Esiintyjät

Konsertit ja esitykset

Lipunmyynti maksullisiin tapahtumiin

Maksullisten tapahtumien liput ovat myynnissä Visit Naantalin verkkokaupassa lipunmyynti visitnaantali.com. Lisätietoja antaa Visit Naantali: p. 02 4359800 tai info@visitnaantali.com.

Sisarten laulu

Elämyksellinen, ainutlaatuinen ja palkittu Sisarten laulu -opastuskierros Naantalin luostarikirkon historiallisessa miljöössä vie osallistujan luostariaikaan musiikin ja historiantutkimukseen perustuvan tarinan siivittämänä. Tule mukaan kokemaan tunnelmallinen kokemus, joka ei unohdu. Paikkoja kierroksille rajoitetusti, max 30 henkilöä /kierros.

Aika ja paikka: perjantai 27.8.2021 klo 18.30 (kesto 1 h) ja sunnuntai 29.8. klo 14.30 (kesto 1,5 h) Naantalin luostarikirkko.  

Liput: perjantain esitys (1 h) 18 €, sunnuntain esitys (1,5 h) 20 €. Sisarten laulu verkkokaupassa.

Laulava opas laulaa Naantalin kirkon sisällä.
Sisarten laulun laulava opas Larissa Riihihuhta. Kuva: Anu Anttila

Stella aboensis: Codex Illuminatus

Turun vanha musiikki ry:n loistavassa Stella aboensis -kokoonpanossa esiintyvät sopraano Maikki Säikkä, mezzosopraano Sanna Kola, baritoni Heikki Korhonen, urkuri ja altto Julia Tamminen ja luutisti Tuomas Kourula. Codex illuminatus -konsertti on syntynyt keskiaikaisten käsikirjoitusten pohjalta ja ohjelmistoon kuuluu Piae cantiones -lauluja sekä valikoima kappaleita käsikirjoituksista Codex Faenza, Llibre Vermell de Montserrat ja Cantigas di Santa Maria.

Stella Aboensis konsertti järjestetään yhteistyössä Naantalin seurakunnan kanssa. Varaa paikkasi nopeasti ainutlaatuiseen konserttiin keskiaikaisen musiikin parissa!

Aika ja paikka: 27.8.2021 klo 20.00 Naantalin luostarikirkko.

Liput: 20 €. Stella aboensis verkkokaupassa.

Muusikot Stella aboensis -yhtyeestä ryhmäkuvassa.
Stella aboensis -yhtye, kuva: Tuomas Kourula

Minä Birgitta? Kohtauksia erään naisen pyhästä elämästä -tanssiteatteritaideteos

Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström esittää sooloteoksen Birgitasta, pyhästä, kapinallisesta naisesta sekä hänen pyrkimyksestään itselliseen elämään. Kuka Birgitta on ja entä mitä on pyhyyden tavoittelu? Pyhä Birgitta oli monta: tytär, neito, vaimo, äiti, kuninkaankasvattaja, poliittinen vaikuttaja, leski, mystikko ja lopulta pyhimys. Mutta oliko Birgitta pyhä? 
Minä Birgitta? -tanssiteos kulkee Birgitan kanssa koko pitkän matkan pohjolasta Roomaan, vanhuudesta nuoruuteen. Tanssija kohtaa Birgitan tämän kolmessa todellisuudessa: neitsyenä, vaimona ja leskenä. Teoksen tarina luo kysyvän, raadollisen mutta myös hellän humoristisen kuvan naisesta, joka ei halunnut asettua yhteen muottiin. Teoksen musiikkina kuullaan rekonstruoitua keskiaikaista musiikkia sekä osia Zbigniew Preisnerin Sielunmessusta ja se yhdistää uutta balettia sekä tanssiteatteria. 

Koreografia ja tanssi: Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström 
Korrepetitio sekä ohjaus: Janet Spiegal (UK) 
Visualisointi: Reija Virtanen 

Aika ja paikka: lauantai 28.8. klo 20.00, Naantalin Luostarikirkko.

Liput: 18 €. Minä Birgitta? verkkokaupassa.

Tanssija Tuuli-Maria Louhensalo-Lindström keskiaika-asussa kirkon alttarin edessä.
Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström, kuva: Janet Spiegal

Duo Medieval: Hodie aperuit nobis

Uli Kontu-Korhosen ja Anneliina Rifin muodostama Duo Medieval on Suomen keskiaikamusiikin eturivin ammattilaisyhtye, jonka vahvuus on kirkkaissa sopraanoäänissä ja poikkeuksellisen monipuolisessa soitinvalikoimassa. Hodie aperuit nobis -nimisessä konsertissa, joka suomeksi tarkoittaa tänään meille avautui, kuullaan kappaleita, joiden syntyyn tai historiaan tavalla tai toisella liittyy piilossa olo tai piiloon paneminen ja jälleen valoon astuminen.

