Asuntomessutontin hakeminen

lateral-image-right

Toinen tonttihaku on käynnissä!

Lounatuulen asuntomessualueen vapaaksi jääneiden tonttien haku on käynnissä ja päättyy 16.3.2020 kello 15.00. Yhtiömuotoisten AP-tonttien osalta tonttihaku on jatkuva 9.1. alkaen. Toisen tonttihaun varauspäätökset tehdään huhtikuun aikana.

Toisessa haussa on myytävänä tai vuokrattavana kuusi omakotitonttia, neljä vapaa-ajan tonttia ja kolme tonttia useamman asunnon yhtiömuotoiseen rakentamiseen.

Vapaat haettavat tontit

Vapaat omakotitontit:

 • kortteli 7, tontti 2
 • kortteli 12, tontit 2 ja 3
 • kortteli 11, tontti 1
 • kortteli 10, tontit 3 ja 6

Korttelin 7 tontti 2 on upea rinnetontti Lounatuuli-nimisen kadun päädyssä. Korttelien 12, 11 ja 10 vapaat tontit sijaitsevat Venda-nimisen kadun varrella, keskellä kaunista kalliometsää. Korttelin 10 tontilta 6 avautuu mahtavat näkymät länteen ja etelään.

Vapaana olevat vapaa-ajan tontit korttelista 16:

 • tontti 4
 • tontti 3
 • tontti 2
 • tontti 1.

Vapaa-ajan tontit sijaitsevat aivan rantapuiston ja venesataman läheisyydessä.

Vapaat tontit yhtiömuotoiseen rakentamiseen:

 • kortteli 5, tontti 1
 • kortteli 6, tontti 1
 • kortteli 9, tontti 1.

Yhtiömuotoiseen rakentamiseen soveltuvat tontit sijaitsevat kauniilla, luonnonläheisillä alueilla. Korttelin 6 tontilta avautuu huikea näkymä Kultaranta Resortin golfkentille.

Tutustu vapaisiin tontteihin karttasovelluksessa.

Huomioithan, että Lounatuulessa on kunnallistekniikan rakentaminen parhaillaan käynnissä, joten arkisin alueella liikkuminen on sovittava etukäteen asuntomessutoimiston kanssa. Viikonloppuisin Lounatuulessa voi kierrellä varovaisuutta noudattaen, sillä silloin alueella ei yleensä tehdä töitä.

Tonttien hakeminen

Naantalin asuntomessualueen tontteja haetaan naantali.fi-verkkopalvelun kautta sähköisellä lomakkeella tai palauttamalla kirjallinen hakemus kaupungintalon kirjaamoon. Asuntomessutontin haku poikkeaa normaalista Naantalin kaupungin tonttien hakuprosessista. Hakulomakkeen liitteeksi tarvitaan vähintään hankekuvaus ja ideatason asema-, pohja-, julkisivu- ja leikkaussuunnitelmaluonnokset, jotka tulee tehdä ensisijaisesti yhdelle tontille.

Lisäksi hakijalta pyydetään hakuvaiheessa perusteluja sille, miten rakennushanke ilmentää Naantalin asuntomessujen rakentamisen teemoja. Tärkein teema on saariston luonnon kunnioittaminen rakentamisessa ja se on otettava huomioon kaikissa suunnitelmissa. Hakijalta tiedustellaan myös taloteknisiin ratkaisuihin ja hankkeen mahdollisiin yhteistyökumppaneihin liittyviä asioita. Tonttia voivat hakea sekä yksityishenkilöt että yritykset.

Pientalotonttihaun kulku

 1. Tonttien haku 9.1.–16.3.2020: luonnokset ja hakemus liitteineen.
 2. Rakentajien valinta huhtikuussa 2020.
 3. Varauspäätös hakijoille, tontinvarausmaksu, monikantasopimukset.
 4. Tarkemmat suunnitelmat, tonttikauppa tai vuokrasopimus.
 5. Lopulliset rakennussuunnitelmat, rakennuslupahakemus.
 6. Rakennuslupa.
 7. Tontit rakentamiskelpoisia syyskuun lopussa 2020.

