Asuntomessualueen historiaa

Lounatuulen maisemissa on ollut asutusta jo keskiajoilta lähtien. Lounatuulen lähellä on ollut kolme isompaa kylää; Isokylä, Inttilä ja Saksila. Inttilän tilasta lohkottiin 1900-luvun alussa Rauhala niminen tila, jonka puutarhan alueelle rakentuu Lounatuulenpuisto ja lasten leikkialue.

Inttilän tilan maita entisaikoina
Inttilän tila 1950-luvun paikkeilla. Kuva: Eero Tammennon arkistot

Alun perin Luonnonmaan saari on ollut kaksi erillistä saarta, mutta maanpinnan kohoamisen seurauksena Luonnonmaasta tuli aikanaan yhtenäinen. Luonnonmaalle kuljettiin Naantalista pitkään vain vesiteitse. Kaunis 211 metriä pitkä holvisilta, Ukko-Pekan silta, yhdisti Luonnonmaan manner-Naantaliin vuonna 1934. Silta sai nimensä tuolloin Suomen tasavallan presidenttinä toimineen P.E. Svinhufvudin lempinimestä Ukko-Pekka. Saari kuului aiemmin Naantalin maalaiskuntaan, mutta se liitettiin kaupunkiin vuonna 1964.

Luonnonmaalla sijaitsee myös tasavallan presidentin kesäasuntona toimiva Kultaranta. Lars Sonckin suunnittelema graniittilinna on valmistunut vuonna 1916 maanviljelysneuvos Alfred Kordelinille. Kultaranta siirtyi valtion omistukseen vuonna 1922. Alueella on kaunis puistoalue, jossa on järjestetty taidenäyttelyitä vuodesta 2010 alkaen.

Saarelle rakennettiin Isokylän alueelle 2000-luvulla myös golf-kenttä, jonka yhteydessä toimii Kultaranta Resort monipuolisine hyvinvointipalveluineen.

lateral-image-left

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Asuminen
Rakentaminen