Vanhan suomalaisen reformaatioajan kokoelman, Piae Cantiones –kirjan (1582), kansien sisältä löytyi sinne vuonna 1605  päätyneitä katolisen ajan hetkipalvelusnuotteja, joita on sisällytetty konserttiohjelmaan. Konsertissa kuullaan myös Hildegard Bingeniläisen sekä Zuster Bertken kappaleita, sekä Francesco Landinin sävellyksiä. 
Hildegard Bingeniläinen (Saksa, 1098-1179) asui luostarissa 8-vuotiaasta kuolemaansa saakka ja hänen lapsuudestaan asti salaisuutena pitämänsä moninaiset näyt, mukaan lukien musiikilliset näyt, tulivat Jumalan käskystä esiin Hildegardin ollessa 41-vuotias. Zuster Bertken (Sisar Bertken, Hollanti, 1426-1514) sulkeutui kirkontorniin 57 vuodeksi, ja hänen kuolemansa jälkeen löydettiin kokoelma hänen kirjoittamiaan runoja ja lauluja.

Francesco Landini (Italia, 1325-1397) sokeutui jo lapsena sairastuttuaan isorokkoon, mutta hän purki energiansa ja luovuutensa filosofiaan, runouteen ja musiikkiin ja kouluttautui mestarilliseksi urkuriksi ja soitinrakentajaksi. Landinin musiikillinen muisti oli hämmästyttävä ja hänen muodoltaan ankarat, mutta polveilevat sävellyksensä puhuttelevat kaksijakoisuudellaan; musiikki elää niissä omaa elämäänsä ja teksti omaansa.

Keskiajan musiikilliset helmet pääsevät oikeuksiinsa Duo Medievalin tulkitsemina Luostaripäivien päätöskonsertissa, varaa lippusi nyt!

Aika ja paikka: sunnuntai 29.8.2021 klo 17.00 Naantalin Luostarikirkko.

Liput: 20 €. Duo Medieval verkkokaupassa.

Keskiaikaisen musiikin Duo Medievalissa soittavat Uli Kontu-Korhonen ja Anneliina Rif.
Duo Medieval, kuva: Heikki Tuuli

Elävöittäjät ja esiintyjät, maksuton ohjelmisto

Kirkonmäelle saapuu perjantaina Iloisen Joutsenen kymmenhenkinen, useissa keskiaikatapahtumissa kiertänyt elävöittäjäryhmä, jonka teltoilla pääsee seuraamaan keskiajan arkipuuhia, kuten ruuanlaittoa sekä käsitöiden tekemistä. Iloiset Joutsenet pitävät festivaalin aikana hauskan keskiajan muotinäytöksen (la klo 14 Hiilola) sekä kiinnostavan luennon keskiajan intarsiatekniikasta, johon liittyy yhteyksiä on myös Naantalin birgittalaisluostarin käsityöperinteisiin (su klo 14 Hiilola). 

Iloisen joutsenen elävöittäjäryhmä
Iloisen joutsenen elävöittäjäryhmä

Kirkonmäeltä kuuluu myös miekkojen kalistelua sekä sekä taistelun ääniä Warusseppäin killan teltan luota näköalatornin läheisyydestä lauantaina ja sunnuntaina. Warusseppäin Killan teltalla saat tietoa keskiaikaisista aseista, haarniskoista sekä sotataidoista keskiajan Suomessa. Festivaalin aikana Warusseppäin killan miekkailijat esiintyvät kolme kertaa (la klo 16 ja 19 ja su klo 14) antaen yleisölle maistiaisia keskiajan taistelutaidoista.

Kaksi miekkailijaa taistelee keskiaikaisissa asuissa.
Warusseppäin killan miekkailijat

Ohjelmassa aiemmin ilmoitetut Ilari Aallon yrttikoju ja luennot on peruttu äkillisen esteen vuoksi. 

Naantalin museon Humpissa (Mannerheiminkatu 21) on esillä Naantalin birgittalaisluostarin pienoismalli, johon liittyviä varttiopastuksia järjestetään lauantaina ja sunnuntaina klo 13 ja 13.30. Opastus sisältyy museon pääsylipun hintaan. Humpissa on nähtävissä myös Naantalin arkeologisista kaivauslöydöistä koostuva pysyvä näyttely sekä ”Kesämuotia kylpyläkaupungissa”-näyttely.

