Lux Gratiae 2020 lokakuussa

Lux Gratiae 2020 -tapahtuman ilme

Syksyn Lux Gratiae on perinteisesti lokakuun lopulla, kun kesäaika vaihtuu talviaikaan. Syksyn tapahtuma tarjoaa jo yhdeksännen kerran monialaisia ja monipuolisia taidenautintoja 23.-25.10.2020. On musiikkia, runoja, kuvataidetta ja kehon virkistystä sekä tänä vuonna uutuutena kirjallisuutta, kun kirjailijavieraana on Anna Kortelainen. Lux Gratiaen musiikillinen ohjelma kuljettaa vuosisatojen halki keskiajan musiikista varieteehen. Syksyn ohjelmaan on tullut muutoksia vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Noudatamme viranomaisten ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tapahtumien osallistujamääriä on rajoitettu ja suosittelemme kasvomaskin käyttöä.

Ohjelmatiedot päivittyvät verkossa. Lipunmyynti konsertteihin on käynnissä Lippu.fi:ssä.

Ohjelma

Perjantai 23.10.

klo 18.00 Naantalin kirkon julkisivu syttyy hehkumaan auringon värein

Valoteosta voi ihastella koko Lux Gratiae -viikonlopun ajan, aina sunnuntai-iltaan asti. Kirkon valaistuksen toteuttaa merimaskulainen Teknoaitta.

klo 18.00 Kun saapuu syys, Jari Koiviston musiikkituokio 

Tapahtumapaikka vaihtunut: Kirkkopuiston paviljonki, joka sijaitseen Naantalin kirkon hautausmaan ja Kaivohuoneen välisellä puistoalueella. Pitkän linjan orkesterimuusikko ja saksofonisti Jari Koivisto esittää klassikkoiskelmiä laulaen ja soittaen. Häntä säestää Jarkko Salmi, kosketinsoittimet. Vapaa pääsy.

klo 19.00 Moulin Noir - Art Teatro & Total Cello Ensemble

Naantalin Kylpylän Paviljongissa, Matkailijantie 2, kohtaavat yhteisesityksessä Art Teatron taidokas akrobatia ja varieteetaide sekä upea sellomusiikki, Total Cello Ensemblen esittämänä.

Liput 30 € (aikuiset) ja 15 € (opiskelijat ja alle 18-v.) osoitteesta lippu.fi. Seniorikortti 65+:lla saa ovelta ostetusta lipusta -20% alennusta, mikäli lippuja on vielä jäljellä.

Perjantaista sunnuntaihin Taideryhmä 2020:n ILO-näyttely

Taidehuoneella, Mannerheiminkatu 5. Vapaa pääsy. Avoinna perjantaina 23.10. klo 13–19, lauantaina 24.10. klo 12–18 ja sunnuntaina 25.10. klo 12–17. Taideryhmäläiset pitävät noin puolen tunnin esittelytuokioita teoksista lauantaina klo 12.30 ja sunnuntaina klo 12.30. Taidehuoneen samanaikainen sallittu henkilömäärä on 20 henkeä.

Lauantai 24.10.

klo 10.00 Jaakobin kävely

25 kilometrin mittainen pyhiinvaellusreitti kulkee Naantalin kirkolta Rymättylän kirkolle vanhaa Jaakobin reittiä pitkin vältellen vilkkaimpia maantieosuuksia. Takaisin Naantaliin pääsee paluukuljetuksella noin klo 16.30. Ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen armonlaaksonvaeltajat@gmail.com viimeistään 16.10.2020. Osallistumismaksu on 10 €.

klo 13.00 Sulkakynät runoilevat

Taidehuone, Mannerheiminkatu 5. Naantalilainen runoryhmä Sulkakynät esiintyvät sekä lauantaina 24.10. että sunnuntaina 25.10 klo 13.00. Sulkakynät on runoharrastajista koottu ryhmä, joka on kirjoittamillaan vaikuttavilla runoilla esiintynyt eri tilaisuuksissa. Vapaa pääsy. Taidehuoneen samanaikainen sallittu henkilömäärä on 20 henkeä.

klo 15.00 Kirjailijavierailu: Anna Kortelainen

Tänä vuonna Lux Gratiae laajenee kirjallisuuden saralle. Kristoffer-salin lavalla filosofian tohtori, taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen kertoo uusimmasta kirjastaan Tulirinta (Tammi). Se on romaani Erik Edelfeltistä, taidemaalari Albert Edelfeltin ainoasta avioliitossa syntyneestä ja nuorena kuolleesta pojasta. Liput 12 €, ennakkomyynti lippu.fi ja Pieni Kirjapuoti, Henrikinkatu 4 B.

klo 17 Taidemaalari Antti Eklund "Miten taiteilija päätyy taiteeseensa"

Taidehuone, Mannerheiminkatu 5. Vapaa pääsy. 

Taidemaalari Antti Eklund on pitkän linjan muotoiluammattilainen, muutosasiantuntija, ongelmanratkaisija ja vastarannan kiiski. Arkkitehti Antti Eklund on toiminut Taideteollisen korkeakoulun graafisen viestinnän professorina, hän on vetänyt SEK:n designyksikköä ja ollut mukana yrittäjänä useassa muotoilualan yrityksessä. Mielenkiintoinen oma projekti oli premium-luokan pullovesi Veen, jonka ulkoasu ja konsepti on pitkälti Eklundin käsialaa. Vuosien varrella Eklund on tehnyt töitä monelle merkkiyhtiölle kuten Marimekolle ja Alessille. Eklund on viimeiset 13 vuotta asunut Yhdysvalloissa Baltimoressa, jossa hänellä on start up -yrityksiä konsultoiva yritys. Amerikkaan miehen vei vaimo, joka työskentelee syöpätutkijana. Uraa taidemaalarina hän on kehittänyt vuodesta 2008, vuodesta 2015 täysipäiväisesti. Hän on parhaillaan muokkaamassa vanhaa Naantalin Teersalossa olevaa navettaansa ateljeekseen. Taidehuoneen samanaikainen sallittu henkilömäärä on 20 henkeä.

