Kesäkuun esine 2009

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Kesäkuun esine on valokuva museon valokuva-arkistosta.

 

Naantalin mainetta kylpyläkaupunkina parantamaan perustettiin parin kilometrin päähän keskustasta Tupavuoreen Merikylpylä. Kylpylää ryhdyttiin rakentamaan kesällä 1917 ja vuonna 1918 se oli jo toiminnassa. Alueella oli hiekkaranta, jossa oli puukelkalla laskettava liukumäki, paviljonki ja ravintola. Kuten Ailostenniemessä sijainnut kylpyläkin, työllisti Tupavuoren Merikylpylä naantalilaisia, esimerkiksi liukumäkeä hoitivat naantalilaiset pikkupojat, jotka hinasivat kelkan kulloisenkin laskun jälkeen ylös.

 

Merikylpylään johti rantaa pitkin kulkeva puistokäytävä, autotie alueelle valmistui vuonna 1926. Myös höyrylaivat liikennöivät Tupavuoreen kuljettaen kylpylävieraita Merikylpylän hiekkarannalle ja ravintolaan, jossa järjestettiin erilaisia tilaisuuksia vieraiden viihdyttämiseksi.

 

Tupavuoren Merikylpylä ei koskaan saavuttanut toivottua tulosta, taloudellista painetta lisäsi vielä kylpylän ravintolarakennuksen tulipalo vuonna 1926. Arkkitehti Gunnar Wahlroosin piirustusten mukaan valmistui uusi ravintolarakennus seuraavaksi kevääksi. Kylpylän toiminta päättyi kannattamattomana 1940-luvulla.

 

Tupavuoren Merikylpylä oli kylpylän ylilääkäri Kristian von Alftanin lempilapsi, hänellä oli suunnitelmat valmiina modernille 5-kerroksiselle laitokselle, johon olisi mahtunut 120 potilasta. Hanke kuitenkin kariutui tohtori Alftanin kuolemaan vuonna 1919 ja laajamittainen sanatoriosuunnitelma jäi vain suunnitelmaksi.

 

Valokuvan on ottanut Otto Werner Sorthan. O.W. Sorthan, kuten hän nimensä kirjoitti, syntyi Turussa vuonna 1867 ja kuoli Naantalissa vuonna 1940. Sorthan muutti Naantaliin 1907 ja perusti valokuvausliikkeen Iso-Santalan taloon, Merisalin vieressä sijainneeseen rakennukseen. Naantalin museon valokuva-arkistosta iso osa on juuri Sorthanin ottamia kuvia aina 1940-luvun taitteeseen asti.17.5.2016

 

Liukumäki Tupavuori.jpg 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Kesäkuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.