Apua ja inspiraatiota suunnittelun pohjaksi asuntomessualueelle toivotuista rakennustyyleistä löytyy rakennustapaohjeesta (pdf), joka myös esittelee konkreettisia esimerkkejä kuhunkin kortteliin toivotuista talotyypeistä. Se ei kuitenkaan ole valmis toteutussuunnitelma, vaan esittelee mahdollisuuksia ja antaa vinkkejä niiden hyödyntämiseen. Asemakaavankaavamääräykset puolestaan ovat melko sallivia, mutta määrääviä alueen rakentamiselle, joten myös niihin on tärkeä tutustua.

Talosuunnittelun tukena on Naantalin asuntomessutoimiston henkilökunta, jolta saa henkilökohtaista neuvontaa kaikissa tonttihakuun liittyvissä kysymyksissä. Apuna on lisäksi kaupungin puolesta alueeseen perehtynyt arkkitehtitoimisto, jonka tehtävänä on toimia kohteen pääsuunnittelijan (arkkitehti tai rakennusarkkitehti) apuna erityisesti tontin maastoon sijoittelun suunnittelussa ja sopivan tyylisen talotyypin valinnassa. Jokaiselle hakijalle annetaan mahdollisuus konsultaatioon valitun arkkitehdin kanssa. Tämä mahdollisuus on syytä käyttää osittain jo luonnosvaiheessa, kun sopiva tontti on löytynyt ja rakennushankkeen toteuttajan oma pääsuunnittelija valittu.

Mikäli syystä tai toisesta hakemus ei johda positiiviseen lopputulokseen asuntomessualueelle rakentamisesta, teemme kuitenkin kaikkemme löytääksemme rakentajalle sopivan tontin muualta tonttitarjonnastamme.

Yhteistyöarkkitehtien yhteystiedot

Konsultoiva sopimusarkkitehti Paula Markkula, arkkitehti SAFA
AD.CE Suunnittelu Oy
Puutarhakatu 49, 20100 Turku
p. (02) 252 2252 tai 040 539 0625
adce@co1.inet.fi

Konsultoiva sopimusarkkitehti Pia Sabelström, arkkitehti SAFA
Arkkitehtitoimisto Sabelström Arkitektkontor Oy
Linnankatu 49, 20100 Turku
p. 040 596 7655
pia.sabelstrom@arksabel.fi

Rakennusvalvonnan asiakaspalvelu

Arkisin klo 9.00–15.00

044 417 1306 Taina Savolainen
044 417 1312 Leila Hiltunen
rakennusvalvonta@naantali.fi

Rakennustarkastaja Markku Aro
p. 050 464 9911
Puhelinaika ma ja ke klo 9.00–11.00.

Vastaanottoaika ilman ajanvarausta ma klo 12.00–15.00. Muina aikoina vastaanottoaika sovittava erikseen asiakaspalvelusta.

Tontti-info

Tällä videolla projektipäällikkö Timo Tirri ja yhteistyöarkkitehdit Pia Sabelström ja Paula Markkula kertoivat alueelle rakentamisesta.

Kaupungin YouTube-kanavalta voit katsoa tietoa tonttihausa aiheittain.

Infotilaisuuden esitysdiat (pdf)

Liitteet

Tulostettava tonttihakemus (pdf)

Lisätietoja antavat

Projektipäällikkö
Organisaatio
Tekniset palvelut
Yksikkö
Palvelukeskus
Matkapuhelinnumero
050 410 4005
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Naantalin Asuntomessut 2022, Käsityöläiskatu 2, Pl 43

Projektikoordinaattori
Organisaatio
Tekniset palvelut
Yksikkö
Palvelukeskus
Matkapuhelinnumero
044 772 5726
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Naantalin Asuntomessut 2022, Käsityöläiskatu 2

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Asuminen
Rakentaminen