Heinäkuun esine 2011

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Heinäkuun esineenä Naantalin museo esittelee puiset sukkalestit. Perimätiedon mukaan neulepuikoilla kutominen eli neulominen levisi Suomeen Ruotsista ja opeteltiin ensimmäisenä Naantalin luostarissa 1500-luvulla. Nunnien avustuksella taito yleistyi Naantalissa 1600-luvun kuluessa ja paikkakunta tuli kuuluisaksi ”sukkateollisuudestaan”.

 

Perimätietoa vahvistavat erilaiset aikalaiskirjoitukset, mm. Suomenkieliset Tietosanomat kirjoitti vuonna 1776: ” Täsä kaupunkisa kudotan Sukkia”. Sukkia kutoivat poikkeuksetta kaikenikäiset naantalilaiset miehet ja naiset tässä muutaman sadan asukkaan kaupungissa ja he loivat samalla vahvan ja omaleimaisen käsiteollisuuden. 1700-luvun huippuvuosina naantalilaiset kutoivat vientiin lähes 20 000 sukkaparia vuodessa. Sukkia myytiin kotimaassa ja vietiin Ruotsiin, Keski-Eurooppaan, Baltian maihin ja Venäjälle 1800-luvulle saakka.

 

Suurin osa sukista kudottiin pellavasta, jota oli omavaraistalouden aikaan helppo saada. Naantalin sukat olivat pitkävartisia ja valkoisia tai sinivalkoraidallisia ja niitä käyttivät niin naiset kuin miehet, sillä 1600-luvulta lähtien tuli tavaksi käyttää sukkia myös miesten puvuissa. Kun sukat saatiin valmiiksi, ne kiskottiin märkinä puisiin jalanmuotoisiin lesteihin ja päälle asetettiin toiset rei’itetyt lestit painoksi. Tämän jälkeen ne jätettiin aurinkoon kuivumaan ja valkenemaan. Valmiit sukat vietiin raatimiehelle tarkastettavaksi. Hyväksytyt sukat saivat leiman kylkeensä, jonka jälkeen ne pakattiin lähteviin kauppalaivoihin.

 

Sukkalestejä ja sukankudontaan liittyvää esineistöä voi käydä katsomassa Naantalin museon Kotikutoinen-näyttelyssä.

17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen
Klikkaamalla kuvaa näet siitä suuremman version uudessa ikkunassa.
 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Heinäkuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.