Keskiaikaiseen muotiin voi tutustua lähemmin museon Hiilolan puutarhassa (Katinhäntä 1): lauantaina klo 14 nähdään keskiaikainen muotinäytös ja sunnuntaina klo 14 kuullaan luento intarsiasta keskiajan käsitöissä. Hiilolan tapahtumiin on vapaa pääsy. 

FT Kari Uotilan arkeologialuennolla pääset tutustumaan luostarikirkon kiehtovaan historiaan sekä kuulet Naantalissa tehdyistä kaivauksista, sekä niissä tehdyistä löydöksistä. Perjantaina klo 17 järjestettävällä luostarikirkossa pidettävällä luennolla selviää muun muassa, missä keskiajalla Naantalissa nykyisen luostarikirkon läheisyydessä sijainneen birgittalaisluostarin jäänteet oikeastaan sijaitsevat, ja mitä niistä tiedämme?

Naantalin oppaiden opaskojulla luostarikirkon luona voit kysyä tietoja keskiajan Naantaliin liittyen lauantaina ja sunnuntaina. Oppaiden keskiajan Naantaliin ja luostarikirkon historiaan liittyvät opastukset lauantaina ja sunnuntaina tasatunnein klo 11-14. 

Kirkon edustalla tanssitaan ja nautitaan Turun keskiaikaseura Unikankareen tanssijoiden keskiaikaisista tanssiesityksistä lauantaina ja sunnuntaina. Yleisölläkin on mahdollista päästä mukaan keskiaikaisten tanssien pyörteisiin Unikankareen teltalla, jossa voit samalla saada tietoa keskiaikaharrastuksesta. Unikankareen tanssiesitykset kirkon edustalla olevalla nurmialueella lauantaina klo 12, 14 ja 18 sekä sunnuntaina klo 11 ja 15. 

Kirkkopuistossa raikavat keskiaikaiset sävelet, kun Härkätien Leikarit pääsevät vauhtiin esityksessään. Härkätien Leikarit on keskiaikaista musiikkia soittava suosittu, useissa keskiaikatapahtumissa esiintynyt viisihenkinen yhtye, jonka ohjelmisto koostuu keskiaikaisesta markkinamusiikista ympäri Eurooppaa. Viihdyttävään esitykseen kuuluu myös jonglöörausta. Leikarit esiintyvät lauantaina klo 11, 13 ja 17 sekä sunnuntaina klo 12. 

Muusikot Härkätien leikarit -yhtyeestä ryhmäkuvassa.
Härkätien leikarit, kuva: Joonas Purastie

Luostaripäivillä esiintyy myös Margaretha Ante Porcos, joka on yksi tämän hetken suosituimmista kiertävistä leikareista. Hän esittää parhaita balladeja ja renkutuksia niin rahvaan kuin ylhäisönkin makuun. Joskus Anna-Maija Ihanderinakin esiintyvä taiteilija nähdään Luostaripäivillä perjantaina heti avajaissanojen jälkeen klo 16.20 kirkon edustalla, lauantaina klo 10 ja 15 sekä sunnuntaina klo 13 Kirkkopuistossa.

Anna-Maija Ihander rooliasussa
Margarethe Ante Porcos

Lapsille on luvassa omaa ohjelmaa lauantaina ja sunnuntaina klo 10-13 Kirkkopuistossa paviljongin edessä olevalla nurmialueella. Lapset pääsevät leikkimään perinneleikkejä, tekemään keskiaikaisia nahkakäsitöitä sekä kirmaamaan keppihevosradalla Naantalin 4H-yhdistyksen nuorten ohjaamina. Kuka saakaan palkinnoksi luostarimerkin keppariradalla?

Elokuisen illan hämärtyessä festivaaliyleisö pääsee ihailemaan tulitaide-esityksiä sekä perjantaina että lauantaina. Perjantaina Aura Companyn tulitaiteilija Markus Nivala esiintyy klo 21.30. Lauantaina Duo Passiilin tuliesitys päättää lauantain festivaaliohjelmiston. 

Tulitaiteilija muodostaa tulipallon ilmaan pimeässä.
Tulitaiteilija Markus Nivala, Aura Company

Duo Passiili, tulitaiteilija tekee kuvioita pimeässä
Duo Passiili, kuva: PhotoDance Valmela

Mukana Naantalin kaupungin sekä Visit Naantalin järjestämillä Luostaripäivillä on myös Naantalin teatteri vanhassakaupungissa kiertelevine historiallisine hahmoineen, Naantalin Aurinkoiset Sukkamatamit, sekä useita muita loistavia paikallisia toimijoita ja yhteistyökumppaneitamme. 
 

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Taiteet
Vapaa-ajan palvelut