Soolotalkoot -kampanja 22.5-31.8.2023

Komealupiineja niityllä.

Soolotalkoot -kampanja on VieKas Life -hankkeen ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhteinen projekti, jossa kannustetaan ihmisiä talkoilemaan luonnon monimuotoisuuden puolesta yksin tai yhdessä. Voit osallistua soolotalkoot -kampanjaan omassa pihapiirissäsi, puutarhapalstallasi tai Naantalin kaupungin osoittamilla kohteilla. 

Mukaan voit liittyä milloin vain! Osallistuaksesi tarvitset vain mobiililaitteen tai tietokoneen, johon lataamalla iNaturalist -sovelluksen pääset ilmoittamaan torjumasi tai havaitsemasi vieraslajit.

Lisätietoa Soolotalkoot -kampanjasta ja iNaturalist -sovelluksesta löydät Soolotalkoot -kampanjan sivuilta.

Muistathan, että talkoillessasi muualla kuin Naantalin kaupungin erikseen osoittamilla alueilla, torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa. Jättipalsamin ja komealupiinin poimiminen esimerkiksi maljakkoon on sallittua, mutta kitkeminen ja kaivaminen ovat aina luvanvaraista.

Kohteet Naantalin kaupungin mailla

Kesällä 2023 talkoilua jatketaan viime vuoden kohteilla, joilla jokainen voi käydä tekemässä torjuntaa itselleen sopivana ajankohtana. Tämänkin vuoden lajeja ovat jättipalsami ja komealupiini. Alueiden sijainnit löydät alla olevista karttalinkeistä ja viimeisen varmistuksen saat, kun löydät paikan päältä kyltin, jossa kerrotaan torjuttavasta vieraslajista. Jokaisella kohteella on ohjeistus kyseisen lajin torjunnasta, sekä osoitettu paikka muodostuvalle kasvijätteelle. Myös iNaturalist -sovelluksella tehtävän torjuntatyön ilmoituksen ohjeistus löytyy torjuntakohteelta. Mukaan tarvitset vain reipasta mieltä ja torjuntaan sopivan vaatetuksen, kuten kumisaappaat ja suojahanskat. Jos haluat, voit ottaa mukaan oman lapion tai viikatteen.

Teethän työtä turvallisesti. Emme vakuuta osallistujia, vaan tapaturman sattuessa korvaava taho on jokaisen oma vakuutusyhtiö. 

Jättipalsamin torjuntakohde kartalla,  Alitalontie.

​​​Komealupiinin torjuntakohde kartalla, Villan tila.
 

Kuva: Jouko Rikkinen, CC-BY-NC-4.0

Ympäristösuunnittelija
Organisaatio
Tekniset palvelut
Matkapuhelinnumero
040 657 8238
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Teknisen Toimen Hallinto, Kaupungintalo, Käsityöläiskatu 2

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristön- ja luonnonsuojelu