Taidehuonella esillä nykytaidegraafikko Sirkku Ketolan näyttely MAA ALLA feat. A Body Called Paula

Uutiset
Naantalin taidehuoneen kesän kolmas näyttely esittelee nykytaidegraafikko Sirkku Ketolan taidetta. Näyttelyyn voi tutustua taidehuoneella 21.7.–9.8.2020.
Ketola työstää suurikokoista ornamenttia hauraalle paperille.

Sirkku Ketola kertoo näyttelystään:

"Maa on kaikkialla samaa. Se on kaikkeuden omaa, aineen lähde ja kaivo. Maa antaa juurtua. Mitä syvemmälle pääsee, sitä etäämmälle yltävät oksat mennä ja palata. Ja huomata saman puun kaikkialle juurtuneet versot. Siellä me elämme, kierrämme.

Sirkku Ketolan näyttely MAA ALLA feat. A Body Called Paula koostuu visuaalisista runoista ja tilanteista. Erilliset sanan ja kuvan elementit asetetaan rinnakkain toisiaan toistamaan. Logiikka ja intuitio pallottelevat tutuilla symboleilla ja abstrahoituvat rinnakkaisiin kierteisiin. Näyttelyteosten näennäinen irrallisuus alleviivaa yhteyttä, sillä kaikki on samaa – elävää ja kuolevaa. Maailmankaikkeus on itseään toistava ornamentti.

Mikä on ihmisen koko maailmankaikkeudessa? Entä taideteoksen? What’s the matter?

Näyttelyn kookkain teos ’A Body Called Paula’ on toistoon perustuva installaatio ja performanssi, jossa Paulan rooliin asettuva Ketola työstää suurikokoista ornamenttia hauraalle paperille. Teoksen metamorfoosi kulkee puhtaan valkoisesta, väri kerrallaan kohti täyttä, värikylläistä nauhaa. Teoksen performanssit Light, Passion, Knowledge, Reality ja Darkness symboloivat täyden elämän elementtejä. Paula on allegoria ihmisestä maailmankaikkeuden osana ja teknologian rakentajana. Kädet ja tila muodostavat serigrafian avulla ihmisprintterin – sensuaalisen koneen, jossa materia ja henki tanssivat. Teoksen eteerinen äänimaailma on Ketolan säveltämä.

A Body Called Paula on 2017 alkanut, kymmenen vuotta jatkuva teos, jossa performanssi toistuu eri puolilla maailmaa 3-4 kertaa vuodessa. Toronto-Turku-New York-Helsinki-Liège-Jodoigne-Kobe-Riga-Utö-Kasterlee kiertyy Saaremaan kautta nyt Naantaliin, josta uutta maailmantilannetta tarkkaillen siirrellään sovittuja suunnitelmia, Suurille järville ei liene tänä vuonna asiaa. Edellinen paikka ilmenee aina seuraavan ornamentissa. Lopulta kaikki paulat liitetään yhdeksi kokonaistaideteokseksi. Performanssi on fyysisesti hyvin rankka ja käsien ja kehon palautuvuus määrittävät kymmenen vuoden pitkän rytmin. Aika näyttää tämän suurikokoisen teoksen suunnan. Sitä ennen, jokainen osa toimii myös itsenäisenä installaationa ja performanssina.

A Body Called Paula -performanssit alla olevina päivinä klo 14 alkaen, teosta voi seurata oman valinnan mukaan vain hetken tai sen kanssa voi viettää aikaa pidempäänkin (kesto n. 3 h/performanssi).

  • Ke 22.7. Light
  • La 25.7. Passion
  • Su 26.7. Knowledge
  • La 1.8. Reality
  • Su 2.8. Darkness

Sydämellisesti tervetuloa!"

Sirkku Ketola on nykytaidegraafikko joka yhdistää serigrafiaa eri materiaaleihin. Hän on sivistetty villi, joka hidastaa digitaalista kuvavirtaa käsityövaiheilla yrittäen ymmärtää ihmisen rytmiä suhteessa materiaan. Ketola on valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2009 ja osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin projekteihin ja näyttelyihin. Hän asuu ja työskentelee Turussa ja Naantalin Rymättylässä sekä ajoittain Brysselissä.

A Body Called Paula –projektia on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahasto. Kiitos tukijoille!

Taustatietoa A Body Called Paula – projektista Sirkku Ketolan verkkosivuilta.

Naantalin taidehuone
Aukioloajat
9.6.-30.8. ti-su klo 11.00-18.00
Poikkeusaukioloajat
juhannusaattona suljettu
Puhelinnumero
näyttelykaudella
Käyntiosoite

Mannerheiminkatu 5
21100 Naantali

Postiosoite

PL 43
21101 Naantali

Location coordinates
Päivitetty viimeksi
21.7.2020 11:00

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Taiteet