Koronarokotukset Naantalissa

Ajankohtaista
Näin varaat rokotusajan
12–15-vuotiaat koululaiset
Yleistä koronarokotuksista
Tehosterokotukset
Kolmas koronarokotus
Rokotuspaikat
Rokotusjärjestys
Koronarokotustodistus

Ajankohtaista (päivitetty 20.9.2021)

Pop up -rokotuspäivät

 • Tiistai 21.9 klo 9.00–12.00 & 13.00–15.30 Birgitta-sali
 • Torstai 23.9 klo 12.00–18.00 Birgitta-sali

Pop up -rokotustapahtumissa saa ilman ajanvarausta ensimmäisen koronarokotuksen sekä tehosterokotteen, mikäli ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta, saavat pop up -tapahtumissa kolmannen rokoteannoksen.

Ota rokotukseen mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Sisätiloissa ja jonottaessa tulee käyttää kasvomaskia ja pitää turvavälejä. 12–15-vuotiailla tulee olla rokotuksessa mukana myös huoltajan kirjallinen suostumus. Lisää 12–15-vuotiaiden koronarokotuksista.

Tehosterokotteen aikaistaminen

Naantalilaiset voivat halutessaan aikaistaa toista koronarokotusta eli tehosterokotetta aikaisemmasta 12 viikosta 6–12 viikkoon. Tehosterokotteen aikaistaminen on mahdollista ainoastaan ilman ajanvarausta Birgitta-salissa pop up -rokotuspäivinä, jotka on mainittu ylempänä.

Pop up -rokotustapahtumissa annetaan tehosterokotuksia heille, joiden ensimmäisestä koronarokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Pop up -tapahtumissa annetaan sekä Pfizer-BioNTechin Comirnaty-rokotetta, että Modernan koronavirusrokotetta. Toisena rokoteannoksena annetaan samaa rokotevalmistetta kuin ensimmäisenä rokoteannoksena.

Kolmas koronarokotus

Naantalissa on aloitettu antamaan kolmansia rokoteannoksia voimakkaasti immuunipuutteisille. Voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään kuuluvat henkilöt saavat ajan kolmanteen rokotukseen

 • varaamalla ajan puhelimitse koronarokotusten ajanvarausnumerosta 040 4846 533, arkisin klo 9.00–14.00.
 • saapumalla ilman ajanvarausta Pop up -tapahtumiin Birgitta-saliin. Pop up -tapahtumien ajankohdat löydät yltä.

Perusteet kolmannelle rokotteelle tarkistetaan puhelimessa ajanvarauksen yhteydessä tai rokotuspisteellä, mikäli rokotuksen saapuu ottamaan Pop up -tapahtumiin ilman ajanvarausta. Lue lisää kolmannesta koronarokotuksesta.

Turkoosilla pohjalla valkoinen teksti: Koronarokotukset Naantalissa. Ensimmäisen koronarokotusannoksen saaneet naantalilaiset: 15296, 78,3 %. Molemmat koronarokoteannokset saaneet naantalilaiset: 12198, 62,6 %. Päivitetty 16.9.2021. Rokotettujen määrät on ilmoitettu oranssien sydänten sisäsällä.

Naantalin koronarokotusten edistymistä voit seurata THL:n sivuilta, joka kertoo rokotusten edistymisestä alueellisesti ja kunnittain.

Näin varaat rokotusajan

 • Sähköisesti jonottamatta (18 vuotta täyttäneet): Terveyskeskus, ajanvaraus.
 • Puhelimitse koronarokotuksen ajanvarausnumerosta 040 4846 533, arkisin klo 9.00–14.00. 
  • 12–17-vuotiaille rokotusajan varaaminen on mahdollista vain puhelimitse.

Kuulo- ja puhevammaisten tekstiviestipalvelu koronarokotuksissa on 040 4846 533.

Tärkeää: Koronarokotusasioissa ei tule soittaa terveyskeskuksen yleiseen ajanvarausnumeroon, sillä sitä kautta ei anneta aikoja koronarokotuksiin. Ylimääräiset puhelut terveyskeskuksen ajanvaraukseen ruuhkauttavat kiireellistä ja kiireetöntä hoitoa tarvitsevien potilaiden ajanvarauksen.

