Hautuja-veistos valaistaan tänäkin vuonna teemavalaistuksin – mukana kaksi uutta teemapäivää

Uutiset
Violetin sävyissä valaistu Hautuja. Viikon aurinkoinen uutinen.

Aurinkotien Hautuja-veistos valaisee pimeää aikaa tänäkin vuonna erilaisin värikkäin teemavalaistuksin. Teemavalaistukset on päivitetty syksyn aikana, ja mukaan on otettu kaksi uutta teemapäivää. Uusiin teemavalaistuksiin ehdotukset saatiin kuntalaisilta.

Keskiviikkona 25.11. Hautuja valaistaan oranssina naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi YK:n Oranssit päivät -kampanjan hengessä. Kampanjaa vietetään ympäri maailmaa 25.11.–10.12. Helmikuussa Hautuja kylpee lämpimän keltaisessa valossa kansainvälisenä lasten syövän päivänä, jota vietetään 15.2.

Taiteilija Jani Rättyän Hautuja-veistoksen teemavalaistukset otettiin käyttöön pian teoksen valmistumisen jälkeen vuonna 2018, nyt alkanut teemavalaistuskausi on jo kolmas. Naantalin museonjohtaja Anne Sjöström kertoo, että Hautujan teemavalaistukset aloitettiin naapurikaupunki Turun Kirjastosillan valaistuksen ja maailman kaupunkien esimerkkiä seuraten.

Naantalissa valaistuksista oltiin saatu jo ennen Hautujaa positiivisia kokemuksia, kun teemavalaistuksia toteutettiin kulttuuritapahtumaviikonloppu Lux Gratiaen yhteydessä Naantalin kirkon julkisivuun sekä Suomen satavuotisjuhlavuonna kaupungintalolla.

– Teemavalaistusten myötä katukuvaan halutaan tuoda väriä ja kaupunkilaisille iloa pimeään aikaan. Erilaiset teemavalot nostavat taideteosta esiin eri tavalla. Sosiaalisesta mediasta olemme voineet huomata, että ihmiset käyvät katsomassa ja valokuvaavat eri värein valaistua teosta mielellään, Sjöström kertoo.

Juhlapäivät näkyvät värivaloin

Hautuja valaistaan värein vakiintuneina juhlapäivinä, kuten itsenäisyydenpäivänä, jouluna, pääsiäisenä ja vappuna. Hautuja on valaistu myös tärkeitä aiheita esiin nostavina teemapäivinä, kuten Maailman sydänpäivän ja Roosan nauhan päivän vuoksi. Maaliskuussa Earth Hourin aikaan Hautujan valot sammuvat tunniksi.

Teemavalaistuksia käytetään niinä vuodenaikoina, joina ne parhaiten näkyvät. Kevään viimeinen teemavalaistus on toukokuussa äitienpäivänä ja syksyn ensimmäinen Naantali-päivänä 23.8. Kesäkuukausina käytössä on normaali yövalaistus. Hautujan valaistus on kytketty katuvalojen aikoihin.

Sjöströmin mukaan teemavalaistusten suunnitelma päivitetään kerran vuodessa syksyisin, ja nykyinen valaistussuunnitelma on voimassa syksyyn 2021. Valaistukset ja niiden värit on mietitty kaupungin kulttuuri- ja teknisten palveluiden työryhmän kanssa.

Sjöström kertoo, että kuntalaisten ehdotuksia uusista teemavalaistuspäivistä otetaan edelleen vastaan. Uusia värivalaistuksia otetaan kuitenkin maltillisesti mukaan, sillä teemavalaistukset halutaan pitää erottuvina. Uudet valaistukset tuovat myös uusia kustannuksia.

Hautuja-teosta koristavat aika ajoin myös kiinteät koristeet, joilla on muistettu esimerkiksi paikallisten yhdistysten tasavuotisjuhlavuosia. Tällä hetkellä Hautujaa koristaa Naantalin Voimistelijat ry:n 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi huivi. Koristeiden kiinnittäminen on luvanvaraista, ja niihin on tarkat ohjeet, esimerkiksi liikenneturvallisuus tai teoksen pinta ei saa vahingoittua.

Palautetta teemavalaistuksista ja ehdotuksia uusista valaistuksista voi lähettää sekä luvan koristeiden kiinnittämiseen voi tiedustella Anne Sjöströmiltä, anne.sjostrom@naantali.fi

Teemavalaistukset 2020–2021

 • Svenska dagen 6.11.2020 (sinikeltainen)
 • Isänpäivä 8.11.2020 (tumma lila)
 • Naisiin kohdistuvan välivallan lopettamiseksi, Oranssit päivät 25.11.2020 (oranssi)
 • Itsenäisyyspäivä 6.12.2020 (sininen)
 • Lucian päivä 13.12.2020 (keltainen)
 • Joulu 24.–26.12.2020 (punainen)
 • Uusivuosi 31.12.2020 (punainen-turkoosi-sininen)
 • Lasten syövän päivä 15.2.2021 (keltainen)
 • Kalevalanpäivä 28.2.2021 (sininen)
 • Kansainvälinen naistenpäivä 8.3.2021 (vihreä)
 • Pääsiäinen 1.–5.4.2021 (keltainen)
 • Veteraanipäivä 27.4.2021 (sinivalkoinen)
 • Vappu 30.4.–1.5.2021 (punainen-turkoosi-sininen)
 • Äitienpäivä 9.5.2021 (tumma vihreä)
 • Naantali-päivä 23.8.2021 (kullankeltainen)

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
20.11.2020 13:22

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Kulttuuri
Taiteet