Pentti Koivikko: Kuunsirppi – Serigrafiaa eri vuosikymmeniltä Naantalin taidehuoneella

Uutiset
Naantalin taidehuoneen kesän neljäs näyttely on naantalilaisen Pentti Koivikon Kuunsirppi – Serigrafiaa eri vuosikymmeniltä.
Koriste

Taidemaalari-graafikko-piirtäjä Pentti Koivikko on pitänyt neljännesvuosisadan aikana yli 50 yksityisnäyttelyä. Nykyään hänet tunnetaan yhä enemmän serigrafioistaan, öljyvärimaalausten lisäksi. Niiden omaleimaisuus näkyy aiheiden käsittelyssä. Hänen teoksensa tunnistaa Koivikoksi jo kaukaa. Värien käyttäjänä ja uudistajana Koivikon varmuus on kasvanut silmiä hivelevän kauniiksi ja hienostuneeksi.

Vaikka Pentti Koivikon maalaukset ja grafiikan vedokset näyttävät rauhallisilta ja nostalgisella tavalla pysähtyneiltä, kuviin sisältyy miltei aina liike. Toimintaa ovat tietysti pelit, hiihto, kävely, pyykin ripustaminen narulle, juoruilu ja lumisota, mutta liikettä ovat myös silmien — ja tähtien — välkkyminen. Tuike onkin tyypillistä Koivikon kuvaamille ihmiselle. Juuri sen ansiosta mallit tulevat eläviksi. Liikettä on niinkin vähäinen asia kuin punastuminen, olkoon syynä kipakka pakkanen tai ujo emootio.

Liike, toiminnallisuus on kuitenkin varsin niukkaa Koivikon teoksissa, vaikka taiteilija itse tähdentääkin sitä nimetessään maalauksiaan ja grafiikkaansa. Tapahtumallisuus on useimmiten hyvin eleetöntä, suomalaisella tavalla liioittelematonta, ”pakkasenpuremaa”. Talvihan onkin Koivikon toinen vuodenaika, toinen on kesä. Koivikon ihmiset toimivat joko rakennusten katveessa tai syvässä maisemassa. Syvyys tarkoittaa syväperspektiiviä, jonka hän toteuttaa taidokkaasti.

Taidemaalari, piirtäjä ja graafikko Pentti Koivikko on syntynyt Kurikassa, mutta asuu ja työskentelee Naantalissa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä niin useissa Pohjoismaissa, Euroopassa ja Japanissakin asti. Lisätietoa löytyy osoitteesta http://penttikoivikko.fi.

Naantalin taidehuoneen näyttely Kuunsirppi – Serigrafiaa eri vuosikymmeniltä on esillä 20.7.–8.8.2021. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

Naantalin taidehuone
Aukioloajat
18.5.-29.8. ti-su klo 11.00-18.00
Poikkeusaukioloajat
juhannusaattona suljettu
Puhelinnumero
näyttelykaudella
Käyntiosoite

Mannerheiminkatu 5
21100 Naantali

Postiosoite

PL 43
21101 Naantali

Location coordinates
Päivitetty viimeksi
20.7.2021 11:00

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot
Taiteet