Saavuthan varaamallesi rokotusajalle täsmällisesti, ettei rokotuspaikalle kerry jonoja. Rokote pistetään olkavarteen, joten pukeudu tilanteeseen sopivaan yläosaan.

Rokotusaikoja on tarjolla pääasiassa Birgitta-salin rokotuspisteelle. Saariston rokotusajat ovat ensisijaisesti tarkoitettu henkilöille, joilla on erityistä hankaluutta kulkemisessa.

Rokotusajan varauksesta netissä

Puhelinruuhkien välttämiseksi käytä ensisijaisesti sähköisen asioinnin ajanvarausta: Terveyskeskus, ajanvaraus

 • Tunnistaudu palveluun, vaatii vahvan tunnistautumisen. 
 • Valitse Asiakkuus-valikosta omaan ikääsi sopiva koronarokotusvaihtoehto. Vaihtoehdot näkyvät vain rokotusvuorossa oleville.
 • Valitse vapaista ajankohdista sopiva aika
 • Riskiryhmään kuuluvan tulee noudattaa kulloinkin rokotusvuorossa olevaa riskiryhmärajausta. Ajanvarauksen lisätietoihin kirjoita sairaus, jonka perusteella saat rokotteen.

Rokotustoimitusten ennakoimattomuuden takia rokotusaikoja voi olla tarjolla rajallisesti.

Huom! Rokotusajan varaaminen sähköisen asioinnin kautta on mahdollista vain 18 vuotta täyttäneille. 12–17-vuotiaat voivat varata rokotusajan puhelimitse.

12–15-vuotiaat koululaiset

Koronarokotusvuorossa ovat nyt kaikki 12–15-vuotiaat. Ennen rokotusta huoltajien tulee täyttää kirjallinen suostumus nuoren koronarokotukselle. Pyydämme ottamaan allekirjoitetun lomakkeen mukaan rokotukseen. Myös kuva allekirjoitetusta lomakkeesta käy.

Varaa aika rokotukseen puhelimitse arkisin klo 9.00–14.00 koronarokotusten ajanvarausnumerosta 040 4846 533. Alle 18-vuotiaiden ajanvaraus on mahdollista vain puhelimitse. Rokotteet annetaan Birgitta-salin rokotuspisteellä.

12–15-vuotiaat voivat tulla rokotukseen myös Pop up -tapahtumiin.

12–15-vuotiaille on käytössä Pfizer-BioNtechin Comirnaty-rokote sekä Modernan Spikevax-rokote. Molemmat rokotteet ovat mRNA-rokotteita.

Yleistä koronarokotuksista

Käytössä olevien rokotteiden antamisessa eri ikäryhmille noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksia. Rokotuksen ottaminen on vapaaehtoista ja maksutonta.

Käytössä olevat rokotteet 

 • Pfizer-BioNTechin Comirnaty (mRNA), 12 vuotta täyttäneet
 • COVID-19 vaccine Moderna (mRNA), 12 vuotta täyttäneet
 • AstraZeneca, 65 vuotta täyttäneiden tehosterokotukset, jos ensimmäinen rokotus on annettu AstraZenecalla
  • AstraZenecaa ei käytetä enää ensimmäisinä rokotuskertoina.
  • Yli 65-vuotias voi ajanvarauksen yhteydessä pyytää tehosterokotteeksi muun kuin AstraZenecan rokotteen, jolloin se on jompikumpi mRNA-rokotteista, joka silloin on käytettävissä.
  • Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronavirusrokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Tehosterokoteaika annetaan 6–12 viikon päähän ensimmäisestä rokotuskerrasta.

Rokotukset etenevät Naantalissa kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti. Rokotusaikatauluun vaikuttaa esimerkiksi rokotteiden saatavuus sekä se, miten tiettyä rokotetta on suositeltu eri ryhmille.

