Helmikuun esine 2013

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin kaupunki täyttää tänä vuonna 570 vuotta, jonka vuoksi museon tämän vuoden kuukauden esineet on valittu juhlavuotta silmällä pitäen.

 

Helmikuun esine on arkistosta poimittu kaunis hääkutsu. Kutsun lähettivät morsiamen vanhemmat, kultaseppämestari Gustaf Sjöstedt Carolina-vaimoineen. Heidän tyttärensä Hilma Carolina vihittäisiin 3. maaliskuuta 1878 kauppias Oskar Marjasen kanssa.

 

Morsiamen isä, Gustaf Sjöstedt (1821–1900) oli syntyään Laitilasta, hän sai porvarinoikeudet Naantalissa vuonna 1859. Hänen työtilansa ja myymälänsä sijaitsivat Purlassa, osoitteessa Mannerheiminkatu 17. Sjöstedt oli Naantalin kauppa- ja käsityöläisyhdistyksen perustajajäsen ja toimi pitkään myös kaupunginvanhimpana.

 

Sulhanen, kauppias Oskar Marjanen - vuoteen 1871 Bärlund - (1845–1921) oli vaikutusvaltainen monitoimimies Naantalissa. Marjanen muutti Naantaliin vuonna 1871. Hän toimi kauppiaana, raatimiehenä vuosina 1890–1910, oli paikkakunnan suurimpia vilja- ja puutavarakauppiaita, omisti höyrysahan ja oli osakkaana useissa purjelaivoissa. Marjasella oli oma viinapränni ensin Drällissä ja myöhemmin Krappulan talossa Alikadulla. Marjanen valittiin vuonna 1883 perustetun Naantalin Uuden höyrypolttimon isännöitsijäksi. Hän sai laitoksen tappiollisen toiminnan kääntymään voitolliseksi.

 

Oskar Marjanen muutti Turkuun 65 vuoden ikäisenä. Myös Turkuun Marjanen perusti kauppaliikkeen, höyrymyllyn sekä tukkuliikkeen. Tukkuliikkeen valikoimiin kuuluivat räjähdysaineet, joista hänet laajalti tunnettiin.

 

Oskar Marjasen vaimo Hilma eli miestään kaksi vuotta kauemmin, vuoteen 1923.

 

Hääkutsu

 

Häihin kutsuttiin noin pari viikkoa ennen hääjuhlaa. Entisinä aikoina kutsut saatettiin välittää henkilökohtaisesti, kulkemalla talosta taloon. Kaukaisemmille sukulaisille ja ystäville kirjoitettiin kirjeet.

 

Painetut hääkutsut tulivat ensimmäisinä käyttöön säätyläisten keskuudessa Varsinais-Suomessa ja Etelä-Satakunnassa 1800-luvun alkupuoliskolla. 1920-luvulla painetut kutsukortit olivat jo yleisiä eteläisessä Suomessa. Pohjoisempana painettuja kortteja nähtiin yleisemmin vasta 1930-luvulla ja itärajan tuntumassa 1940-luvulla.

17.5.2016

 

hääkutsu6_1.jpg
Klikkaamalla kuvaa saat esiin suuremman version

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Helmikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.