Koronarokotukset Naantalissa

Sivua päivitetty viimeksi 5.12.2022 klo 10.27

Varaa aika rokotukseen

Ajan rokotukseen voi varata

 1. sähköisesti terveyspalveluiden ajanvarauspalvelusta jonottamatta ja ajankohdasta riippumatta: Terveyskeskus, ajanvaraus. Kun varaat ajanvarauspalvelusta influenssarokotusajan, samalla käynnillä on mahdollista saada myös koronan tehosterokote. Lue lisää influenssarokotuksista.
 2. koronarokotusneuvonnasta numerosta 040 4846 533: Soita numeroon ja jätä soittopyyntö. Yhteydenottopyyntöösi palataan 1–2 arkipäivän kuluessa. Soittopyynnön voi jättää myös sähköpostitse rokotukset@naantali.fi.

Rokotuksia annetaan ajanvarauksella seuraavina ajankohtina:

 • Sote Kreivinniityssä (Kreivinkatu 4)

  • To 8.12.
  • To 15.12.
  • Ma 19.12.
  • To 29.12.

Koronarokotusneuvonnasta puhelimitse tai sähköpostitse voit myös tiedustella tulevista saariston rokotusajoista.

Rokotusneuvonta

Rokotusneuvontaan voit jättää soittopyynnön puhelinnumeroon 040 4846 533 tai sähköpostitse rokotukset@naantali.fi. Soittopyyntöihin palataan 1–2 arkipäivän kuluessa.

Tärkeää: Koronarokotusasioissa ei tule soittaa terveyskeskuksen yleiseen ajanvarausnumeroon, sillä sitä kautta ei anneta neuvontaa tai aikoja koronarokotuksiin.

Keitä rokotetaan?

Annamme tällä hetkellä

 • 1. ja 2. rokotteita kaikille 12 vuotta täyttäneille sekä lasten 1. ja 2. rokotteita 5–11-vuotiaille
 • 3. rokotteita kaikille 18 vuotta täyttäneille sekä 12–17-vuotiaille riskiryhmäläisille
 • 4. rokotteita 60–64-vuotiaille
 • tehosterokotuksia kolmen kuukauden rokotusvälillä:
  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille
  • kaikille 65 vuotta täyttäneille
  • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville
  • erityisestä syistä muille 18 vuotta täyttäneille yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien tehosterokotukset

THL suosittelee syystalven 2022 aikana uutta koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosterokotteen voi ottaa tulevalla syyskaudella, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosterokote suositellaan otettava samaan aikaan influnessarokotteen kanssa. Influenssarokotteita annetaan marras-joulukuussa.

Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole enää väliä, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan.

Jos syystalven 2022 tehosteannoksen kohderyhmään kuuluva henkilö ei ole saanut hänelle aiemmin suositeltua neljättä annosta sairastetut taudit mukaan lukien, on hänen mahdollista ottaa se ennen syystalven tehosteannoskierroksen alkamista.

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.

Lisätietoa: Koronan tehosterokotukset syystalvella 2022 (thl.fi)

Tarjottavat rokoteannokset

Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Voimakkaasti immuunipuutteisten 12 vuotta täyttäneiden rokotussarjaan kuuluu kolme rokotetta.

Rokotesuojan vahvistamisen tarve tehosteannoksin vaihtelee ryhmittäin ja tilanteittain:

 • Perusterveille 18–59-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan kolmea rokoteannosta ja
 • 60–64-vuotiaille neljää rokoteannosta.

Lisäksi suosittelemme syystalvella 2022 tehosteannosta

 • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille
 • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville
 • 65 vuotta täyttäneille.

THL:n verkkosivulla oleva taulukko kuvaa eri ryhmille tarjottavia rokoteannoksia, annosvälejä ja sitä miten sairastettu koronatauti vaikuttaa rokottamiseen.

Toinen rokote

Toinen koronarokote voidaan antaa, kun ensimmäisestä koronarokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmas rokote

Kolmatta rokoteannosta suositellaan

 • kaikille 18 vuotta täyttäneille
 • riskiryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille, Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät (thl.fi)
  • Myös muille 12–17-vuotiaille voidaan antaa kolmas annos, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi matkustamiseen tarvittavaa rokotustodistusta varten.

Suurin osa ihmisistä ei tarvitse suojan kannalta kolmatta annosta, jos he ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta. Neljännen annoksen kohderyhmään kuuluva taudin sairastanut tarvitsee kolmannen rokoteannoksen.

Eri ryhmille tarjottavat koronarokoteannokset (thl.fi)

Millä aikavälillä voin saada kolmannen rokotteen?

