Vieraslajit

Vieraslajilla tarkoitetaan kasvia, eläintä tai muuta eliölajia, joka ei alun perin kuulu Suomen luontoon. Se on siirtynyt luontaisen elinalueensa ulkopuolelle ihmisen tahallisesti tai tahattomasti levittämänä. Useimmat vieraslajit kilpailevat tilasta ja ruoasta alkuperäisten lajiemme kanssa. Haitalliseksi vieraslajiksi kutsutaan lajia, joka on todettu uhaksi luonnon monimuotoisuudelle. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi jättiputket, minkki ja villasaksirapu.

Tulokaslajilla sen sijaan tarkoitetaan lajia, joka on omatoimisesti levittäytynyt alkuperäisen elinalueensa ulkopuolelle. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi valkoposkihanhi ja jalohaikara. Tulokaslajit ovat rauhoitettuja luonnonsuojelulain nojalla.

Kurtturuusupensas, jossa kiulukoita.

Vieraslajit.fi

Lisätietoa Suomessa tavattavista vieraslajeista saat Vieraslajit.fi -sivustolta, jossa saat apua tunnistukseen ja torjuntaan, sekä pystyt tekemään havaintoja eri lajeista.

lateral-image-left

Kuva: Kurtturuusu, Jouko Rikkinen, CC-BY-NC-4.0

Nokkosperhonen kukalla.

Ilmoita havainto

Suomen lajitietokeskus (Laji.fi) on Luonnontieteellisen keskusmuseon ylläpitämä digitaalinen palvelu, josta saat tietoa eri eliöryhmistä Suomessa. Laji.fi -sivustolla voit tutustua lajeihin, sekä tallentaa havaintoja ja selata niitä kartalla.

lateral-image-left
Jättipalsami ja sakset

VieKas LIFE -hanke

VieKas LIFE oli Suomen luonnonsuojeluliiton hanke, jossa kartoitettiin ja torjuttiin vieraslajeja ympäri Suomea, sekä pyrittiin lisäämään niihin liittyvää tietoisuutta. Varsinais -Suomen alueella keskityttiin erityisesti jättiputkien torjuntaan.

lateral-image-left