Kaupunki suosittelee omaehtoista viiden vuorokauden karanteenia oireettomille korona-altistuneille

Uutiset
Epidemiatilanne on vaikeutunut entisestään Varsinais-Suomessa ja Naantalissakin. Jokainen voi toimia vastuullisesti koronaepidemian jarruttamiseksi noudattamalla viranomaisohjeita ja jäämällä altistuneena omaehtoiseen karanteeniin. Rokotukset ovat Naantalissa edenneet erittäin hyvin.
Nainen niistää nenää ja sairastaa flunssaa kotisohvalla.

Koronaepidemian vauhti kiihtyy myös Varsinais-Suomessa. Epidemiatilanne on vaikeutunut merkittävästi ja terveydenhuollon testauskapasiteetti on kuormittunut. Koronatartuntojen määrä on Naantalissa noussut huolestuttavan korkealle, keskimäärin16 tartuntaa päivässä (7 päivän keskiarvo). Kasvaneet tapausmäärät näkyvät vastaanotoilla, erityisesti puheluissa ja näytteenotossa, joten annettujen ohjeiden seuraaminen on nyt erityisen tärkeää, ettei terveyskeskuksen palvelut kuormitu. 

Toimi vastuullisesti koronaepidemian jarruttamiseksi – jos altistut jää omaehtoiseen karanteeniin 

Kuntalaisten vastuullinen toiminta korostuu ja se on myös välttämätöntä epidemian jarruttamiseksi, lähipiirin suojaamiseksi ja sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi. Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan. Myös oireettomien tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia.   

Naantalin kaupunki suosittelee, että altistuneet jäävät omaehtoiseen karanteeniin 5 vuorokauden ajaksi seuraamaan mahdollisten oireiden ilmaantumista. Tällöin on tärkeää pidättäytyä perheen ulkopuolisista lähikontakteista sekä jäädä etätyöhön mahdollisuuksien mukaan. Koronaoireisten on tärkeää tehdä kotitesti ja jäädä kotiin sairastamaan omaehtoisesti 10 päivän ajaksi. Omaehtoinen karanteeni ei kuitenkaan oikeuta tartuntatautipäivärahaan, koska vain tartuntatautilääkäri voi asettaa viralliseen karanteeniin sairastuneen ja hänen lähipiirinsä.

Koronatestauksen kriteeristöihin tulossa muutoksia 

Testiin hakeutumiseen tulee uusia ja tarkentavia ohjeistuksia kuluvan viikon aikana ja testaamista kohdennetaan jatkossa lääketieteellisin perustein testiä tarvitseville sekä terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Lieväoireisten ei tule hakeutua laboratoriotestiin, lukuun ottamatta niitä, jotka kuuluvat koronaviruksen riskiryhmiin.    

Viranomaisjäljitys keskitetään lähipiiriin, riskiryhmien asumis-, hoiva- ja terveydenhuollon yksiköihin 

Laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneille tiedotetaan tartunnasta ja annetaan toimintaohjeet ja heille voidaan tarvittaessa tehdä tartuntatautilain mukainen eristyspäätös.     

Viranomaisjäljitys keskitetään 14.1.2022 alkaen asteittain vain tartunnan saaneen lähipiiriin ja vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköihin, hoivalaitoksiin ja terveydenhuollon yksiköihin. Heidät asetetaan tarpeen mukaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Muissa tilanteissa kuten työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Altistuneiden suositellaan välttävän kontakteja ja oireiden ilmaantuessa jäädä sairastamaan kotiin ja tekemään tarvittaessa kotitestin. 

Rokotukset ovat edenneet hyvin Naantalissa 

Naantalissa koronarokotuskattavuus ensimmäisen ja toisen annoksen osalta on erinomaisella tasolla, ja kolmas rokotuskierros on edennyt hyvin 

12 vuotta täyttäneistä naantalilaisista 92,3 % on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen ja 89,7 % toisen annoksen. Kolmannen koronarokotuksen osalta rokotekattavuus on Naantalissa 43,5 %. 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella rokotekattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 89,4 %, toisen annoksen osalta 86 % ja kolmannen annoksen osalta 36,9 %.

 

Lue lisää: THL:n sivulta karanteenista ja eristyksestä 

Päivitetty viimeksi
12.1.2022 16:19

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ensiapu ja päivystys