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.
  Mitä tarkoittaa voimakkaasti heikentynyt immuunipuolustus? (thl.fi)
 • 60 vuotta täyttäneille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.
  Vakavan koronataudin riskiryhmät (thl.fi)
 • Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa aikaisintaan 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Sen voi ottaa milloin tahansa tämän suositellun ajankohdan jälkeenkin.
 • 12–17-vuotiaille voidaan antaa kolmas rokoteannos, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Neljäs rokote

Neljänsiä koronarokotusannoksia suositellaan

Eri ryhmille tarjottavat koronarokoteannokset (thl.fi)

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

5–11-vuotiaiden koronarokotukset

Lapsen rokottamiseen tarvitaan huoltajan tai molempien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä. Tulosta ja täytä huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi).

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista (thl.fi).

Rokotevalmisteet

Rokotteita annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamien suositusten ja rokotteiden saatavuuden mukaan.

Käytössä olevat rokotteet ovat:

 • Pfizer-Biontechin Comirnaty (mRNA), 12 vuotta täyttäneet

  • Varianttiräätälöity Comirnaty Original/Omicron BA.4–5 15/15 mikrog/annos -rokote on saatavissa lokakuusta 2022 alkaen rokotuspisteillä tehosteannokseksi 12 vuotta täyttäneille
  • 5–11-vuotiaille pienempiannoksinen, lapsille tarkoitettu Pfizer-BioNTechin Comirnaty
 • Modernan Spikevax (mRNA), 12 vuotta täyttäneet
  • Modernan Spikevax-rokotetta ei anneta Suomessa alle 30-vuotiaille miehille varotoimena hyvin harvinaisen sydänlihastulehduksen riskin vähentämiseksi.
 • Nuvaxovid-koronarokote, 18 vuotta täyttäneet
  • Myyntilupa on 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Poikkeustapauksissa rokotetta voidaan antaa myös kolmantena ja neljäntenä annoksena. Rokotetta suositellaan henkilölle, jolle ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille.
 • Janssenin Jcovden-koronarokote, 65 vuotta täyttäneet
  • Rokotteen voi antaa myös 18 vuotta täyttäneille, jolle ei vasta-aiheen vuoksi voi antaa mRNA-rokotetta tai proteiinirokotetta.

Lisätietoa: Mitä rokotteita Suomessa käytetään? (thl.fi)

Koronarokotustodistus

EU:n koronarokotustodistus eli koronapassi on ollut saatavilla Omakannasta, josta sen voi ladata käyttöönsä. Koronatodistuksesta lisätietoa Kanta.fi.

Ne henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa tai valtuuttaa toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat saada koronatodistuksen paperitulosteena terveyskeskuksesta tai -asemalta sitä erikseen pyytämällä.

Pyynnöt toimitetaan joko sähköpostilla osoitteeseen terveyspalvelut@naantali.fi tai suullisesti tai kirjallisesti terveyskeskukseen (Naantalin terveyskeskus, koronatodistus, Tuulensuunkatu 6, 21100 Naantali). Pyynnössä pitää mainita koko nimi, syntymäaika ja yhteystiedot.

Alaikäisen koronarokotustodistus

 • Toimitamme pääsääntöisesti yli 10-vuotiaan lapsen tai nuoren todistuksen nuorelle itselleen.
 • Huoltaja näkee alle 10-vuotiaan lapsen tiedot Omakannasta ja voi sieltä ladata koronarokotustodistuksen.
 • Huoltajan on mahdollista nähdä yli 10-vuotiaan koronarokotustodistus Omakannassa 2.12.2021 jälkeen annetuista rokotuksista, mikäli nuori ei ole kieltänyt tietojensa näkymistä huoltajalle.

Koronarokotustodistus ulkomailla annetuista rokotuksista

Koronatodistuksen saa lähtökohtaisesti siitä valtiosta, jossa rokotus on annettu. Ellei EU-koronarokotustodistus näy henkilölle, joka on rokotettu ulkomailla, voidaan rokotteet kirjata kansalliseen tulostus- ja kirjaamispalveluun erillisestä pyynnöstä.

Koronarokotustodistus ulkomailla saaduista rokotuksista (thl.fi)

Pyyntö todistuksesta toimitetaan terveyspalvelut@naantali.fi sähköpostiin, mieluusti suojatulla yhteydellä tai osoitteella Naantalin terveyskeskus, koronatodistus, Tuulensuunkatu 6, 21100 Naantali.

Rokotukset voidaan kirjata järjestelmään, kun toimitat luotettavat tiedot saaduista rokotuksista. Tiedoista pitää käydä ilmi rokotetun henkilön nimi ja henkilötunnus, annettu rokote, rokotuksen antopäivä sekä rokotteen eränumero sekä todistuksen antopaikka ja päiväys sekä rokottajan allekirjoitus ja leima tai muu vastaava vahvistus.

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ensiapu ja päivystys
Rokotukset