Naantalin koronarokotusten edistymisestä tiedotetaan verkkosivujen lisäksi terveysasemien ja kaupungintalon ovitiedotteissa. Seuraa myös sosiaalista mediaa. Puhelimitse rokotuksista ei kannata tiedustella.

Tehosterokotukset 

Koronarokotteen tehosterokotus annetaan 6–12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Aika annetaan ensimmäisellä rokotuskerralla. Toinen rokote on tärkeä ottaa, jotta rokotteen suojateho vahvistuu ja suoja kestää mahdollisimman pitkään.

Jos annettu aika ei sovi tai tulee ylittämätön este, ota yhteyttä koronarokotuksen ajanvarausnumeroon (040 4846 533, arkisin klo 9.00–14.00). Toivomme, että annetusta tehosterokotusajasta pidetään kiinni.

Suomessa mRNA-rokotteiden annosväli on pääsääntöisesti 12 viikkoa ja AstraZenecan adenovirusvektorirokotteen annosväli 8–12 viikkoa. mRNA-rokotteiden annosväliä voidaan kuitenkin paikallisen harkinnan perusteella lyhentää korkeintaan kuuteen viikkoon kunnissa, mikäli rokotteiden saatavuus alueella on hyvä, eikä annosvälin lyhentäminen viivästytä kenenkään muun ensimmäisen rokoteannoksen saamista.

Naantalissa mRNA-rokotteiden tehosterokoteajat on annettu

 • 27.7.2021 saakka 12 viikon päähän
 • 28.7.–6.9.2021 8 viikon päähän
 • 7.9.2021 alkaen 6 viikon päähän.

Tehosterokotteen aikaistaminen

Naantalilaiset voivat halutessaan aikaistaa toista koronarokotusta eli tehosterokotetta 6–12 viikkoon. Tehosterokotteen aikaistaminen on mahdollista ainoastaan ilman ajanvarausta Birgitta-salissa pop up -rokotuspäivinä alla mainittuina ajankohtina.

Pop up -rokotustapahtumissa annetaan tehosterokotuksia heille, joiden ensimmäisestä koronarokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Lue lisää tehosterokotusvälin muuttumisesta.

Pop up -rokotuspäivät

 • Torstai 16.9 klo 9.00–12.00 & 13.00–15.30 Birgitta-sali
 • Perjantai 17.9 klo 9.00–12.00 & 13.00–15.30 Birgitta-sali
 • Tiistai 21.9 klo 9.00–12.00 & 13.00–15.30 Birgitta-sali
 • Torstai 23.9 klo 12.00–18.00 Birgitta-sali

Pop up -tapahtumissa annetaan sekä Pfizer-BioNTechin Comirnaty-rokotetta, että Modernan koronavirusrokottetta. Toisena rokoteannoksena annetaan samaa rokotevalmistetta kuin ensimmäisenä rokoteannoksena.

AstraZenecan käyttö ja vaihto tehosterokotuksessa

 • 65 vuotta täyttäneet AstraZenecan rokotteen saaneet rokotetaan samalla rokotteella. Mikäli henkilö ei halua ottaa AstraZenecan tehosterokotetta, hänen on mahdollista saada mRNA-rokote (Moderna, Pfizer-BioNTech). Rokoteaineen vaihtaminen onnistuu olemalla ennen toista rokotuskertaa yhteydessä ajanvarausnumeroon uuden rokotusajan sopimiseksi. Rokoteainetta ei voi vaihtaa rokotuspisteellä, koska kaikki rokoteannokset ovat etukäteen varattuja. Suosituksena on, että molemmat rokotukset annetaan samalla rokotteella, mikäli siitä ei ole tullut vakavia haittavaikutuksia.
 • Alle 65-vuotiaat AstraZenecan rokotteen saaneet tehosterokotetaan joko Modernan tai Pfizer-BioNTechin rokotteella sen hetkisen rokotesaatavuuden mukaan. Rokotteen vaihtamisesta ei tarvitse olla erikseen yhteydessä terveydenhuoltoon.

