Tiedote 21.6.2018

Vietä kesää turvallisesti

Kesä.jpg


Loma alkaa, onkohan reseptit voimassa ja onkohan lääkemääräyksessä jäljellä lääkettä?

Voit tarkistaa kaikki sähköiset reseptisi Omakanta-palvelusta milloin ja missä vain. Saat tiedon jäljellä olevista lääkkeistä myös mistä tahansa apteekista. Julkisessa terveydenhuollossa määrättyjä lääkkeitä voit pyytää uusittavaksi Omakanta-palvelussa ja näin välttyä jonotukselta.


Omakanta-palvelusta näet myös terveydenhuollon kirjaukset potilastiedoista, josta voit tarkistaa, mitä lääkäri hoitokäynnillä sanoikaan.


Jäykkäkouristusrokote on hyvä pitää voimassa

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotuksen tulee olla voimassa jokaisella. Rokotus antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan. Jäykkäkouristusrokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan ja sen saa terveyskeskuksesta ilmaiseksi.


Likaisten haavojen yhteydessä tulee aina tarkistaa rokotuksen voimassaolo. Lapsena saatua perusrokotesarjaa tehostetaan työikäisillä 20 vuoden välein. Rokotetta tarjotaan 25-, 45- ja 65-vuotiaille. Tätä iäkkäämmille tehosteväli on edelleen 10 vuotta.


Jäykkäkouristuksen saa todennäköisimmin syvistä pistohaavoista. Jopa pienestäkin pistosta voi taudin saada ja siksi kaikki ihmiset tarvitsevat rokotuksen.


Vinkkejä helteille

Vältä ulkona olemista päivän kuumimpaan aikaan ja vietä aikaa viileissä paikoissa. Vältä raskasta fyysistä ponnistelua tai ajoita se aamuun tai myöhäisiltaan.


Juo riittävästi pitkin päivää, jo ennen janon tunnetta. Riittävä määrä on tavallisesti noin 1-1,5 litraa päivässä; helteillä määrää kannattaa lisätä ainakin muutamalla lasillisella tai useammallakin, jos hikoilu on voimakasta.


Pukeudu kevyesti löysiin, mieluusti luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin. Auringonpaisteelta suojautumiseen sopivat viileät pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet, leveälierinen hattu ja aurinkolasit. Auringon UV-valolta suojautumisesta saat lisätietoa Säteilyturvakeskuksen ohjeistuksista.


Huolehdi muista - Kuumuudelta suojautumisessa apua saattavat tarvita erityisesti ikääntyneet ja muut, joiden toimintakyky on heikentynyt. Lapset taas eivät usein itse ymmärrä suojautua kuumuudelta ja auringonpaisteelta, ja he myös kärsivät aikuista herkemmin nestehukasta. Ethän jätä lapsia, vanhuksia tai eläimiä pysäköityyn ajoneuvoon.


Lääkkeet tulee säilyttää alle 25 asteen lämpötilassa.


Lisää vinkkejä kesäterveydestä löytyy THL:n sivuilta.


Lisätietoa sairauksien hoidosta saa Terveyskirjastosta. Terveyskirjastossa on luotettavaa, riippumatonta ja ajantasaista tietoa terveydesta ja sairauksista.21.6.2018


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Vietä kesää turvallisesti".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.