Naantalin kaupunki seuraa tiiviisti koronatilannetta ja varautuu mahdolliseen epidemiaan

Uutiset
Kädet tulee pestä huolellisesti saippualla.

Koronavirus leviää Suomessakin huolimatta laajamittaisista torjuntatoimista. Epidemiavaiheessa ei vielä olla, mutta epidemian todennäköisyys kasvaa päivä päivältä. Suomen hallitus antoi torstaina 12.3. laaja-alaisia suosituksia, joita toimivaltaiset viranomaiset ovat alkaneet panna täytäntöön. Pääministeri Sanna Marin painotti, että kaikki suositukset tähtäävät yhteiskunnan etuun kokonaisuutena. Niihin sisältyy myös selkeä suositus siirtää lomamatkoja.

Toistaiseksi koronaviruksen aiheuttama hengitystieinfektio on ollut Suomessa pääosin lieväoireinen tauti, sairaalahoitoa vaativia tautitapauksiakin on kuitenkin myös todettu. Taudinkuva on tyypillisesti jonkin verran vaikea-asteisempi ikäihmisillä ja monia perussairauksia sairastavilla henkilöillä.

Naantalin kaupunki seuraa tilannetta aktiivisesti, ja varautuu mahdolliseen epidemiatilanteeseen huolella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamia ohjeistuksia seurataan tarkasti ja toimintavalmiutta nostetaan aina tarvittaessa tilanteen mahdollisimman hyväksi hallitsemiseksi. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä ja Naantalin kaupungilla on koronaviruksen suhteen hyvä toimintavalmius. 

Naantalilaisia hengitystieinfektion oireita potevia on tutkittu TYKS:ssä koronaviruksen suhteen, mikäli THL:n määrittämät altistumisen kriteerit ovat täyttyneet. Kaikki tulokset ovat toistaiseksi jääneet negatiivisiksi eli koronaviruksen aiheuttamaa tautia ei ole Naantalissa vielä todettu. Muita virustauteja on paljon liikkeellä, mm. flunssaa ja influenssaa.

Ohjeita ulkomaanmatkoilta palaaville

On suositeltavaa, että kaikki ulkomaanmatkalta palaavat kaupunkilaiset noudattavat varovaisuutta ja rajoittavat sosiaalista kanssakäymistään.

Naantalin kaupunki ohjeistaa henkilöstöään hallituksen 12.3. antaman suosituksen mukaisesti, että ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa. Etätyötä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Muiden kuin Naantalin kaupungin palveluksessa olevien työntekijöiden on syytä olla yhteydessä omaan työnantajaansa palatessaan ulkomaanmatkalta.

Ulkomaan matkalta palaavien oppilaiden ja opiskelijoiden tulee jäädä kahdeksi viikoksi kotiin opiskelemaan huoltajan anomalla poissaololuvalla. Poissaolosanomus toimitetaan rehtorille.

Ulkomaan matkalta palaavan varhaiskasvatukseen osallistuvan lapsen tulee jäädä kahdeksi viikoksi kotiin ja poissaolosta ilmoitetaan päiväkotiin. 

Koronaviruksen vaikutukset kaupungin palveluihin ja tilaisuuksiin

Naantalin kaupunki peruuttaa kaikki itse järjestämänsä yli 500 hengen yleisötapahtumat ja varovaisuutta noudattaen myös muita isoja tilaisuuksia toukokuun loppuun saakka. Tiedotamme hyvissä ajoin tilaisuuksien peruutuksista. 

Kaupunginvaltuuston kokousta maanantaina 16.3.2020 voi seurata striimattuna verkossa. Tässä tilanteessa kaupungintalolle ei oteta yleisöä.

Tämänhetkisessä tilanteessa kaupungin peruspalvelut toimivat normaalisti ja toimipaikat ovat auki normaalisti.

Kaupungin tapahtumakalenteriin tapahtumastaan ilmoittaneet järjestäjät voivat ilmoittaa peruutuksista osoiteeseen sivistystoimisto@naantali.fi, jotta tieto siitä päivitetään Naantalin kaupungin tapahtumakalenteriin.

Ajankohtaisia ohjeita THL:ltä

  • THL:n verkkosivuilla väestölle suunnattu jatkuvasti päivittyvä ohjeistus
  • Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta p. 0295 535 535 Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Ota huomioon hyvä hygienia

Vastuullinen suhtautuminen omaan ja omaisten sairastamiseen on varsinkin tänä keväänä ensisijaisen tärkeää.

  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta
  • Vältä läheistä sosiaalista kanssakäymistä, jos sinulla on sairauden oireita.
  • Muista suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Mikäli hengitystieoireita ilmaantuu, toipuminen hoituu tavanomaisesti kotioloissa. Soita terveydenhuollon ammattilaiselle, jos

  • tauti ei tunnu kotikonstein hoituvan
  • sairastut ulkomaille suuntautuneen matkan jälkeen tai
  • olet ollut läheisessä kontaktissa laboratoriokokeella varmistetun koronavirukseen sairastuneen henkilön kanssa 14 vuorokauden sisällä omien oireiden alkamisesta.

Ota yhteys ensin puhelimitse Naantalin terveysasemalle soittamalla numeroon 02 436 2760 arkipäivinä klo 8.00–20.00 ja lauantaisin klo 9.00–14.00. Muina aikoina päivystää Turun alueen yhteispäivystys, TYKS T2-sairaalassa. Yhteispäivystyksen keskitetty puhelinneuvonta puh. 02 313 8800.

  

Päivitetty viimeksi
13.3.2020 14:07

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ensiapu ja päivystys