Saaristo

Naantalin saariston muodostavat Rymättylän, Merimaskun, Velkuan ja Livonsaaren alueet, joihin kuuluu yhteensä tuhat saarta ja tuhat kilometriä rantaviivaa. Upeissa saaristomaisemissa asuu ympärivuotisesti 4 400 asukasta. Koko Naantalin alueella on yhteensä 4 710 kesämökkiä.

Naantalista muodostui saaristokunta vuonna 2009, kun kuntaliitoksen myötä Rymättylä, Merimasku ja Velkua liittyivät osaksi kaupunkia. Vuonna 2011 vielä Livonsaari ja Lempisaari liittyivät osakuntaliitoksella Naantaliin. Kuntaliitosten myötä Naantalin pinta-ala seitsenkertaistui.

Saaristo on Naantalissa lähellä ja helposti saavutettavissa niin autoillen, pyöräillen kuin vesiteitsekin. Maksuttomat lossit ja yhteysalukset liikkuvat Velkualla ja Rymättylässä saariin ympäri vuoden. Naantalin saariston läpi kulkevat myös suositut rengastiet.

Saaristossa on nähtävää ja koettavaa vuoden ympäri, ja useat, aktiiviset yhdistykset ja yritykset huolehtivat, että paikallisia tapahtumia ja palveluita riittää. Tervetuloa asukkaaksi tai vierailulle!

Punainen venevaja saaristossa meren tuntumassa.

Saariston palvelut

Naantalin saaristosta löydät monet palvelut asukkaiden, vapaa-ajan asukkaiden, matkailijoiden ja yrittäjien tarpeisiin! Kokosimme kaupungin ja yrittäjien palveluita yhdeksi esitteeksi.

lateral-image-right
Lossi saapuu rantaan Rymättylässä.

Liikkuminen saaristossa

Saaristossa liikkuminen on helppoa omalla autolla tai pyörällä, mutta kohteisiin pääsee myös bussilla. Asuttuihin saariin kulkee lauttaliikennettä.

lateral-image-left
maisema saaristosta

Saaristotiedotteista ajankohtaiset asiat

Naantalin saaristoalueilla ilmestyy 11 kertaa vuodessa tiedotteita, joissa kerrotaan saariston ajankohtaisista tapahtumista ja palveluista.

lateral-image-right
Velkuan lähikirjasto

Saariston palvelupisteet

Merimaskussa, Rymättylässä ja Velkualla toimivat palvelupisteet, joissa tarjotaan tietoa saaristoalueesta sekä erilaisia kaupungin palveluita. Palvelupisteissä toimivat myös lähikirjastot.

lateral-image-left
Punaisia rakennuksia meren rannalla Rymättylässä.

Rakenna koti saaristoon

Merimaskussa, Rymättylässä ja Velkualla on vielä vapaana houkuttelevia omakotitalotontteja, jotka odottavat rakentajia.

lateral-image-right
Hymyilevä kalastaja ahven siimassa roikkuen.

Kalasta Naantalissa!

Kiinnostaako kalastus? Naantali tarjoaa hyvät puitteet kalastusharrastukseen. Katso vinkkejä kalastuspaikkoihin ja tutustu lupamaksuihin ennen luontoon lähtemistä.

lateral-image-left
Merimaisemaa korkealta kalliolta

Saaristolautakunta

Saaristoalueet ovat Naantalille tärkeitä, ja niiden etuja ajaa kaupungin hallinnossa saaristolautakunta.

lateral-image-right

Naantaliin liittyneiden kuntien historiasta lisätietoa:

Yhdistyksiä ja hyödyllisiä linkkejä

Yhteisöt ja yhdistykset ovat tärkeä voimavara koko Naantalille. Tutustu listaan Naantalissa ja saaristossa toimivista yhdistyksistä.