Vieraslajit

Vieraslajilla tarkoitetaan kasvia, eläintä tai muuta eliölajia, joka ei alun perin kuulu Suomen luontoon. Se on siirtynyt luontaisen elinalueensa ulkopuolelle ihmisen tahallisesti tai tahattomasti levittämänä. Useimmat vieraslajit kilpailevat tilasta ja ruoasta alkuperäisten lajiemme kanssa. Haitalliseksi vieraslajiksi kutsutaan lajia, joka on todettu uhaksi luonnon monimuotoisuudelle. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi jättiputket, minkki ja villasaksirapu.

Tulokaslajilla sen sijaan tarkoitetaan lajia, joka on omatoimisesti levittäytynyt alkuperäisen elinalueensa ulkopuolelle. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi valkoposkihanhi ja jalohaikara. Tulokaslajit ovat rauhoitettuja luonnonsuojelulain nojalla.

Jättipalsami ja sakset

VieKas LIFE -hanke

VieKas LIFE on Suomen luonnonsuojeluliiton hanke, jossa kartoitetaan ja torjutaan vieraslajeja ympäri Suomea, sekä lisätään niihin liittyvää tietoisuutta. Varsinais -Suomen alueella on keskitytty erityisesti jättiputkien torjuntaan.

lateral-image-left
Hahmot kitkevät vieraslajeja.

Soolotalkoot -kampanja

Tänä vuonna voit myös itse osallistua vieraslajien torjuntaan. VieKas LIFE -hankkeen koordinoimassa Soolotalkoot -kampanjassa kannustetaan ihmisiä talkoilemaan kotoperäisten lajien puolesta.

lateral-image-left
Kurtturuusupensas, jossa kiulukoita.

Vieraslajit.fi

Lisätietoa Suomessa tavattavista vieraslajeista saat Vieraslajit.fi -sivustolta, jossa saat apua tunnistukseen ja torjuntaan, sekä pystyt tekemään havaintoja eri lajeista.

lateral-image-left
Nokkosperhonen kukalla.

Ilmoita havainto

Suomen lajitietokeskus (Laji.fi) on Luonnontieteellisen keskusmuseon ylläpitämä digitaalinen palvelu, josta saat tietoa eri eliöryhmistä Suomessa. Laji.fi -sivustolla voit tutustua lajeihin, sekä tallentaa havaintoja ja selata niitä kartalla.

lateral-image-left

Kuva: Kurtturuusu, Jouko Rikkinen, CC-BY-NC-4.0