Soveltava liikunta

Fysioterapeutti kuntouttamassa

Soveltavalla liikunnalla tarkoitetaan niiden henkilöiden liikuntaa, joilla on vamman, sairauden, toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan, ja heidän liikunta vaatii soveltamista ja erityisosaamista.

Tavoitteena on tarjota esteettömiä, monipuolisia, yhdenvertaisia, laadukkaita ja innostavia liikuntapalveluita kaiken ikäisille ja näin edistää jokaisen hyvinvointia ja terveyttä omassa elinympäristössä. Tavoitteena on mahdollistaa liikunnallisia toimintoja, ryhmiä, kursseja ja tapahtumia asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan koko kauden, sekä osallistaa kokemusasiantuntijoita palvelujen kehittämiseen. Vahvaa yhteistyötä tehdään niin eri toimijoiden, järjestöjen kuin ympäristökuntien kanssa.

Saattajakortti - avustajan kanssa liikkumaan ja kulttuurin pariin!

Turun seudun 11 kunnassa, Kaarinassa, Liedossa, Maskussa, Mynämäellä, Naantalissa, Nousiaisissa, Paimiossa, Raisiossa, Ruskolla, Sauvossa ja Turussa on käytössä yhteinen Saattajakortti. Saattajakortin tavoite on helpottaa vammaisen tai pitkäaikaissairaan liikunnan ja kulttuurin harrastamista. Kortti oikeuttaa yhden saattajan maksuttomaan sisäänpääsyyn kuntien määrittelemille liikuntapaikoille ja kulttuuripalveluihin. Vaikeavammaisille, joilla on perusteltu kahden avustajan tarve, voidaan myöntää kaksi korttia. Saattajakortti käy pääsääntöisesti Naantalin kaupungin liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalveluiden omissa toiminnoissa sekä tapahtumissa. 

Naantalin kaupungin omistamat liikunta- ja kulttuuripaikat, joissa saattajakorttia voi käyttää:

  • Maijamäen kuntosali
  • Rymättylän kuntosali
  • Liikuntapalveluiden ryhmät
  • Naantalin museo
  • Naantalin teatteri
  • Kaupungin järjestämät kulttuuritapahtumat

Varmistathan pääsyn tapahtumiin, vielä ennen tapahtuman alkua. 

Uusi saattajakortti anotaan saattajakorttihakemuksella liikuntapalveluista, joka löytyy sivun alareunasta. Vanhan saattajakortin uusiminen tulee tehdä kortinhaltijan toimesta voimassaoloajan päätyttyä. Uusiminen tehdään samalla hakemuksella kuin uuden kortin anominen. Korttia anottaessa tulee esittää kuntoutus- tai palvelusuunnitelma tai sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön (esim. lääkäri, fysioterapeutti, kuntoutusohjajaa, toimintaterapeutti, sosiaalityöntekijä, terveydenhoitaja jne.) lausunto. Näkövammaiset saavat kortin myös esittämällä Näkövammaisten liitto ry:n näkövammaiskortin. Saattajakorttiin liittyvissä asioissa lisätietoa antaa soveltavan liikunnan ohjaaja, jonka yhteystiedot löytyvät sivun alareunasta. Tietoa saattajakortista ja kortin käyttöpaikat

EU:n Vammaiskortti

EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline. Se on tarkoitettu ihmisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea osallistumisessa yhteiskunnan toimintaan. EU:n Vammaiskortti on voimassa kymmenen (10) vuotta. Tämän jälkeen kortin voi uusia. 

Lisätietoa EU:n Vammaiskortista

Avustajakeskus

Näkö-, liikunta- ja kehitysvammaiset sekä muistiasiakkaat voivat kysyä avustajaa myös Avustajakeskuksesta avustajakeskus@avustajakeskus.fi, 02-251 8549. Avustajakeskuksen sivuille pääset tästä linkistä www.avustajakeskus.fi. 

Liitteet