Tiedote 4.5.2017

Koululaisten kasvimaa Naantalin museolle

perunakoti_85_AS.jpg

Naantalin museo on yhteistyössä naapurikoulunsa, Kuparivuoren koulun kanssa aloittanut yhteisen viljelyhankkeen. Tarkoituksena on käytännön kautta kertoa koululaisille kotitarveviljelystä entisaikaan, mutta myös iloisen tekemisen kautta kasvattaa myönteistä museosuhdetta lapsille.


Kuparivuoren koulusta mukaan valikoitui ennestään aktiivinen museoluokka, pienryhmä 1. Luokassa on kahdeksan 1.-3.- luokan oppilasta, kaksi koulunkäynninohjaajaa ja opettaja. Koulussa on etukäteen puhuttu viljelystä ja laitettu salvian ja rakuunan siemeniä kasvamaan omiin purkkeihin. Nämä yrtit siirretään ilmojen lämmetessä myös kasvimaalle. Oppilaat ovat myös tehneet kouluvaari Jaakon kanssa puutikut, joista selviää viljeltävät kasvit. Alkukevään vanhempainillassa puhuttiin kasvimaahankkeesta ja jokainen perhe lupautuikin ottamaan itselleen kesän ajaksi vastuuviikon, jolloin oppilaan kanssa käydään kastelemassa maata ja kitkemässä rikkaruohoja.


Museon kasvimaahan istutetaan pääasiassa perunaa, mutta myös porkkanan ja kehäkukan siementen toivotaan tuottavan satoa. Perunalajikkeeksi valikoitui siikli, vaikkei se ihan 1900-luvun alun peruna olekaan. Alun perin saksalainen Sieglinde on jaloste vuodelta 1935. Sen satoisuus on hyvä ja maku tunnetun erinomainen. Syksyllä onkin tarkoitus valmistaa sadosta herkkuateria yhdessä koululaisten kanssa.

   
Kasvimaa on tietysti myös museokävijöiden nähtävillä koko kesän ja täydentää Naantalin museon Hiilolan talon puutarhaa. Naantalin vanhankaupungin pihat olivat vielä 1900-luvun alkupuolella hyötykäytössä; niissä saatettiin pitää eläimiä ja kasvimaista saatiin aineksia ruokapöytään.


Lisätiedot: museonjohtaja Anne Sjöström, p. 050 5909 365

Naantalin museo, p. 02 435 2727

4.5.2017


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Koululaisten kasvimaa Naantalin museolle".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.