Koronapotilaat kuormittavat sairaalahoitoa Varsinais-Suomessa – 90 % tehohoitoon joutuneista rokottamattomia

Uutiset
Koronavirusta sairastavia potilaita on tehohoidossa Varsinais-Suomessa nyt enemmän kuin koko pandemian aikana tähän asti, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Tehohoidetuista potilaista 90 prosenttia on ollut rokottamattomia.
Kertakäyttöisiä kasvomaskeja.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä pitää maakunnan tartuntatilannetta hyvin huolestuttavana. Etenkin sairaala- ja tehohoidon potilasmäärä on noussut kriittiselle tasolle. Potilasmäärän edelleen kasvaminen uhkaa vaativien tehohoitoa edellyttävien leikkausten siirtämistä.

– Aiemmin tällä viikolla seitsemän potilasta oli tämän pandemiasyksyn suurin koronapotilaiden määrä teho-osastollamme. Jos eristyshoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa yli kahdeksan, joudumme rajoittamaan esimerkiksi sydän-, syöpä- ja neurokirurgisten potilaiden leikkauksia. Meillä on oltava leikkausten jälkeen teho-osastolla tilaa näille potilaille, lisäksi tarvitsemme tilaa äkillisesti vakavasti sairastuneille ja esimerkiksi monivammapotilaille, sairaalajohtaja Petri Virolainen kuvasi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

– On huolestuttavaa, jos joudumme rajoittamaan rokotettujen potilaiden muiden vakavien tautien hoitoa rokottamattomien koronapotilaiden vuoksi.

Rokotesuoja pitää poissa sairaalasta

Sairaalahoitoon joutuvat ovat useimmiten rokottamattomia.

– Tehohoitoon joutuneista 90 prosenttia on rokottamattomia. Ylipäätään sairaalahoitoon joutuneista 81 prosenttia on rokottamattomia. Sen lisäksi 12 prosenttia sairaalahoitoon joutuneista on saanut vain yhden rokoteannoksen. Eli vaillinainen rokotussuoja on ollut kaikkiaan 93 prosentilla sairaalahoitoon joutuneista, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Jättäytyminen rokotuksen ulkopuolelle on valtava riski ihmiselle. Rokottamaton sairastuu enemmin tai myöhemmin epidemian aikana ja seuraukset voivat olla hyvin vakavat. Tartunta heijastuu aina myös muualle yhteiskuntaan.

– Rokotus ei koskaan ole pelkästään ihmisen oma asia. Siksi koronarokotus on kerta kaikkiaan otettava, ei siitä ole kahta kysymystä. Jokaisen on otettava se, Rintala lisää painokkaasti.

Vain riittävällä rokotuskattavuudella saadaan tauti pysäytettyä.

– Pelkona on, että emme saa epidemiaa sammutetuksi koko talven aikana, ja voimme joutua palaamaan rajoitusten aikaan. Olemme tällä hetkellä ikään kuin rokottamattomien panttivankeina, Rintala lisää.

Koronarokotuksen saa Naantalissa nyt varaamalla ajan sähköisesti (Terveyskeskus, ajanvaraus) tai puhelimitse koronarokotusten ajanvarausnumerosta 040 4846 533, arkisin klo 9.00–14.00. Rokotuksia annetaan myös Birgitta-salissa pop up -tilaisuuksissa, joihin voi saapua ilman ajanvarausta. Seuraava pop up -tapahtuma järjestetään perjantaina 15.10. kello 9.00–12.00 ja 13.00–15.30.

Ajanvarauksella ja ilman ajanvarausta annetaan ensimmäisiä koronarokotuksia, tehosterokotuksia (rokotusväli vähintään kuusi viikkoa) sekä kolmansia koronarokotuksia voimakkaasti immuunipuutteisille sekä heille, jotka ovat saaneet rokotuksen rokotusjärjestyksessä ensimmäisten joukossa 3–4 viikon annosvälillä. Lue lisää Naantalin koronarokotuksista www.naantali.fi/koronarokotukset.

Maski bussin ja junaan

Nenän ja suun suojan käyttö esimerkeiksi julkisessa liikenteessä on koronakoordinaatioryhmän mielestä edelleen välttämätöntä, koska Varsinais-Suomi on edelleen vahvasti koronaviruksen leviämisaluetta.

– Maskin käytöllä jokainen voi vaikuttaa helposti tarttuvan koronaviruksen leviämiseen, Esa Rintala muistuttaa.

Kouluissa ja päiväkodeissa maskin käyttöä suositellaan varhaiskasvatuksen ja opetuksen työntekijöille sekä 6. luokkalaisten ja sitä vanhempien oppilaille.

– Maskinkäyttösuosituksia arvioidaan uudelleen, kun Varsinais-Suomen toisen annoksen rokotuskattavuus on riittävällä tasolla ja suojateho on muodostunut, koordinaatioryhmä linjasi.

lateral-image-left
lateral-image-right
Päivitetty viimeksi
13.10.2021 10:33

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ensiapu ja päivystys
Rokotukset