Humala on Naantalin nimikkokasvi

Nimikkokasviksi humala valittiin vuonna 1997.  Perusteluina valinnalle oli humalanviljelyn pitkä perinne kaupungissa. Kasvia viljeltiin jo 1600 luvulla Naantalissa runsaasti ja vieläkin sitä kasvaa useissa Vanhankaupungin pihoissa. Kasvin nimi on säilynyt myös useissa paikannimissä. Nimi Humalisto löytyy myös Naantalista. Se tarkoittaa humalatarhaa.

 

HUMALA   (Humulus lupulus) on alkuperäinen, harvinaisena Suomen lehdoissa kasvava köynnöskasvi. Se on kaksikotinen, eli hede- ja emikukat ovat eri kasveissa.


Humala on perennamainen, ruohovartinen köynnös, jonka versot kuihtuvat talveksi. Se on heleän vihreän värinen ja koristeellinen. Sen kasvuvoima on mahtava, se voi kasvaa jopa 7 metrin mittaiseksi, joten kasvatuksessa humala vaatii tuekseen pitkät tukikepit, humalasalot.

 

Luonnossa humala köynnöstelee pensaiden oksistossa ja puiden rungoilla. Luonnonvaraisista kasveista voi tavata sekä hede- että emiyksilöitä, mutta viljellyt humalat ovat kaikki emiyksilöitä.

 

Humalan viljely Suomessa on aloitettu jo ajanlaskumme ensimmäisinä vuosisatoina, kun esi-isämme omaksuivat germaanien tavan valmistaa olutta. Pääasiassa humalaa käytettiin oluen valmistukseen, mutta sitä arvostettiin myös monipuolisena rohdoskasvina, muun muassa ihon ja erilaisten sisäelinvaivojen hoidossa.

 

Oluen valmistuksessa käytetään vain emiyksilöiden kukintoja, humalankäpyjä. Kävyt sisältävät erilaisia hartseja, öljyjä ja happoja, jotka antavat oluelle sen tyypillisen aromin ja katkeruuden. Lisäksi ne parantavat säilyvyyttä ja auttavat kirkastamaan oluen.

 

Keskiajalla oluen kulutus Suomessa lisääntyi ja humalaa jouduttiin tuomaan ulkomailta. Olut oli kansan tärkein juoma ja nautintoaine. Oluen kulutus oli suurta myös siksi, että osa palkoista maksettiin oluena. Humalankäpyjen kulutus keskiajalla oli vuosittain lähes 9 kiloa henkeä kohden. Kauppatavarana humala oli varsin kallista: Naula humalaa (425 g) maksoi tynnyrillisen (47 kg) maltaita.

 

Humalan tuonti vaikutti haitallisesti maan kauppataseeseen, joten valtiovalta kiinnitti asiaan huomiota ja päätti ryhtyä toimiin kotimaisen humalanviljelyn edistämiseksi. Maunu Eerikinpojan 1347 maalaissa ja Kristofer-kuninkaan uudistetussa maalaissa 1442 annettiin ankarat määräykset humalan kasvattamisesta. Osa kruunulle suoritettavista veroista piti maksaa humalankäpyinä. Näin jokaisen talonpojan piti omistaa humalatarha tai maksaa sakkoa.


Vuoden 1734 uudistetussa maalaissa määrättiin humalan kasvatuksesta seuraavaa: ”Miten humalisto on istutettava ja kunnossa pidettävä. ”


 Jokaisessa talossa pitää olla humalisto, ja istuttakoon talonpoika joka vuosi hyviä juuria neljän kymmenen salon varalle, kunnes näitä tulee kaksisataa kokonaiseen taloon. Joka ei sitä tee, vetäköön sakkoa kultakin vuodelta talarin, ja istuttakoon kuitenkin niin kuin on sanottu, jollei havaita, että humalistoa ei voi siihen istuttaa taikka siinä voimassa pitää.


2§.  Nimismies pankoon syyskäräjissä syytteenalaiseksi sen, joka ei ole humalistoa näin istuttanut, ja ottakoon sakon ulos ennen Tuomaanpäivää. Jos nimismies sen laiminlyö, maksakoon itse sen sakon.


3§.  Jos talonpojalla on jo kaksisatasalkoinen humalisto, pitäköön sen voimassa ja enentäköön sitä, jos voipi. Jos hän laskee humaliston rappiolle, vetäköön sakkoa kustakin neljästäkymmenestä salosta. Jos hän sen ihan autioksi jättää, vetäköön sakkoa kymmenen talaria ja tehköön humaliston uudestaan.

 

- Laki humalan viljelyksen pakollisuudesta kumottiin vasta vuonna 1915.

 

Nykyisin humalaa viljellään pääasiassa koristekasvina, mutta edelleen sitä viljellään myös alkuperäiseen tarkoitukseensa.

11.8.2015

humala4.jpg

humala3.jpg

 

Kuvat: © Matti Valta 

 NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Nimikkokasvi".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.