "ruokamatkalle" ison joukon monipuolisia osaajia.

Kaupunkilaiset ovat päässeet nauttimaan esimerkiksi Teurastamon tapahtumista, kaupunkiviljelystä ja katuruoasta. Maailman designpääkaupunkivuonna 2012 ruoka nostettiin tärkeäksi teemaksi. Ruokakulttuuristrategia on kasvualusta, josta syntyy korkeatasoisia ravintoloita, tapahtumia ja uutta yrittäjyyttä ja Suomeen suuntautuvaa ruokamatkailua.

 

Naantali-ilmiö

Naantali-ilmiö syntyi, kun yksittäiset sisukkaat ja nokkelat ihmiset innostivat toisiaan tekemään lähiruokaideoista totta ja uskoivat, että kuntaruokailussakin voidaan mennä tavoite, ei raha edellä. Tunnustus annetaan yhteisesti neljälle ilmiön alkuunpanijalle: perunanviljelijä Jaakko Lehmuskoskelle, Naantalin kaupungin saaristoasiamiesTiina Rinne-Kylänpäälle, ruokapalvelujohtaja Irma Taka-Pramille ja hankintapäällikkö Timo Jyväkorvelle.

 

Naantali-ilmiö lähti liikkeelle perunanviljelijästä, saaristolautakunnan puheenjohtajasta Jaakko Lehmuskoskesta. Hän piti sitkeästi kiinni ajatuksesta, että saariston lapsille on pystyttävä tarjoamaan omalla alueella tuotettua ruokaa. Siihen muu palkittu joukko yksi kerrallaan ripeästi tarttui ja niin Naantalin lapset saavat nyt entistä laadukkaampaa ruokaa, mm. lähikalaa ja oman kylän perunoita. Samalla saatiin lisää työtä paikkakunnalle. Vanhemmat, lapset ja opettajat ovat tyytyväisiä.

 

Loreno Dalla Valle

Italialainen Loreno Dalla Valle aloitti Suomessa tattien keräilyn ensin harrastuksena 80-luvulla. Italialaiset ihastuivat suomalaisten tattien korkeaan laatuun ja vuonna 1997 syntyi yritys Dalla Valle Oy, joka osti herkkutatteja suoraan poimijoilta. Parhaina sienivuosina herkkutatteja vietiin yli miljoona kiloa.

 

Dalla Vallen työ on nostanut esiin sienen mahdollisuudet ruokaviennissämme. Pohjoiskarjalaisille Dalla Valle on tuonut työtä ja toimeentuloa. Dalla Valle on edelläkävijä, joka aloitti työn villiruoan hyväksi ennen kuin villiruokaa oli edes keksitty. Loreno Dalla Vallelle palkinto myönnettiin suomalaisten silmien avaamisesta ja villiruokamme viennin edistämisestä.

 

 

 

27.6.2016

 

 

LISÄTIETOJA:

 

ELO-säätiö

Seija Kurunmäki, johtaja

0400 460894

seija.kurunmaki@elo-saatio.fi


ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurintekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Tavoitteena on saada ruokakulttuurimme myös kansainvälisesti kiinnostavaksi. Säätiö vastaa vuosittaisten Vuoden Kokki - ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestämisestä sekä Suomen osallistumisesta kokkien maailmanmestaruuskilpailuun (Bocuse d´Or). Säätiö tekee työtä myös villiruoan ja kouluruokailun hyväksi.

 

Vuosittain jaettavien Lentävä lautanen -palkintojen saajat valitsee ELO-säätiön hallitus, johon kuuluvat

 

pj. Heikki Antolainen

vpj. Kasperi Saari

Maria Planting

Harri Koskinen

Lasse Lehtinen

Saku Tuominen

Vesa Lehto

Pekka Terävä

Heikki Valkama

sekä säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Pekka Timonen.


 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Lentävä lautanen -palkinto Naantalille".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.