Tiedote 30.11.2017

Naantalin museon joulu aukeaa

joulutiedote_2017.jpg

Naantalin museon joulun aika alkaa perinteisesti ensimmäisestä adventista - niin tänäkin vuonna.

Museon joulunajan näyttelyt ovat avoinna viikonloppuisin ennen joulua sekä joulun välipäivinä. Lisäksi niitä esitellään tilauksesta muinakin päivinä ja varsinkin päiväkoti- ja koululaisryhmiä odotetaan kylään.

Joulun suvi, pääsiäisen lumi – joulunajan uskomuksia
Folktro och vidskepelse kring jultiden


Entisajan suomalainen eli haltijoiden, maahisten, vainajien ja muiden yliluonnollisten olentojen keskellä. Elämä oli täynnä enteiden katsomista ja erilaisia uskomuksia. Erityisesti juhlapäivät ja -pyhät olivat suosittua aikaa tulevaisuuden tulkitsemiselle.


Museon joulunäyttelyssä luodaan nimen mukaisesti katsaus joulun uskomuksiin. Jouluna on tulkittu etenkin tulevia säitä sekä seuraavan vuoden sato- ja karjaonnea, mikä oli ymmärrettävää maatalousvaltaisessa yhteiskunnassa. Jos jouluyö on tähdessä ja muuten selkeä, tulee hyvä ruisvuosi ja vasikat menestyvät hyvin.


Hiilolan talossa aloitellaan joulun viettoa. Lainatavarat on hankittu takaisin kotiin, sillä uskottiin talon omaisuudelle muuten koituvan vahinkoa. Myöhemmin syötävän joulupuuron sekaan laitetaan manteli näyttämään kenen häitä seuraavaksi juhlitaan. Pian on isännän löysättävä vyötä, sillä jouluruokaa on syötävä jatkuvasti, jotta tarjottavaa on seuraavanakin jouluna. Tapaninpäivän saapuessa jännitetään onko talon ensimmäinen vieras mies vai nainen, sillä mies tuo onnea, nainen tullessaan huonon vuoden.


Erik Rauthovi - taidetta ja elämää Naantalissa
Erik Rauthovi - konsten och livet i Nådendal


Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta taitelija Erik Rauthovin kuolemasta ja 110 vuotta hänen syntymästään. Naantalin museo haluaa näyttelyn avulla kunnioittaa taiteilijaa elämää ja erityisesti hänen työtään Naantalin kuvaajana maalauksissaan.


Naantali on aina ollut taiteilijoiden suosiossa. Rauthoville Naantali oli ehtymätön innostuksen lähde, värikäs pikkukaupunki, joka mahdollisti nopeasti haihtuvan hetken tallentamisen. Rauthovin ansiosta meille on jäänyt muistoja kadonneista maisemista ja rakennuksista.
Näyttelyssä nähdään Rauthovin teoksia yksityiskokoelmista, Naantalin museon kokoelmasta ja Naantalin kaupungin taidekokoelmasta.


Kumpikin näyttely on avoinna samaan aikaan, 2.12.-17.12. lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-16 sekä 26.-30.12.2017 päivittäin klo 12-16.


Pääsymaksulla 5 / 4 / 3 euroa pääsee tutustumaan kumpaankin näyttelyyn.


Lasten joulu -tapahtuman yhteydessä 10.12. museoon on vapaa pääsy klo 12–16.


Naantalin museo, Mannerheiminkatu 21
Hiilola, Katinhäntä 1


Lisätietoja: museon toimisto, p. 02 435 2727 

Museon verkkosivu


30.11.2017


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Naantalin museon joulu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.