Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä suosittelee kuuden hengen kokoontumisrajoitusta jo huomisesta alkaen

Uutiset
Perjantaina ylimääräisen kokouksen järjestänyt alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kaikkia yli kuuden hengen kokoontumisia rajoitetaan 27. helmikuuta alkaen.

Ryhmä tiukensi uudelleen suosituksiaan liikunnan harrastamisesta. Aikuisten ulkona tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa tulee välttää ja yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta tulee tauottaa.
Silmälasipäinen mies seisoo tabletin kanssa lasiseinän takana.

 

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä totesi kokouksessaan, että virusmuunnosten osuus kaikista koronatartunnoista Varsinais-Suomessa on merkittävästi kasvanut. Tällä viikolla tutkituista koronanäytteistä yli 50 prosenttia on osoittautunut S- geeninegatiivisiksi.

– Tämä viittaa voimakkaasti siihen, että UK variantin osuus meilläkin jo huomattava, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Alueen epidemiologisen tilanteen perusteella ryhmä ei vielä nähnyt tarpeelliseksi antaa suositusta yläkoulujen ja toisen asteen täydellisestä etäopetukseen siirtymisestä. Tilannetta arvioidaan uudelleen ensi tiistaina koronakoordinaatioryhmän kokoontuessa.

– Kuntien epidemiologinen tilanne vaihtelee suuresti, joten kunnat ovat jo nytkin tehneet omat arvionsa esimerkiksi etäopetukseen siirtymisestä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Uhka tartuntatilanteen pahenemisesta on vakava

– Ennusteiden mukaan on mahdollista, että tartuntamäärät voivat nopeasti moninkertaistua. Tästä olemme nähneet esimerkin pääkaupunkiseudulla. Käytännössä meidän on suhtauduttava niin, että jokainen tartunta on mahdollinen muuntovirustartunta. Siksi maskien käyttöön ja käsihygieniaan pitää kiinnittää erityistä huomiota, Pietilä painottaa.

Koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella voimassa on edelleen maksimaalinen maskisuositus ja maksimaalinen etätyösuositus. Maskien käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille.

Aikuisten ryhmäliikuntaa ulkotiloissakin vältettävä

Koronakoordinaatioryhmä väljensi helmikuun puolivälissä suosituksiaan aikuisten ulkotiloissa tapahtuvan harrastustoiminnan suhteen. Perjantaina ryhmä tiukensi näkemystään ja suosittelee, että aikuiset eivät harrastaisi liikuntaa ryhmissä edes ulkotiloissa. Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta pidetään edelleen keskeytettynä.

Ryhmä linjasi kokouksessaan myös, että hallituksen suositusten mukaisesti yli 12-vuotiaiden ryhmäliikunta keskeytettäisiin. Nuorempien harrastustoimintaa voidaan jatkaa koronaturvallisesti, mutta myös alle 12-vuotiaiden harrastustoiminnassa koronakoordinaatioryhmä suosittaa erityistä huolellisuutta tartuntojen leviämisen estämiseksi. Harjoittelun tulisi toteutua mahdollisimman vähäisin lähikontaktein.

Valtioneuvoston ja ministeriön ohjeistuksen täsmentyessä muutokset suosituksiin ovat Varsinais-Suomessakin todennäköisiä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluku on noussut ja on nyt 133 sataatuhatta ihmistä kohden. Tapausmääriä kirjataan noin 60 päivittäin. Näytteitä otetaan noin 1500 näytteen päivävauhtia.

Naantalissa toteutetaan tässä vaiheessa seuraavat sairaanhoitopiirin koronakoordinaatiotyöryhmän linjaukset:

  • 6 hengen kokoontumisrajoitukset tulevat voimaan lauantaina 27.2.2021.
  • Aikuisten ryhmäliikunta, mm. aikuisten ulkoliikunta kielletään 1.3.2021 alkaen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että aiemmin voimassa ollut: ”Ulkoliikuntapaikoilla voi järjestää myös aikuisten, enintään kymmenen henkilön pienryhmätoimintaa, kun huolehditaan vähintään kahden metrin turvaväleistä” väljennys poistetaan.
  • Maksimaalinen maski ja etätyösuositus otetaan käyttöön.
  • Käsihygieniaan panostetaan erityisesti (käsipesu, käsidesi)

Kaupunki valmistelee muita suositusten mukaisia toimenpiteitä, joista päätetään ensi viikon alussa. Näistä tiedotetaan sen jälkeen.

Päivitetty viimeksi
1.3.2021 8:37

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ensiapu ja päivystys