Varsinais-Suomi siirtyi 8.7. koronan kiihtymisvaiheeseen

Uutiset
Koronatilanne Varsinais-Suomessa on edelleen heikentynyt ja alue siirtyi kiihtymisvaiheeseen 8.7. Siirtymä tarkoittaa joitain tiukennuksia alueellisiin suosituksiin. Varsinais-Suomessa suosituksissa noudatetaan kansallisia linjauksia.
Sinisiä, kertakäyttöisiä kasvomaskeja leviteltynä mustaa taustaa vasten.

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on vaikeutunut nopeasti, minkä vuoksi alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti alueen siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen torstaista 8.7. alkaen. Varsinaissuomalaisten arkea ja elinkeinoelämää halutaan rajoittaa mahdollisimman vähän.

– Alkukesän tartunnat tulivat alun perin pitkälti ulkomailta. Nyt jo noin 80 prosenttia koronatartunnoista on kotoperäisiä. Jäljittämättömien, tunnistamattomasta lähteestä peräisin olevien tartuntojen määrä on suurin kahteen kuukauteen, TYKS:in infektiolääkäri Harri Marttila kertoo.

Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 44,7 (THL 7.7.). Heinäkuun 1. päivänä ilmaantuvuus oli 27,4. Positiivisten koronatestien osuus on nyt 1,9 prosenttia, kun se heinäkuun alussa oli hieman yli 2 prosenttia.

– Teemme yhdessä kaikkemme, ettemme lipuisi leviämisvaiheeseen. Kun arvioimme mahdollista siirtymistä leviämisvaiheeseen, painotamme jatkossa erityisesti sairaalahoidon kuormitusta, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä teki tiukennuksia suosituksiin

Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen Varsinais-Suomessa tarkoittaa tiukennuksia alueellisiin suosituksiin. Varsinais-Suomessa noudatetaan kansallisia linjauksia. Kiihtymisvaiheen suositukset olivat viimeksi voimassa toukokuussa.

Epidemian kiihtymisvaiheen muutokset suosituksiin

 • Julkisten ja yksityisten asiakas- ja toimitilojen käyttöä voidaan kiihtymisvaiheessa rajoittaa. Koordinaatioryhmä ei nähnyt tälle toistaiseksi tarvetta. Toimitiloissa on kuitenkin vältettävä lähikontaktia toisiin ihmisiin, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.
 • Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärä Lounais-Suomen aluehallintoviraston, AVI:n päätöksen mukaisesti. Lounais-Suomen aluehallintovirasto tulee antamaan kokoontumisrajoituksia koskevan päätöksen Turun, Salon, Raision, Kaarinan ja Paraisten kuntien alueelle 9.7.-8.8.2021.
  • Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.
  • Tapahtumajärjestäjien on yhä noudatettava tartuntatautilain 58 c pykälän mukaisia hygieniamääräyksistä eli terveysturvallisten tapahtumien järjestämisestä.
  • Yksityistilaisuuksia koskee sama suositus kuin yleisötilaisuuksia.
 • Kasvomaskia on nyt syytä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttämäinen on vaikeaa.
 • Kansallisen tason kiihtymisvaiheen etätyösuositus otetaan käyttöön.
 • Aikuisten harrastustoiminnassa sisätiloissa tulee välttää lähikontaktia. Osallistujien on vältettävä lähikontakteja toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä
 • Korkeakouluissa opetus on kiihtymisvaiheessa järjestettävä niin, että osallistujat välttävät lähikontakteja, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.
 • Ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa rokotuskattavuus on hyvä. Niiden vierailukäytäntöihin ei tästä syystä tehty muutoksia.

Koronarokotusten eteneminen lupaa helpotusta rajoituksiin

Koronarokotukset etenevät Varsinais-Suomessa toivotulla tavalla. Saavutimme kurjista uutisista huolimatta viime viikolla tärkeitä koronarokottamisen rajapyykkejä.

– Varsinaissuomalaisista 60 prosenttia on nyt saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 22 prosenttia jo toisenkin. Täysin rokotettujen henkilöiden määrä kasvaa koko ajan. Se antaa meille toivoa paremmasta, Harri Marttila kertoo.

– Vaikka koronavirus kiertää varsinaissuomalaisten joukossa, sairaalahoidon tarve ei ole Varsinais-Suomessa tuntuvasti kasvanut. Tämä on osaltaan rokotteiden ansiota. Rokotusten eteneminen on tärkeää, koska ne ovat tiemme ulos pandemiasta. Kun yhä useampi meistä ottaa molemmat koronarokotteet, alkaa tarve tiukkoihin rajoituksiin väistyä, Marttila sanoo.

Naantalissa 66,3 % (12950 henkilöä)  on saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 22,3 % (4355 henkilöä) toisen rokotuksen (Tilanne 8.7.2021 THL)

Naantalissa rajoitukset eivät aiheuta olennaisia muutoksia palvelujen käyttöön

Kaupungin tiloja käyttävien on kuitenkin huomioitava, että osallistujien on vältettävä lähikontakteja toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä

 • Kuntosalilla kävijöitä pyydetään huolehtimaan, että tiloissa ei kerrallaan ole yli 10 henkilöä.
 • Aikuisten sisäliikunnassa osallistujien on vältettävä lähikontakteja toisiinsa.
Päivitetty viimeksi
28.7.2021 8:40

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ensiapu ja päivystys