Tehosterokotus koronan sairastaneelle

THL:n ohjeistuksen mukaan laboratoriotestillä varmistetun koronavirustaudin sairastaneelle voidaan antaa kahden koronarokoteannoksen sijasta vain yksi rokoteannos. Tutkimusten perusteella taudin sairastanut saa yhdestä annoksesta vähintään yhtä hyvän suojan kuin muut saavat kahdesta annoksesta.

Tämänhetkisen tiedon mukaan toinen rokoteannos ei nykyisillä annosväleillä myöskään enää paranna yhden annoksen antamaa suojaa taudin sairastaneille. Jos yhden rokoteannoksen saanut henkilö sairastuu rokotteen saamisen jälkeen koronavirustautiin, ei ole enää tarvetta ottaa toista rokoteannosta.

Kolmas koronarokotus

Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille suositellaan kolmen annoksen rokotussarjaa. Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Naantalissa kolmansien rokoteannosten antaminen on aloitettu 20.9.2021 THL:n ohjeiden mukaisesti.

Voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään kuuluvat henkilöt saavat ajan kolmanteen rokotukseen

Perusteet kolmannelle rokotteelle tarkistetaan puhelimessa ajanvarauksen yhteydessä tai rokotuspisteellä, mikäli rokotuksen saapuu ottamaan Pop up -tapahtumiin ilman ajanvarausta. Kolmantena rokoteannoksena annetaan ensisijaisesti sitä valmistetta kuin toinen rokoteannos.

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan seuraavat ryhmät:

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi (keinomununuaishoito) ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Tarkempi listaus voimakkaasti immuunipuutteisista löytyy THL:n sivuilta.

Rokotuspaikat

Naantalissa ensisijaisena rokotuspaikkana on:  

 • Birgitta-sali, Opintie 2 (Kristoffer-salin yhteydessä)
  • Jätäthän auton pysäköintipaikalle ja huomioit koulun oppilaat koulupäivän aikana.

Tehosterakotetta annetaan sovittujen varausten mukaisesti:

 • Merimaskun terveysasema, Iskolantie 11 
 • Rymättylän terveysasema, Maskulaisentie 4
 • Velkuan terveysasema, Sauniementie 3 

Tule varaamallesi rokotusajalle täsmällisesti, ettei rokotuspaikalle synny jonoa. Rokote pistetään olkavarteen, joten pukeudu tilanteeseen sopivaan yläosaan. Sisätiloissa tulee käyttää kasvomaskia.

Rokotusjärjestys

Rokotusjärjestys noudattaa THL:n 23.4.2021 tarkistamaa suositusta, jonka mukaan rokotukset suositellaan annettavaksi eri väestöryhmille seuraavassa järjestyksessä: 

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat, muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä vaalitoimikunnat ja kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat 

 • Valtioneuvoston 19.4.2021 voimaan tuleen asetusmuutoksen mukaan vuoden 2021 kuntavaaleissa toimivat vaalitoimikunnat ja kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat rinnastetaan rokotusjärjestyksen kohtaan 1. Tähän ryhmään kuuluvat vaalitoimikuntien puheenjohtajat, varapuheenjohtajat, jäsenet ja varajäsenet sekä kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat. Vaalilautakunnat eivät kuulu tähän ryhmään. 

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

 • 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
 • 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
 • 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet 
 • 12–69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus
 • 12–69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus 

Lisätietoa Vakavalle koronavirustaudille alttiiden rokotusjärjestys - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

3. Muu väestö 

Valtioneuvoston asetuksen (19.4.2021) mukaisesti muu väestö rokotetaan ikäryhmittäin vanhimmasta ikäryhmästä alkaen 

 • 60–69-vuotiaat 
 • 50–59-vuotiaat 
 • 40–49-vuotiaat 
 • 30–39-vuotiaat 
 • 16–29-vuotiaat

Koronarokotustodistus

EU:n koronarokotustodistus on ollut saatavilla Omakannasta 22.6.2021 alkaen. Todistus korvaa aiemman kansallisen koronarokotustodistuksen. EU:n todistukset koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat myös saatavissa Omakannasta.

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ensiapu ja päivystys
Rokotukset