Kultaranta on tasavallan presidentin kesäasunto

Naantali erottuu valtakunnan muista kaupungeista ainutlaatuisella tavalla: kesäkuussa tasavallan presidentti saapuu kesänviettoon Kultarantaan, presidentin viralliseen kesäasuntoon.

 

Kultarannan graniittihuvila kohoaa kallion laella, vanhankaupungin vastapäisellä rannalla. Villa Kultarannan rakennutti v. 1913-16 aikansa rikkain suomalainen, suurliikemies Alfred Kordelin. Hänen haaveenaan oli, että Kultaranta puistoineen ilahduttaisi kaikkia suomalaisia. Hänen toiveensa mukaisesti puutarha on avoinna yleisölle ja Kultaranta on jo vuosikymmeniä ollut suosittu matkakohde.

 

Perheetön Kordelin ei itse ehtinyt kauan nauttia huvilastaan: Venäjän vallankumous v. 1917 aiheutti rauhattomuutta myös Suomessa ja Kordelin kuoli kahakassa venäläisen luodista syntymäpäivänään. Lahjoitusten kautta Kultaranta siirtyi valtion omistukseen vuonna 1923. Presidenttien kesäasuntona rakennus on palvellut vuodesta 1920.

 

Villa Kultarannan on suunnitellut maineikas Suomen kansallisromantiikan arkkitehti Lars Sonck.

 

Puisto ja puutarha tärkeä osa kokonaisuutta

 

Puutarhankin suunnittelussa Kordelin käytti maan parasta asiantuntemusta. Työhön palkattiin Helsingin kaupunginpuutarhuri Svante Olsson. Suunnitelmassa puutarha jaettiin kolmeen osaan: muotopuutarhaan, hyötytarhaan ja metsäpuutarhaan.

 

Muotopuutarhaa leimaa arkkitehtooninen symmetrisyys, joka tuli muotiin 1910-luvulla. Tavoitteena oli yhdistää sisä- ja ulkotilat kokonaistaideteokseksi. Puutarhan värit ja muodot olivat tarkoin harkitut. 

 

Hyötytarhan kasvihuoneissa viljeltiin vihanneksia ja hedelmiä, jotka tuohon aikaan olivat harvinaisia Suomessa: persikoita, kurkkuja, meloneja ja jopa viinirypäleitä. Nykyäänkin hyötytarha tuottaa runsaasti satoa, jota käytetään presidentin taloudessa ympäri vuoden.

 

Osa puutarhasta haluttiin aikakauden ihanteiden mukaan säilyttää mahdollisimman luonnonmukaisena. Kultarannassa tämä on toteutettu metsäpuutarhana päärakennuksen ympäristössä. Se henkii saaristotunnelmaa mäntyineen ja kallioineen.

 

Kultaranta tänään

 

Nykyinen tasavallan presidentti viettää puolisoineen mielellään kesäänsä Kultarannassa. Varsinainen lomanviettopaikka se ei ole, sillä presidentti hoitaa Kultarannassa virka- ja edustustehtäviään. Suomen hallituksen ministerit ja ulkomaiset valtiovieraat eivät ole Kultarannassa harvinainen näky.

 

Kultarannan puutarhaan voi tutustua omatoimisesti kesäaikaan perjantaisin klo 18-20. Jos haluat kuulla huvilan historiaa ja siihen liittyviä tarinoita, kannattaa osallistua opastetulle kierrokselle. Lisätietoja oikean palstan linkistä. 

4.11.2013

 

kultaranta_lev200.jpg
photo©: vintola
 

Tasavallan presidentti on paikalla, kun Kultarannan tornissa liehuu lippu.

 

 

Kultarannan puutarhaan voi tutustua 

vakiokierroksilla kesäkuukausina.

 

Puutarhassa voi vierailla omatoimisesti ilman opasta seuraavasti vuonna 2013-2014:


1.11.2013-15.4.2014 suljettu

16.4.-31.5. torstaisin klo 18-20
1.6.-31.8. perjantaisin klo 18-20
1.9.-31.10. torstaisin klo 18-20
 

 

Lue lisää:

 

Alfred Kordelinista: 

Kordelinin säätiö

 

Lars Sonckista:

Suomen rakennustaiteen museo

 

NAANTALIN KAUPUNKI

 

Yhteystiedot

 

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Kultaranta".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.