Liikennetaidot olivat esillä Naantalin 8. ja 9. luokkalaisten Liikenneturvallisuustempauksessa

Uutiset
Viime viikon alussa Suopellon ja Maijamäen koulun 8. ja 9. luokkalaiset sekä Velkuan koulun 9. luokkalaiset pääsivät oppimaan liikenneturvallisuudesta monipuolisten rastien kautta Liikenneturvallisuustempauksessa Maijamäen koululla.
Poliisi seisoo liikuntasalissa puhuen ja pitäen puhelinta koholla. Etualalla näkyy nuorten päitä, jotka katsovat poliisin suuntaan.

Naantalin kaupungin liikenneturvallisuustyöryhmä on järjestänyt tempauksia jo reilun kymmenen vuoden ajan. Liikenneturvallisuustyöryhmässä on kaupungin lisäksi mukana Liikenneturva sekä Lounais-Suomen poliisi.

– Edellinen kerta järjestettiin koronaepidemian vuoksi etäyhteyksin, ja oli hienoa, että tänä vuonna pääsimme kohtaamaan nuoria ihan livenä. Naantalilaiset nuoret olivat hyvin aktiivisia ja lähtivät osallistaviin tehtäviin mukaan hienosti, kertoo Naantalin kaupungin suunnitteluinsinööri Heli Ojanen.

Tapahtuman tarkoituksena on vaikuttaa nuorten liikennetietoihin ja -asenteisiin. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti toteaa, että Naantalissa on tehty esimerkillistä työtä nuorten liikennekäyttäytymiseen vaikuttamisessa.

– Nuoret ovat yliedustettuina onnettomuustilastoissa. Oppilaitokset ovat helppo kanava tavoittaa koko ikäluokka tehokkaasti, tapahtumat ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa Naantalissa, Ruutti sanoo.

Pulpetilla nuoren edessä on paperi, jossa on erilaisia risteystilanteita. Paperi on otsikoitu: Liikenneturvan sääntövisa
Liikennesääntöjä kerrattiin sääntövisassa.

Liikenteessä vastuu mukana

Ruutti nostaa esiin nuorten liikenneonnettomuuksiin vaikuttavina asioina muun muassa piittaamattomuuden, korkeat nopeudet sekä päihteidenkäytön. Teemat olivat esillä myös tapahtuman osallistavilla rastipisteillä.

Poliisin ja Liikenneturvan yhteispisteellä käsiteltiin nopeuden merkitystä pysähtymismatkaan sekä mopojen varusteisiin liittyviä asioista. Toisella Liikenneturvan rastilla käytiin läpi todellisen onnettomuusesimerkin kautta liikenneturvallisuutta ja -käyttäytymistä.

Naantalin yhdyskuntateknisten palveluiden rastipisteellä kerrattiin liikennesääntöjä kyselyn muodossa sekä argumentoitiin liikenneturvallisuuteen liittyvistä valinnoista. Terveydenhuollon rastilla käytiin läpi päihteiden vaikutusta liikennekäyttäytymiseen – nuoret pääsivät myös kokeilemaan ”humalalasien” avulla, miten toimintakyky muuttuu alkoholin vaikutuksen alaisena.

Suopellon 9. luokkalaisilta tapahtuma saa positiivista palautetta. Terveydenhuollon rastilta päivän aloittanut 9. luokan oppilas Pihla kertoo, että hän sai myös uutta tietoa alkoholin vaikutuksesta ja promillerajoista.

– Rata, jossa liikuttiin humalalasit päässä, oli hauska. 1,5 promillen lasit hankaloittivat aika paljon jo liikkumista, harhaan käveltiin, Pihla toteaa.

9. luokkalainen Ilmari kertoo, että tapahtumassa on päässyt hyvin kyselemään liikenneturvallisuusteemoihin liittyen. Kahden ensimmäisen rastin aiheet olivat hänelle jo pääosin ennestään tuttuja mopokoulusta, samoin mopojen katsastus motocross-harrastuksen kautta. Vanhaa on päässyt kertaamaan, Ilmari toteaa.

Nuori nainen pukee etualalla laskettelulaseja muistuttavia humalalaseja päähänsä, hänen edessään poika yrittää lasit päässä ylittää pehmeitä esteitä jumppasalissa.
Radalla, jossa liikuttiin humalalasit päässä, riitti vauhtia.

Tapahtuman järjestäjät kertovat, että tapahtumalla he haluavat herätellä nuoria ottamaan vastuuta omasta liikennekäyttäytymisestä.

– Joka kerta kun lähdetään liikenteeseen, tavoitteena on päästä ehjänä perille. Tästä on helppo olla samaa mieltä, mutta toiminnan liikenteessä pitää olla sen tavoitteen mukaista, toteaa Elias Ruutti.

– Näin keväällä mopoilu on monille yläkoululaisille ajankohtainen aihe, ja siihen paneuduttiin myös monella rastilla tässä tapahtumassa. Jokaisella mopokortin saaneella on vastuu liikkua liikenteessä turvallisesti ja yhteisten pelisääntöjen mukaan, Heli Ojanen sanoo.

Liikenneturvalla on tänä keväänä käynnissä nuorille suunnattu #SafeSpaceAutoon-kampanja, jossa käsitellään matkustajien roolia kuljettajan turvallisen liikennekäyttäytymisen tukemisessa. Tutustu tarkemmin aiheeseen Liikenneturvan kampanjasivuilla #SafeSpaceAutoon. Sivuilla pääset myös testaamaan omat matkustajataitosi!

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
20.5.2022 9:30

Asiasanat

Nuoret
Kasvatus ja koulutus
Liikenneturvallisuus ja liikennesäännöt tieliikenteessä
Perusopetus