Tietoa ja ohjeita yrittäjille koronavirustilanteessa

Päivitetty 6.4. klo 21.30

Naantalin kaupungin elinkeinopalvelut kokoaa yrittäjille suunnattua hyödyllistä tietoa sekä linkkejä koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen. Päivitämme tietoa näille sivuille.

Verkkokaupan perustaminen vs. julkiset tuet

Verkkokaupan perustaminen kiinnostaa tällä hetkellä monia. Julkista tukea (Business Finland ja Ely-keskus, ks. alla) voi saada verkkokaupan suunnitteluun, mutta ei varsinaiseen ostoon. (de minimis sääntö estää julkisen tuen käytön markkinointikanavan ostoon). Jo valmiin verkkokaupan markkinoinnin suunnitteluun voi myös saada, mutta ei sen markkinointikampanjan toteuttamiseen.  

Julkisen tuen saatavuus verkkokaupan perustamiseen linkki tulossa.

HUOM Uutta! Business Finlandin, Nordean ja Finnveran webinaari, tallennettu 2.4.2020. Pääset näkemään tallenteen klikkaamalla ja rekisteröitymällä tästä linkistä.

Miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea?

Huom! Torstaina 2.4. lähetetyn uutiskirjeen jälkeen tuli tieto, että sekä työttömyysturvaa että yksinyrittäjien tukea voi hakea yhtäaikaa. Niiden yhteensovittamisesta sanottiin Suomen Yrittäjien sivuilla seuraavaa: "Se [yksinyrittäjien tuki] voi vaikuttaa työttömyysetuuden määrään, mikäli yrittäjä esimerkiksi käyttää sitä henkilökohtaisiin menoihinsa tai se luetaan yrittäjän ansiotuloksi tai palkaksi. Jos tuki käytetään yritystoiminnasta aiheutuviin kuluihin, ei se vaikuta työttömyysturvaetuuteen."

Lue uutinen kokonaisuudessaan Suomen Yrittäjien sivuilla.

Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen annetaan työvoimapoliittinen lausunto Kelalle.

Käytännössä prosessi etenee näin:

 1. Yrittäjä ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.
 2. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.
 3. Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020. Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta, kunhan tuen saamisen edellytykset täyttyvät. Kiirehdi siis ilmoittautumistasi!

TE-palvelujen työttömyysturvaneuvonta, p. 0295 020 701 (yrittäjien kysymykset)

Voimassa olevat tuet lyhyesti

Rahoitukset poikkeustilanteessa:

 1. Finnvera, takausvaltuuksien lisäys. Haetaan ensisijaisesti oman pankin kautta.
 2. Business Finland, esiselvitykseen max. 10 000 € ja kehittämiseen max. 100 000 €, omavastuu 20 %, suunnattu yrityksille, joissa yli 5 työntekijää.
 3. Ely-keskukset: Haku avautui Ely-keskusten verkkosivuilla 31.3.2020. Uusi kehittämisavustus on suunnattu työnantajayrityksille, joissa 1–5 työntekijää. Tuki on tarkoitettu yrityksen uudistumiseen ja osaamisen vahvistamiseen. Avustusta myönnetään 1) tilanneanalyysin tekemiseen tai 2) kehittämistoimenpiteisiin, joilla yritys ratkaisee koronasta johtuneita liiketoimintaongelmia. Avustuksen edellytykset on selvitetty kattavasti Elyn nettisivuillaKatso ohjevideo YouTubessa ELYn poikkeusrahoitushakemuksen täyttämisestä.
 4. Ely-keskusten kehittämispalvelut, normaali omavastuusosuus 300,00 € on pudotettu 30,00 €:oon.
 5. Tuki yksinyrittäjille on valmistelussa. Haku pyritään avaamaan kunnissa pääsiäisen jälkeen. Tiedotamme näillä sivuilla sekä sähköpostitse, kun haku avutuu. Aiheesta lisää alla viikon 14 toisessa uutiskirjeessä sekä 3.4. julkaistussa uutisessa.

Seuraa uutiskirjeitämme

Välitämme sähköpostitse paikallisille yrittäjille uusimmat poikkeustilanteeseen liittyvät tiedot mahdollisimman nopeasti. Osalla sähköposti hylkää massaviestinä lähetetyt sähköpostit ja siksi tallennamme ne myös tänne. Uutiskirjeissä kerromme asiat laajemmin, kuin mitä muutoin on täällä nettisivuilla. Uutiskirjeisiin voit tutustua alta.

Mikäli et ole uutiskirjeiden vastaanottajalistalla, ota yhteyttä elinkeinoasiamies Jorma Rantaan.

Uudet lomautusilmoitusajat voimaan 1.4.

 • Lomautusilmoitusaika lyhentyy: työnantajan on ilmoitettava lomauttamisesta työntekijälle viimeistään viisi päivää ennen lomautuksen alkamista.
 • Lomautusta koskevien yhteistoimintaneuvotteluiden kesto lyhentyy: neuvotteluiden kesto on vähintään viisi päivää.
 • Määräaikaisen lomauttaminen mahdolliseksi: työnantaja voi lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevän työntekijän samoilla edellytyksillä kuin työntekijän, jolla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus.
 • Työsopimuksen purkaminen koeajalla helpottuu: työnantaja voi purkaa työsopimuksen koeaikana myös taloudellisella tai tuotannollisella perusteella.
 • Takaisinottovelvollisuus pidentyy: työnantajalla on yhdeksän kuukauden ajan velvollisuus ottaa työntekijä takaisin töihin, jos työntekijä on irtisanottu välillä 1.4.–30.6. tuotannollisista tai taloudellista syistä.