Selfie taidemaalari Antti Eklundista maalausten edessä. Kuva: Antti Eklund

Livestriimaus la 24.10. klo 17: Miten taiteilija päätyy taiteeseensa

Lux Gratiae -tapahtumassa taidemaalari, muotoiluammattilainen ja arkkitehti Antti Eklund kertoo taiteensa prosessista Naantalin taidehuoneessa.

lateral-image-left

klo 19.00 Valon aarioita - kauneimpia kirkkoaarioita Oopperakammarin solistien esittämänä

Naantalin kirkossa. Kirkkoaarioita ei kovin usein konserteissa ole tarjolla, mutta nyt on tilaisuus kuulla niistä kauneimpia eri aikakausilta. Konsertti on musiikillinen pyhiinvaellus läpi vuosisatojen ja ohjelmassa on mm. Vivaldin, Bachin ja Mozartin sävellyksiä. Konsertissa kuullaan myös kantaesityksenä Kari Tikan Armolaulun triosovitus. Oopperakammarin upeat solistit ovat sopraanot Annukka Kuivisto ja Heidi Laakso ja Nicholas Söderlund, basso. Laulajia säestää pianisti Marko Autio.

Lipunmyynti lippu.fi:ssä hintaan 30 € aikuiset ja 15 € opiskelijat ja alle 18-vuotiaat. Seniorikortti 65+:lla saa ovelta ostetusta lipusta -20% alennusta, mikäli lippuja on vielä jäljellä.

Sunnuntai 25.10.

klo 13.00 Sulkakynät runoilevat

Taidehuone, Mannerheiminkatu 5. Naantalilainen runoryhmä Sulkakynät esiintyvät sekä lauantaina 24.10. että sunnuntaina 25.10 klo 13.00. Sulkakynät on runoharrastajista koottu ryhmä, joka on kirjoittamillaan vaikuttavilla runoilla esiintynyt eri tilaisuuksissa. Vapaa pääsy. Taidehuoneen samanaikainen sallittu henkilömäärä on 20 henkeä.

klo 14.00 "Valoa ympäristöhaasteisiin" -esitelmä, prof. Ilari E. Sääksjärvi ja dos. Juulia Räikkönen

Naantalin kaupungintalon valtuustosali, Käsityöläiskatu 2. Vapaa pääsy.

Satavuotiaan Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikkö tutkii elonkirjoa lähellä ja kaukana sekä kertoo tutkimuksesta suurelle yleisölle elämyksellisellä tavalla. Luvassa tuoreita tutkimustuloksia luonnon monimuotoisuudesta, ajatuksia Naantalin ympäristöohjelmasta ja virtuaalisia kurkistuksia Seilin saarella tehtävään tutkimukseen. Palkittu Amazon- ja hyönteistutkija professori Ilari E. Sääksjärvi ja dosentti Juulia Räikkönen kertovat elävällä tavalla luonnon monimuotoisuudesta ja sen uhkakuvista. Valtuustosalin samanaikainen sallittu henkilömäärä on 30 henkeä.

Perhonen vihreällä lehdellä

Livestriimaus su 25.10. klo 14: Valoa ympäristöhaasteisiin -esitelmä

Lux Gratiae -tapahtumassa prof. Ilari Sääksjärvi ja dos. Juulia Räikkönen kertovat mm. tutkimustuloksia luonnon monimuotoisuudesta ja Seilin saarella tehtävästä tutkimuksesta.

lateral-image-left

klo 16.00 Duo Medieval Rymättylän kirkossa

Eturivin suomalaisten keskiaikamuusikoiden, Uli Kontu-Korhonen ja Anneliina Rif, muodostama Duo Medieval konsertoi Rymättylän keskiaikaisessa kirkossa. Ohjelmassa kuullaan Hildegard Bingeniläisen (1098-1179) kirkkaasti pulppuilevia lauluja Rupertsbergin luostarin aamupalveluksista sekä konsertin loppupuolella keskiajan maallisen musiikin helmiä.

Kahden sopraanon lisäksi Duo Medieval esittelee laajan valikoiman keskiajan soittimia (mm. organetto, dulcimer, sinfonia, rebec, psalttari ja harppu), joiden sielukkaat äänet tuovat konserttiin aidon ja puhuttelevan sävyn miltei tuhannen vuoden takaa.

Duo Medievalin muusikot ovat työskennelleet yhteisissä produktioissa jo 80-luvulta asti ja pitkä yhteinen kokemus kuuluu duon rohkeassa tavassa lähestyä keskiaikaista musiikkia myös improvisaation keinoin. Kontu-Korhosen ja Rifin harvinainen ja arvokas työpanos on noteerattu kotimaassa myös Suomen Kulttuurirahastossa, joka tukee Duo Medievalin työtä. 

Liput 15 €. Lipunmyynti lippu.fi:ssä. Seniorikortti 65+:lla saa ovelta ostetusta lipusta -20% alennusta, mikäli lippuja on vielä jäljellä.

Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin. Kaupungin kanssa tapahtumayhteistyössä ovat mukana: Naantalin Musiikkijuhlat, Visit Naantali, Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry, Armonlaakson Vaeltajat ry, Vallis Gratiae -yhdistys ry, Rymättylän ja Naantalin seurakunnat ja Naantalin Kirjajuhlat.

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Taiteet
Vapaa-ajan palvelut