Julkinen taide

Osa Benjamin Orlowin taideteoksesta Luonnonmaan perhetalossa kiinnitettynä tuloaulan tiiliseinään.

Taide kaupungissa

Naantalissa on mahdollisuus nähdä ja kokea julkista taidetta kaupunkitilassa. Arkiympäristöön sijoitettu laadukas taide parantaa viihtyisyyttä ja antaa paikalle tunnistettavuutta. Mahdollisuus kokea taidetta erilaisissa rakennetuissa ympäristöissä lisää myös taiteen saavutettavuutta. Patsaisiin, muistolaattoihin ja -merkkeihin voi tutustua omatoimisesti tai Naantalin museon mobiilioppaan avulla.

Pysyvien julkisten taideteosten lisäksi Naantalissa on mahdollista päästä kokemaan vuosittain valotaideteoksia Lux Gratiae -tapahtumassa lokakuussa. Vuosittaisessa tapahtumassa valotaiteilija toteuttaa taideteoksen Naantalin kirkkopuistoa valaisemaan. Tämän lisäksi kaupungin Tullikadun kausivalaistus sytytetään tapahtumassa.

Valmistuneet ja käynnissä olevat hankkeet

Julkisen taiteen ohjelma on tekeillä

Kaupungissa laaditaan julkisen taiteen ohjelmaa, joka toimii ohjenuorana kaupungin julkisiin taidehankintoihin. Julkinen taide voi olla pysyvää tai väliaikaista ja tekniikaltaan moninaista veistoksista performansseihin ja ympäristötaiteesta valotaiteeseen. Ohjelma valmistuu 2024.

Julkinen taidekilpailu 2023

Naantalissa on vuonna 2023 toteutettu taidekilpailu prosenttiperiaatekäytännön mukaan. Vuonna 2023 valmistuneeseen Luonnonmaan perhetaloon ja myöhemmin valmistuvaan Kalevanniemen kampukseen haettiin julkisen taidekilpailun kautta taideteokset. Tutustu lähemmin julkisen taiteen kilpailuun 2023.

Julkinen taideteos Auringon kulma iltavalaistuksessa Luonnonmaan perhetalon ulkoseinässä.
Petri Eskelisen teos Auringon kulma (2023) sijaitsee Luonnonmaan perhetalon ulkoseinässä.

Sivun pääkuvassa on osa Benjamin Orlowin teoksesta Mehiläistarhaajan uni (2023), joka on ripustettu Luonnonmaan perhetalon monitoimiaulaan. Teoksen muut osat kiinnitetään Kalevanniemen perhetalon ulkoseinään remontin valmistuttua.

Naantalin 575-juhlavuonna valmistunut Hautuja-teos

Kuvataiteilija Jani Rättyän teos "Hautuja" valmistui vuonna 2018 Naantalin tilaamana juhlavuoden kunniaksi. Teos sijaitsee Aurinkotien ja Kreivinkadun kiertoliittymässä. Teokseen kuuluu valaistus, joka syttyy hämärän tullen. Lisäksi valaistuksen väri ohjelmoidaan vuosittain erilaisten kalenterivuoden teemojen mukaisesti. Naantalin kaupunki teetti teoksen valmistusprosessista dokumentin, joka toteutti Kuvakenguru. Katso Hautuja-dokumentti kaupungin Youtube-kanavalta.

taideteos, jossa metallista tehty runko ja päälle kiinnitetyt lehdet muodostavat naisen rintakuvan
Hautuja, Jani Rättyä 2018. Kuva: Anu Anttila

Patsaat, muistolaatat ja -merkit

Naantalin keskustassa ja Vanhassakaupungissa sijaitsee useita muistomerkkejä ja -laattoja, joilla on haluttu kunnioittaa kaupungin historian merkittäviä tapahtumia ja henkilöitä. Naantalin museon laatimalla kartalla voit tutustua muistomerkkeihin tarkemmin.

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Taiteet