Turku Science Parkin neuvontapalvelut

Turun seudun kehitysyhtiö Turku Science Park Oy tarjoaa tukea ja neuvoja koronaviruksen aiheuttamiin ongelmatilanteisiin. Yrityksille suunnatut maksuttomat tehostetut tieto- ja neuvontapalvelut löydät Turku Science Park Oy:n Korona-info sivuilta.

Naantalin Energian laskut

Naantalin Energia on ulkoistanut laskutukseen liittyvät toimet Ropo Capitalille. Sen asiakaspalvelu palvelee numerossa 09 4246 1327. Jos on tarve, niin heidän kanssaan kannattaa viipymättä aloittaa neuvottelut maksujärjestelyistä ja -suunnitelmista. 

Ajankohtaista Verohallinnolta

Yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä. Erityiseksi syyksi lasketaan esimerkiksi sairastuminen. Jos yrityksellä on maksuvaikeuksia, voi veroille hakea maksujärjestelyä. Myös ennakkoveroon voi hakea muutosta OmaVerossa, jos yrityksen tulos näyttää muodostuvan arvoitua pienemmäksi. 

Arvonlisäveron tai muiden oma-aloitteisten verojen ilmoituksille ei ole mahdollista myöntää lisäaikaa, mutta voit pyytää, että myöhästymismaksu jätetään perimättä. Myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä erityisestä syystä, esimerkiksi sairastumisen vuoksi.

Lue yritysten veroasioista Verohallinnon sivuilta.

Finnveran rahoitusmahdollisuudet poikkeustilanteessa

Finnvera laajentaa pk-takauksen ja alkutakauksen käyttömahdollisuudet koskemaan myös koronan aiheuttaman suhdannetilanteen edellyttämää rahoitusta. Molemmissa takauksissa asiakkaan pankki tekee sähköisen hakemuksen Finnveralle, ja Finnvera tekee päätöksen 80 prosentin takauksesta ennalta sovittujen kriteerien perusteella.

Suhdannetilanteen edellyttämään rahoitukseen on mahdollista hyödyntää muitakin Finnveran rahoitusvälineitä kuten takauksia, lainoja, joukkovelkakirjalainoja tai juniorilainoja. Rahoituksen edellytyksenä on kaikissa ratkaisuissa se, että yrityksellä on pidemmän aikavälin kannattavan liiketoiminnan edellytykset.

Lue rahoitusmahdollisuuksista Finnveran sivuilta.

Business Finlandin häiriötilannerahoitus

Business Finland avaa kaksi uutta rahoituspalvelua, joiden avulla pienet ja keskisuuret yritykset sekä midcap-yritykset voivat kehittää ratkaisuja koronaviruksen aiheuttamiin ongelmiin. Rahoituksen avulla yritykset voivat selvittää ja suunnitella uusia liiketoimintoja, korvaavia toimitusketjuja ja tuotannon sekä työn tekemisen tapojen uudelleenorganisoimista koronaviruksen aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen.

Rahoitusta suunnataan toimialoille, jotka kärsivät epidemian vaikutuksista vakavimmin, esimerkiksi matkailuyrityksille ja matkailun oheispalveluja tuottaville yrityksille, luoville aloille sekä kaikille toimialoille, joiden toimitusketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai on vaikuttamassa. 

Lue häiriötilannerahoituksesta Business Finlandin sivuilta.

Creven ryhmäneuvonnassa perjantaina 20.3.2020 järjestettiin infotilaisuus Business Finlandin 19.3. avatuista Liiketoiminnan kehitysrahoituksista häiriötilanteissa. Tuore ohjevideo on katsottavissa YouTubessa.

Tietoa yrityksille koronaviruksesta Business Finlandin sivuilla.

Yrittäjien palveluita poikkeusoloissa

Kotiin tilattaville ruoka-annoksille, kauppakassipalveluille sekä muille kotipalveluille on nyt kysyntää. Visit Naantali ylläpitää ajantasaista listaa paikallisista lounas-, kahvila- ja ruokapalveluista. Naantalin kaupunki on koonnut sivuilleen listaa kauppa-apu- ja muista kotipalveluista. Listaa palveluista jaetaan myös ikäihmisille.

Mikäli tarjoat vastaavia palveluita eikä palveluitasi vielä löydy listauksesta, ota yhteyttä (lounas- ja ruokapalvelut) info@visitnaantali.com ja (muut palvelut) viestinta@naantali.fi.

Hyödyllisiä linkkejä

Elinkeinoasiamies
Organisaatio
Hallintopalvelut
Yksikkö
Kaupunginkanslia
Matkapuhelinnumero
044 733 4691
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Kaupungintalo, Käsityöläiskatu 2

Kädet tulee pestä huolellisesti saippualla.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta ja kaupungin palveluista

Olemme koonneet tietoa kaupungin palveluista poikkeustilanteessa sekä ikäihmisille tarjottavista palveluista koronasivustolle. 

lateral-image-right

Asiasanat

Yrittäjät
Työ ja yrittäminen
Työ ja työttömyys