Syyskuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Syyskuun esine on Paavo-pastillirasia, jota Fazer valmisti vuosina 1926–1939. Vuonna 1897 Turussa vaatimattomiin olosuhteisiin syntynyt Paavo Nurmi oli 1920-luvulla maamme tunnetuimpia henkilöitä, ”lentävä suomalainen”. Kun Nurmi vuonna 1926 antoi Oy Karl Fazer Ab:lle yksinoikeuden piparminttupastillien valmistukseen, oli hän voittanut vuoden 1920 Antwerpenin olympialaisista ja 1924 Pariisin olympiakisoista yhteensä 8 kultamitalia ja yhden hopeamitalin. Lisäksi Nurmi oli juossut useita maailmanennätyksiä.


G. W. Sohlberg Oy:n valmistamien messinkipeltisten rasioiden kannen kuva juoksevasta Nurmesta on osa kuvasarjaa, joka otettiin Toivo T. Kailan teokseen ”Paavo Nurmi: elämä, tulokset ja harjoitusmenetelmät”. Rasiat tehtiin sopiviksi miesten puvun liivitaskuun.


Makean nälkään


Alkujaan Suomessa makeisiksi määriteltäviä tuotteita valmistivat apteekkarit ja sokerileipurit muun tuotantonsa ohessa. Venäjältä opittiin tuntemaan kovat karamellit ja marmeladit, lännestä suklaa ja pehmeät makeiset kuten toffee. Makeisten nauttiminen yleistyi säätyläisten parissa 1800-luvun kuluessa, jolloin Suomen makeismarkkinoita hallitsivat venäläiset. Hienoimmat makeiset ja konvehdit hankittiin Pietarista. Suklaa tuli Georges Bormannilta tai Einemilta, karamellit Landrinilta, jonka tuotteita oli mm. landriinit, pitkänomaiset kovat hedelmäkaramellit. Laadukkaat ja ylelliset pakkaukset olivat tärkeä osa venäläistä suklaata.  Venäjältä on peräisin myös kovien hedelmäkaramellien sekoitus, jota myytiin yleisnimellä Monpensier. Ne kuuluivat 1800-luvun lopulta lähtien lähes jokaisen suomalaisen makeistehtaan tuotantoon. Karamellit pakattiin pääsääntöisesti pyöreisiin metallirasioihin, joiden pinnassa on ollut runsaan hedelmäasetelman kuva.


Vuonna 1890 Venäjältä Suomeen muuttanut Nahim Bonsdorff perusti yrityksen Helsingfors Karamellfabrik (vuodesta 1910 Oy Hellas Ab). Karl Fazer aloitti toimintansa 1891. Tarjolla oli aluksi erilaisia leivonnaisia, jäätelöitä ja muutamia karamellilajeja, vuodesta 1894 myös suklaalevyjä ja konvehteja. Vanhin Fazerin tuotannossa oleva makeinen on Pihlajanmarja vuodelta 1895. Kun makeistulli vuodesta 1896 koski myös Venäjältä tuontia, kasvoi kotimaisten makeisten tarve.  Suomeen syntyi toistakymmentä makeistehdasta, joille oli yhteistä se, että kovat, täytteettömät karamellit olivat yleensä tehtaiden ensimmäisiä tuotteita.


Lähteitä ja lisätietoja:


http://www.urheilumuseo.fi/portals/47/virtuaalimuseo2009/pre49pastillirasia.html


http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/1786/


http://paavonurmi.fi/elamakerta/


Seppovaara, Juhani. Muistojen markkinoilla sinivalkoisen arjen klassikot. Helsinki: Otava, 2008. s. 17–18. ISBN-13: 9789511190035

29.9.2016

Kuva: Mari Termonen
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Syyskuun esine".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.