Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti ja kirjoja

Naantalin kaupunginkirjasto kuuluu Vaski-kirjastoihin. Varsinaissuomalaisten Vaski-kirjastojen kokoelmat ovat myös naantalilaisten käytössä. Yhteisten kokoelmien lisäksi Vaski-kirjastoilla on myös yhteiset käyttösäännöt, joista selviää asiakkaan oikeudet ja aineiston käytön periaatteet.

Naantalin kaupunginkirjaston kokoelmia, palveluja ja asiakastiloja voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat kirjaston käyttösääntöjä. Naantalin kaupunginkirjasto kuuluu Vaski-kirjastoihin. Vaski-kirjastojen yhteiset käyttösäännöt 1.6.2021 alkaen ovat Vaski-johtoryhmän hyväksymät. Henkilötietolain (523/99) 10§ mukainen rekisteriseloste henkilötietojen keräämisestä kirjastojärjestelmään. Tietosuojaseloste on päivitetty 22.5.2016. Julkisuuslain mukainen tietojärjestelmäseloste on päivitetty 2.1.2016.

Kirjastokortti on henkilökohtainen arvokortti, joka on aina esitettävä lainattaessa. Lisäksi verkkokirjaston ja lainausautomaattien käyttöön tarvitaan tunnusluku.

Myöhästymismaksu kertyy kaikilta eräpäivän jälkeisiltä kalenteripäiviltä enimmäismäärään saakka. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston aukioloajan päättyessä. Perintään siirretystä aineistosta peritään lisäksi perintäkuluja.

Kirjasto lähettää myöhässä olevasta aineistosta kaksi muistutusta, joista ensimmäinen lähetetään viikon ja toinen kolmen viikon kuluttua eräpäivästä. Varatusta aineistosta ja Jokeri-aineistosta ensimmäinen muistutus lähetetään jo vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Myöhästymismaksujen lisäksi peritään tällöin myös muistutusmaksu.

Muistutusten jälkeen maksujen perintä siirtyy perintätoimistolle, joka lisää maksuihin perintäkulut. Kuitenkin ensisijaisesti perintätoimisto karhuaa palauttamatonta aineistoa. Myös palautetusta aineistosta peritään kirjaston maksusaatavat.

Vaski-kirjastojen maksut voi maksaa myös verkossa. Vaski-kirjastojen myöhästymis-, muistutus ja noutamattoman varauksen maksun voi maksaa verkkokirjastossa, johon kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Verkkomaksaminen on Maksut-välilehdeltä. Verkkomaksuna maksetaan koko saldo, mutta ei alle euron suuruisia maksuja.

Lainat voi uusia enintään viisi kertaa, jos aineistosta ei ole varauksia. Varaukset ovat Vaski-kirjastoissa maksuttomia.

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa, ja sen avulla voit hyödyntää koko kirjastoverkkoa. Jos missään Vaski-kirjastossa ei ole haluamaasi teosta, se voidaan tilata muualta kaukopalvelun kautta.

Omatoimikirjastot

Pääkirjaston omatoimialue

ma-su 7-21

Merimaskun lähikirjaston omatoimiaika

ma-pe 7-20
la-su 7-17
juhlapyhinä 7-17

Rymättylän lähikirjaston omatoimiaika

ma-pe 7-20
la-su 7-17
juhlapyhinä 7-17

Velkuan lähikirjaston omatoimiaika

ma-pe 7-20
la-su 7-17
juhlapyhinä 7-17

Kortin haltija on vastuussa siitä, että kirjastossa toimitaan ohjeiden ja sääntöjen mukaan. Mikäli samalla kortilla tulee sisään muita henkilöitä, vastaa kortin haltija heidänkin toiminnastaan kirjastossa. Älä lainaa korttiasi muille, sillä olet vastuussa kaikesta kortillasi tapahtuvasta toiminnasta.

Ohje omatoimialueelle kirjautumiseen

  • Aseta kirjastokorttisi lukijalaitteen alapuolelle niin, että punainen valonsäde lukee korttisi viivakoodin.
  • Näppäile korttisi tunnusluku ja sen jälkeen #-merkki. Jos tunnuslukusi olisi esim. 1234, niin syötä lukijaan ”1234#”.
  • Ovi avautuu (Pääkirjasto) / Oven lukko avautuu (Merimaskun lähikirjasto, Rymättylän lähikirjasto, Velkuan lähikirjasto)

kirjaston ulko-oven kulunvalvonnan kortinlukija

lateral-image-left