Kuntouttavan työtoiminnan palvelut laajenevat: uusi rempparyhmä aloitti toimintansa

Uutiset
Kuntouttavan työtoiminnan rempparyhmä on aloittanut tällä viikolla muutaman hengen voimin kaupungin ulkoliikuntapaikkojen hoidon avustavissa tehtävissä. Ryhmä liikkuu ruskealla pikkubussilla.
Ruskea pakettiauto parkissa Karvetin monitoimitalon edustalla. Viikon aurinkoinen uutinen.

Naantalin työllisyyspalveluissa on alkanut uusi kuntouttavan työtoiminnan toimintamuoto. Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden on mahdollista osallistua nyt uuteen rempparyhmään, jonka työtehtäviin kuuluvat toistaiseksi Naantalin kaupungin ulkoilualueiden hoidon avustavat työt. Jatkossa työtehtäviin saattaa kuulua esimerkiksi kiinteistöhuollon avustavia tehtäviä. Rempparyhmä alkoi viime keskiviikkona.

– Tarkoituksena on laajentaa kuntouttavan työtoiminnan palvelutarjontaa ja tarjota asiakkaillemme sopivia ja mielekkäitä tehtäviä. Toiminta on lähtenyt liikkeelle asiakkaiden tarpeista, kertoo Naantalin työllisyyspäällikkö Jani Välimäki.

– Rempparyhmän nimi on itse asiassa hieman harhaanjohtava, koska ryhmän tarkoitus ei oikeastaan ole rempata mitään. Rempparyhmä on ollut toiminnan suunnittelussa käytetty työnimi, joka jäi elämään puheissa niin vahvasti, että siitä ei toistaiseksi haluttu luopua, Välimäki sanoo.

Kaupungin ulkoliikuntapaikkojen kunnossapidon tai tilapalveluiden henkilökunnan työmäärään uusi rempparyhmä ei vaikuta, sillä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työtehtävät ovat avustavia ja sellaisia lisätöitä, joihin kaupungin henkilökunnalla ei riitä aika. Rempparyhmätoiminta käynnistettiin työllisyyspalveluiden aloitteesta, kun koettiin, että toimintamuoto voisi olla hyväksi asiakkaille.

– Toiminta lähtee nyt pikkuhiljaa liikkeelle ja muotoutumaan. Keräämme kokemuksia ja palautetta mukana olevilta, Välimäki kertoo.

Rempparyhmä toimii aluksi vetäjän ja muutaman asiakkaan voimin keskiviikkoisin ja torstaisin neljä tuntia kerrallaan. Asiakasmäärää on tarkoitus lisätä vähitellen, kun toiminta muotoutuu ja vakiintuu. Toimintaan pääsevät mukaan kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat, joilla on halua lähteä mukaan ja joiden palvelutarpeeseen se sopii. Jatkossa toiminta voisi laajentua viisipäiväiseksi niin, että jokainen asiakas on mukana toiminnassa 1–4 päivää viikossa, eri vuoroissa.

– Ryhmä liikkuu kohteesta toiseen pikkubussilla, jonka istumapaikkojen määrä on ainoa rajoittava tekijä osallistujien määrälle. Näin korona-aikaan autoa ei oteta aivan täyteen, Välimäki kertoo.

Koronavirustilanne keskeytti keväällä kuntouttavan työtoiminnan toiminnot. Välimäki kertoo, että kesän jälkeen toiminta on palautunut kohtalaisen normaaliin tilanteeseen. Koronan myötä keväällä aloitettiin myös kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen etänä, ja etävalmennuksia jatketaan edelleen. Esimerkiksi nuorten työpajalla kontaktien vähentämiseksi alkuviikon toiminta järjestetään etänä ja loppuviikko ollaan paikan päällä.

– Etävalmennuksista on saatu hyviä kokemuksia. Epidemiatilanteen salliessa emme halua kokonaan siirtyä etävalmennuksiin, sillä asiakkaiden kasvokkainen tapaaminen on koettu tärkeäksi, Välimäki sanoo.

Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään pitkään työttömänä tai muutoin haastavassa työmarkkinatilanteessa oleville henkilöille. Sen tavoitteena on asiakkaan työ- ja toimintakyvyn parantaminen ja elämänhallinnan vahvistaminen. Kuntouttava työtoiminta sovitetaan asiakkaan työ- ja toimintakyvyn sekä osaamisen mukaan niin, että se on työkykyä tukevaa ja edistävää.

Jutun pääkuvassa pikkubussi, jolla rempparyhmä liikkuu Naantalissa. 

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
13.11.2020 13:35

Asiasanat

Työ ja yrittäminen
Sosiaalipalvelut
Tuettu työllistyminen